Skip to navigation Skip to main content
7337 - Eten op sterrenniveau in een berghut

Met ‘berghutvoedsel’ is eigenlijk niets mis, vind ik. In berghutten eet je vaak pure lokale gerechten met verse ingrediënten, die goed voeden na een flinke wandeling of fietstocht. In Ischgl (Paznauntal, Tirol) vonden ze dat het ‘simpele’ eten in de berghutten naar een hoger niveau getild kon worden. Zij haalden dit jaar voor de 8e keer sterrenchefs naar hun dal, die gerechten voor 5 verschillende berghutten creëerden. En het leuke is: deze culinaire verrassingen blijven de hele zomer op de menukaart van de berghutten staan. Indebergen wandelde samen met de topkoks naar twee verschillende hutten en proefde alle gerechten tijdens het openingsweekend van de culinaire Jakobsweg 2016. Dat was letterlijk genieten op hoog niveau!

Ontstaan van de culinaire Jakobsweg, Ischgl/Paznaun

Twee inwoners van Ischgl, Eckhart Witzigman (topkok, en chef van de eeuw Gault Millaut) en Alphons Parth (voorzitter van de plaatselijke VVV) hebben één ding gemeen: ze houden van goede wijn én van goed eten. Onder het genot van een paar flessen wijn ontstond het idee van de culinaire Jakobsweg. Ze nodigden Europese sterrenchefs uit om bij hen te komen koken in berghutten met ingrediënten uit de streek. Het concept sloeg aan en dit jaar werd voor de 8e keer de culinaire Jakobsweg feestelijk geopend. De hele zomer kun je in de deelnemende berghutten nog genieten van deze bijzondere gerechten die, ondanks dat het culinaire hoogstandjes zijn, prima passen in een voedzaam ‘Alpendieet’.

Overzicht hutten en gerechten culinaire Jakobsweg

Alle berghutten zijn via duidelijk bewegwijzerde routes goed te bereiken vanuit het dal, te voet of per mountainbike. De volgende berghutten zijn dit jaar onderdeel van de culinaire Jakobsweg.

Ascherhütte – See

  • Chef: Tanja Grandits van restaurant Stucki in Basel, Zwitserland (2 Michelinsterren)
  • Gerecht: Rode bieten risotto met geitenkaas en kaneeldukka
  • Onze mening over dit gerecht: Tanja houdt ervan om gerechten één kleur te geven en deze rode risotto ziet er dan ook prachtig uit. De risotto is simpel, voedzaam en smaakt geweldig. De kaneel en nootjes geven het echt iets extra’s. I like!
  • Route naar de Ascherhütte: ongeveer twee uur wandelen vanaf het bergstation van de Medrig-Alm lift in See.

Heidelbergerhütte - Ischgl

  • Chef: Viki Geunes van restaurant ’t Zilte in Antwerpen, België (2 Michelinsterren)
  • Gerecht: Rundvlees met risoni en cantharellen
  • Onze mening over dit gerecht: Dit is absoluut één van mijn favoriete gerechten. Het ziet er prachtig uit en het heerlijke zachte vlees in combinatie met de frisse selderij risoni is onweerstaanbaar. Een gerecht dat ook zeker goed vult na een flinke hike!
  • Route naar de Heidelberghütte: ongeveer vier uur wandelen (of per mountainbike) vanuit Ischgl. Je kunt ook de gondel vanuit Ischgl nemen tot aan het middenstation. Vanaf hier is het nog 3 uur wandelen. Indebergen maakt deze wandeling en binnenkort lees je meer over deze route.
Gerecht Viki Geunes
Ongetwijfeld een van mijn favorieten: het gerecht van Viki Geunes in de Heidelbergerhütte

Jamtalhütte - Galtür

  • Chef: Steven Crane van restaurant Ockenden Manor in Sussex, Engeland (2 Michelinsterren)
  • Gerecht: Kalfswangetjes met Alpenkaaspuree en een salade van appel, knolselderij en wilde kruiden
  • Onze mening over dit gerecht: Mjummie, dit wil je eten als je moe bent van de wandeling en je maag rammelt. De combinatie van het malse vlees, de romige puree en de frisse salade was perfect. Wat mij betreft de absolute topper van alle topgerechten.
  • Route naar de Jamtalhütte: ongeveer drie uur wandelen vanaf Galtür. Ook per e-mountainbike is dit brede grindpad prima te doen. Lees onze ervaring op de mountainbike naar de Jamtalhütte >

Friedrichshafenerhütte - Galtür

  • Chef: Josef Steffner van restaurant Mesnerhaus in Mauterndorf, Oostenrijk (17 Gault Millau punten)
  • Gerecht: Aardappelknödel met varkensvlees en zuurkool
  • Onze mening over dit gerecht: “Een echt huttengerecht”, was mijn eerste gedachte, “die kennen we wel...”. Maar niets bleek minder waar. De smaken van zowel de knödel, het vlees maar zeker ook de zuurkool (de lekkerste die ik ooit gegeten heb!) waren echt bijzonder. Herkenbaar, maar toch verrassend.
  • Route naar de Friedrichshafenerhütte: de wandeling duurt zo’n twee uur vanaf de parkeerplaats tussen Ischgl en Galtür. Je kunt kiezen voor het steilere smalle pad, of het brede grindpad dat ook een fijne route is op de mountainbike. Binnenkort lees je meer over deze route die wij aflegden.
Friedrichshafenerhütte
Genieten op het zonnig terras van de Friedrichshafenerhütte

Niederelbehütte - Kappl

  • Chef: Bobby Bräuer van restaurant EssZimmer in München, Duitsland (2 Michelinsterren)
  • Gerecht: Conchiglioni met kalfsvlees, courgette en ricotta
  • Onze mening over dit gerecht: “Doe mij hier maar een heel bord vol van”, is mijn gedachte na de eerste hap. Ik ben dol op pasta, zeker als ie heerlijk gevuld is. De conchiglioni is bijzonder smaakvol en goed vullend, che buono!
  • Route naar de Niederelbehütte: de wandeling duurt zo’n kleine 3 uur vanuit het dorp Kappl.

De culinaire Jakobsweg: een lekkere combi

Ben je dol op heerlijk en bijzonder eten, én wandelen of mountainbiken, dan is de culinaire Jakobsweg echt een aanrader. Iedere dag een andere tocht en smullen in een berghut als je eenmaal boven bent. Oh ja, de gerechten hebben niet de prijs van een sterrendish, maar passen gewoon in het prijsniveau van een berghut. Ik vind het een lekkere combi!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.