Col du Lein: alternatieve route van Martigny naar Verbier

Col du Lein: alternatieve route van Martigny naar Verbier

19 september 2018

door Thijs in Fietsen/MTB

Om vanuit Verbier in Martigny te komen, maken de meeste automobilisten en wielrenners gebruik van de doorgaande weg. Er is echter ook een alternatief! Je moet er alleen wel wat zweetdruppels en spierpijn voor over hebben. De Col du Lein verbindt het Val de Bagnes met het Rhônedal en is een prachtige, rustige beklimming. Weet wel waar je aan begint, je krijgt 10 zware klimkilometers voor de wielen!

Rösti in Le Châble

Na ’s morgens met Jonathan Fumeaux naar het Lac de Mauvoisin te zijn geklommen, bespreken we tijdens de lunch wat we in de middag nog gaan doen. Onder het genot van een heerlijk bordje rösti valt de keuze op de Col du Lein. Met een goed gevulde maag stappen we in Le Châble weer op de fiets. Voor we de Route du Grand Saint-Bernard bereiken, slaan we in Vollèges af naar rechts. De weg gaat direct omhoog en er wordt teruggeschakeld naar de kleinste versnellingen.

Wielrennen in Wallis: 1600 km aan fietsroutes >

Rösti met spiegelei in Le Châble
Heerlijk bordje rösti bij Hotel Restaurant Le Giétroz in Le Châble

Steilste weggetje van Levron

Het fijne aan met een gids op pad zijn, is dat je zelf niet op de weg hoeft te letten. Na een hele dag fietsen begin ik de benen al aardig te voelen en op extra hoogtemeters zit ik niet direct te wachten. Toch weet Jonathan ons de verkeerde kant op te sturen. Hij weet het meest steile weggetje van het dorpje Levron te vinden om boven doodleuk te verkondigen dat we zojuist toch rechts hadden gemoeten. Ach, de omgeving is prachtig en zeer deden de benen toch al.

Ontvangstcomité op de Col du Lein

Het venijn van de Col du Lein zit ‘m duidelijk in de staart. De weg wordt smaller én steiler. Ik krijg steeds meer moeite om in het wiel van Jonathan te blijven en de ketting ligt op het grootste tandje. Nog even doorzetten, want de top kan nooit ver weg meer zijn. De laatste kilometer van de Col du Lein is onverhard, maar prima te doen op de racefiets. Eenmaal boven worden we vrolijk onthaald door een kudde zwarte koeien. De Eringerkoe blijkt het kleinste rundderras van Europa te zijn, maar er valt niet met ze te spotten. Deze koeien nemen het namelijk ook tegen elkaar op bij traditionele koeiengevechten.

Eringerkoeien op de Col du Lein
Bovenop de Col du Lein worden we ontvangen door een kudde met Eringerkoeien

Fruitbomen in het Rhônedal in Wallis
Aan de andere kant van de Col du Lein bevind je je opeens tussen de druiven en ander fruit

Afdalen tussen de wijnranken

Na op adem te zijn gekomen is het tijd om af te dalen richting het Rhônedal. We bevinden ons al snel weer op het asfalt en er zitten een paar venijnige slingers in de weg. Wat direct opvalt is dat de begroeiing hier compleet anders is. Op de flanken van het Rhônedal groeien overal druiven en andere fruitsoorten. Aan de andere zijde van het dal viel opvallend genoeg geen druif te bekennen! Het wegdek is zo nu en dan wat hobbelig en we bevinden ons letterlijk tussen de wijnranken. We dalen niet helemaal af naar Saxon, maar blijven op de hellingen boven Charrat fietsen. Vervolgens is het nog een keer flink aanzetten om het eindpunt in Martigny te bereiken.

Geweldig alternatief voor de Route du Grand Saint-Bernard

Wanneer de tijd geen rol speelt is de Col du Lein een geweldig alternatief voor de doorgaande weg tussen Martigny en Sembrancher. Hier geen auto’s die langs je heen scheuren, maar een ongekende rust en een prachtig landschap. De 1200 hoogtemeters laten zich niet eenvoudig overwinnen, aangezien de weg soms behoorlijk steil is en gedeeltelijk onverhard. Eventueel kun je het rondje van de Col du Lein nog uitbreiden met de nabijgelegen Col du Tronc (onverhard) en Col des Planches.

Uitzicht op het Rhônedal vanaf de Col du Lein
Prachtig uitzicht op het Rhônedal

Met dank aan:
SWISS: vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich
Swiss Travel System: informatie over de OV-voordeelpassen
MySwitzerland: informatie over (toeristisch) Zwitserland
Wallis/Valais: informatie over de vakantieregio

Zomervakantie tips