Wandelen van Ischgl naar de Heidelberger Hütte in Zwitserland

Wandelen van Ischgl naar de Heidelberger Hütte in Zwitserland

3 augustus 2016

door Miranda in Wandelen

De Heidelberger Hütte is een berghut die zowel vanuit Oostenrijk als Zwitserland bereikbaar is. Wij wandelen vanuit Ischgl naar de hut, maar je kunt ook in Galtür of het Zwitserse Samnaun vertrekken. De wandelroute is behoorlijk lang, 4 uur, maar niet heel moeilijk. Ook voor mountainbikers is deze route goed te doen. De Heidelberger Hütte is één van de hutten die is opgenomen in de culinaire Jakobsweg. Een route langs berghutten die allemaal een gerecht van een internationale sterrenchef serveren in de zomer. Zodra je boven bent, kun je dus genieten van een culinair hoogstandje.

Route naar de Heidelbergerhütte verkorten

Er klopt helemaal niets van de weerberichten vandaag. Ze waren het er allemaal over eens dat de zon zou schijnen, maar de lucht is grijs en het miezert. Even een knopje omzetten dus en gehuld in regenjas stappen we in een taxi die ons naar de Bodenalpe brengt. Hierdoor wordt de wandelroute naar de Heidelberger Hütte ineens met de helft verkort, van 4 naar 2 uur. Een andere mogelijkheid om niet 4 uur te hoeven wandelen, is de gondellift vanuit het dal omhoog te nemen en vanaf het middenstation verder te lopen. Maar echte bikkels, waartoe ik vandaag dus niet behoor, vertrekken natuurlijk gewoon vanuit het dal te voet of per mountainbike.

Niet moeilijk, wel lang

Ischgl beschikt over een groot skigebied, maar daar zie je (gelukkig) weinig van als je naar de Heidelberger Hütte wandelt. Het dal is breed, de bergen hoog en er is bijna geen skilift te zien. Het grindpad is breed genoeg voor zowel wandelaars en mountainbikers. Het loopt rustig en gestaag omhoog en is nergens echt steil of moeilijk. Doordat het zo'n makkelijke route is, kun je onderweg heerlijk om je heen kijken naar de grazende koeien en het stromende water in de rivier. Af en toe komt er zelfs een bergmarmot om de hoek kijken. Qua moeilijkheidsgraad is dit een wandeling voor beginners, maar de lengte daarentegen is wel behoorlijk serieus. Hierdoor is het ook een perfecte route voor (beginnende) mountainbikers.

Route Heidelberger Hütte
Route Heidelberger Hütte: een breed en eenvoudig pad

Alpenkoe
Onderweg komen we veel vriendelijke koeien tegen

Eten op hoog niveau

We wandelen relaxed door, en de kleine regenbuitjes die af en toe voorbij komen, storen eigenlijk helemaal niet. Ook zo'n grijze dag in de bergen heeft z'n charme. Na twee uur lopen zien we de grote witte Heidelberger Hütte al liggen. Tijd voor de lunch! Omdat de Heidelberger Hütte onderdeel is van de culinaire Jakobsweg, staat hier een bijzonder gerecht op de kaart. Speciaal voor deze berghut ontwikkelde de Belgische topchef Viki Geunes van restaurant ’t Zilte in Antwerpen (2 Michelinsterren) een schotel met rundvlees, risoni en cantharellen. Ingrediënten uit de regio, bereid op een verfijnde manier. Ik kan je verklappen dat het erg lekker is. Alleen voor dit gerecht wil je eigenlijk al naar de hut!

Het gerecht van de Belgische topchef Viki Geunes
Het gerecht van de Belgische topchef Viki Geunes in de Heidelberger Hütte

Walk of lyrics

Na de overheerlijke lunch nemen we dezelfde route terug. Echter stappen we hier niet halverwege in de taxi, maar we dalen verder af naar het dal. Het weer is inmiddels opgeknapt en de zon komt steeds meer tevoorschijn. We nemen de nieuwe wandelroute 'Walk of Lyrics', waarbij de hits van Rihanna, Udo Jürgens en Sting op een creatieve manier onderweg worden gepresenteerd. Al deze artiesten traden al eens op in Ischgl. Tevens gaat deze wandelroute over een aantal spectaculaire en hoge hangbruggen: geen attractie voor mensen met hoogtevrees...

Hangbrug
Eén van de handbruggen op de 'Walk of Lyrics' route

Hangbrug
Best hoog...

Wandelen en culinair genieten

Het voelt goed om het dal weer gewoon te voet te bereiken. Ondanks het weer, was het een fijne dag en een prachtige wandeling. Eén van de vele wandelroutes overigens in Ischgl. Morgen wandelen we naar één van de mooiste berghutten in de regio, de Friedrichshafenerhütte, waar overigens ook een sterrengerecht op de kaart staat. Wat mij betreft hebben ze hier in Ischgl een heerlijke combinatie uitgevonden: wandelen én culinair genieten.

Volgende week kun je op indebergen.nl meer lezen over de route naar de Friedrichshafener Hütte.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips