De Weissensee: wandelen en culinaire verassingen

De Weissensee: wandelen en culinaire verassingen

13 september 2017

door Florien in Wandelen

In het zuiden van Karinthië, vlakbij de grens met Italië, liggen de vakantiebestemmingen Nassfeld - Pressegger See, Lesachtal en Weissensee. Het is een regio met ruige, rotsachtige bergtoppen, kraakheldere bergmeren, donkere bossen en groene almen vol met bloemen. De Weissensee, sinds een aantal jaar ook Natuurpark Weissensee, is een prachtig meer. Als wandelaar vind je hier een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Maak een ontdekkingstocht door de veelzijdige natuur, ga opzoek naar wilde dieren, neem een duik in het water en geniet van alle culinaire schatten.

De Weissensee: kraakhelder water, natuur en sportiviteit

De Weissensee ligt op een hoogte van 930 meter in de Gailttaler Alpen. In Nederland staat de Weissensee vooral bekend om de alternatieve Elfstedentocht die er wordt gehouden. Het meer heeft een maximale lengte van 12 kilometer, is zo zuiver dat je het zou kunnen drinken en behaalt zomers een watertemperatuur van wel 24 graden. Het meer is erg geliefd onder watersporters, duikers, wandelaars en fietsers. Sinds 2006 is de Weissensee samen met de omliggende omgeving een officieel natuurpark. Een natuurgebied met niet alleen water, maar ook bos en bergen. De totale oppervlakte van het park beslaat 7640 hectare. Er leven allerlei soorten dieren in Natuurpark Weissensee en sinds kort staan ook beren en lynxen op dit lijstje. Er wordt hard gewerkt om de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan en te beschermen.

Wandelen in Natuurpark Weissensee

Natuurpark Weissensee biedt ruim 200 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Er zijn zowel wandelingen rondom het meer mogelijk, als in de bergen. De meeste dorpen bevinden zich aan de oostzijde van het meer en deze dorpen worden ook wel gezien als het startpunt van veel wandeltochten. Tijdens het wandelen kom je allerlei uitkijkpunten en rustplaatsen tegen. In de gezellige berghutten en restaurants kun je tijdens een pauze genieten van lokale specialiteiten en verse vis uit het meer. De Weissensee is ook een fijne bestemming voor families met kinderen. Er zijn maar liefst 9 themawandelingen mogelijk. Tijdens zo’n wandeling maken de kids kennis met de spannende mythes en legendes van de Weissensee en leren ze meer over de dieren en de natuur. Na de wandeling kunnen jullie met z’n allen neerploffen op de stranden en genieten van het heerlijke water.

Natuurpark Weissensee
Geniet van de prachtige natuur (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Ontdek de Weissensee op een culinair vlot

Er zijn veel verschillende manieren om de Weissensee te ontdekken, maar per vlot is toch wel een heel bijzonder. Helemaal als je ondertussen ook mag genieten van allerlei lokale specialiteiten. Zomers kun je deelnemen aan een culinaire rondreis over de Weissensee. Nadat je ’s ochtends aan boort bent gegaan, ga je na een korte vaartijd aan wal om te voet de leefomgeving van lynxen, beren en andere wilde dieren te verkennen. Je wandelt over groene bergweides waar soms wel meer dan 30 verschillende soorten orchideeën staan. Vervolgens ga je weer aan boord, is het tijd voor de lekkerste gerechten uit de regio en een goed glas wijn. Na de lunch is het helaas tijd om het vlot te verlaten en kun je zelf op onderzoek uit gaan. Meer informatie, tijden en prijzen vind je hier >

de Weissensee
Ontdek de Weissensee op een vlot (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Heb jij de Weissensee wel eens bezocht?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips