Lac de Mauvoisin: klimmen door het Val de Bagnes in Wallis

Lac de Mauvoisin: klimmen door het Val de Bagnes in Wallis

5 september 2018

door Thijs in Fietsen/MTB

Het Zwitserse Wallis is een paradijs voor fanatieke wielrenners. Er zijn tal van prachtige beklimmingen waarop je meestal geen last hebt van doorgaand autoverkeer. Fiets bijvoorbeeld vanuit Martigny naar de Barrage d'Emosson of vanuit Obergoms naar de beroemde Furka- en Grimselpas. Ik waagde mij dit keer aan de klim naar het Lac de Mauvoisin. De weg naar de op één na hoogste stuwdam van Zwitserland loopt door het adembenemende landschap van het Val de Bagnes. Lang, steil en zwaar, maar de moeite meer dan waard!

Op pad met Jonathan Fumeaux

In Le Châble, vlakbij Verbier, zit ik bij de Üna Lodge te wachten op mijn gids van vandaag. Ik ga fietsen met niemand minder dan Jonathan Fumeaux, oud-professional die in 2016 nog kampioen van Zwitserland werd. Dat hij nog altijd goed is afgetraind zie ik direct. Dit belooft een pittig dagje te gaan worden, zeker gezien het feit dat ik gisteren de Marmotte Valais heb gefietst. Zodra we de brug oversteken laten we de drukte van deze populaire regio achter ons. Aangezien er op deze weg geen sprake is van doorgaand autoverkeer voelt het aan als een oase van rust.

Jonathan Fumeaux in het Val de Bagnes
Jonathan Fumeaux op de pedalen richting het Lac de Mauvoisin

Groene wereld vol haarspeldbochten

Het eerste deel van de beklimming verloopt door een breed gedeelte van het Val de Bagnes. We rijden door authentieke dorpjes met daarin oude, houten huizen die door de zon zijn verkleurd. Ondanks de warmte van de afgelopen tijd staan de bloemen aan de gevels nog altijd in bloei. Ook valt het mij in Zwitserland altijd weer op hoe veel mensen de nationale vlag aan hun huis hebben wapperen. Met Jonathan heb ik al snel een klik. We praten over zijn profcarrière, Tom Dumoulin en fietsen in Wallis. Af en toe moet ik halverwege een zin even ademhalen. We hebben het tempo er flink in zitten.

Het Val de Bagnes wordt smaller en smaller

Na af te zijn geslagen op de Route de Plamproz wordt niet alleen de weg smaller, maar ook het dal. Het is flink klimmen geblazen en in plaats van de gesprekken is alleen nog onze ademhaling hoorbaar. Met een stijgingspercentage van 8 à 9% is er geen tijd voor koetjes en kalfjes! Althans, zo nu en dan wordt de serene stilte ‘verstoord’ door het geluid van koeienbellen. We passeren een verzameling van houten huisjes waar een familie net bezig is met een potje petanque. Het vriendelijke ‘Courage!’ en ‘Allez Allez!’ zorgt bij mij voor een grote glimlach. Wat is het prachtig om hier te fietsen!

Eerste stuwdam richting het Lac de Mauvoisin
We fietsen eerst over het kleine broertje van de échte stuwdam van het Lac de Mauvoisin

Bidons bijvullen in Brusson
Even de bidons vullen bij het plaatselijke waterkraantje

De Zwitserse postbus komt overal

Na een paar haarspeldbochten bereiken we de eerste stuwdam, vanwaar het dal weer breder wordt. Hier is de weg even vlak en kunnen we op adem komen voor het laatste deel richting het Lac de Mauvoisin. Het landschap is ruig en ik kom ogen te kort om al dat natuurschoon in mij op te nemen. Het uiteindelijke doel, de stuwdam, lijkt echter nog in geen velden of wegen te bekennen. Wel is daar opeens de Zwitserse postbus. Het vergt flink wat stuurmanskunst om die grote bus hier naar boven te krijgen.

Stuwdam van het Lac de Mauvoisin

Plotseling doemt daar opeens de imposante stuwdam op. Via een ongelofelijk steil weggetje en een tunnel staan we daadwerkelijk bovenop ons doel van vandaag. Het helderblauwe Lac de Mauvoisin ligt er prachtig bij en de twee watervallen die het meer voeden zijn al net zo indrukwekkend als de dam zelf. De informatieborden maken duidelijk dat je ook wandelingen rond het meer kunt maken. Jonathan en ik klikken onze voeten weer in de pedalen en dalen af naar Le Châble waar een welverdiende lunch op ons wacht.

Helderblauw water in het Lac de Mauvoisin
Prachtig! Het Lac de Mauvoisin in het Val de Bagnes is een must-see in Wallis

Uitzicht vanaf de stuwdam bij het Lac de Mauvoisin
Uitzicht vanaf de stuwdam richting het Val de Bagnes

Met dank aan:
SWISS: vliegt dagelijks 4 keer van Amsterdam naar Zürich
Swiss Travel System: informatie over de OV-voordeelpassen
MySwitzerland: informatie over (toeristisch) Zwitserland
Wallis/Valais: informatie over de vakantieregio

Zomervakantie tips