De leukste zomerevenementen van Livigno

De leukste zomerevenementen van Livigno

29 juli 2017

door Florien in Evenementen

Zodra de sneeuw is weggesmolten en de bergen groener worden, is het voor de inwoners van Livigno tijd om de winterspullen op te bergen en de zomer te verwelkomen. Livigno biedt tal van sportieve activiteiten voor alle leeftijden en niveaus. Ook organiseert de vakantieregio de hele zomer door allerlei leuke evenementen waarbij je de cultuur, historie en de smaken van het dorp optimaal leert kennen. Van marathon, tot familieweek of volksfeest, in Livigno kan het allemaal. In dit weblog heb ik de leukste evenementen voor je op een rijtje gezet.

#1. La Notte Bianca

La Notte Bianca, ook wel de ‘Witte Nacht’, is een evenement dat helemaal in het teken staat van muziek, dans en entertainment. Het dorp wordt onderverdeeld in verschillende segmenten met elk een eigen thema. Er is livemuziek, er zijn optredens en allerlei tentoonstellingen. Bij de vele marktkraampjes kun je terecht voor lokale specialiteiten en handgemaakte producten. Het evenement vindt plaats van 15 juli 10.00 uur tot 16 juli 02.30 uur.

#2. Marathons

In Livigno vinden de hele zomer door meerdere marathons plaats. De Livigno Skymarathon is de eerste in het rijtje. Op 17 en 18 juni strijden hardlopers op grote hoogte om de hoofdprijs. Deze wedstrijd is onderdeel van de Skyrunning World Series, waarbij hardlopers 34 km door de bergen rennen en daarbij ruim 2600 hoogtemeters overbruggen. Is 34 km je te ver, dan kun je ook kiezen voor de kortere variant van 16/17 km en 1000 hoogtemeters. De volgende is de Stalivigno Race, een halve marathon op 22 en 23 juli. Aansluitend daarop vindt de Ministralivigno plaats voor tieners en kinderen. Tot slot de Icon Livigno Xtreme Triathlon, een extreme wedstrijd op 1 september waarbij deelnemers 3,8 km zwemmen, 195 km fietsen en 42,2 km hardlopen.

Ministralivigno Livigno
Aan de Ministralivigno mogen ook kinderen deelnemen

#3. Het Livigno volksfeest

Livigno heeft een bijzondere historie die vele eeuwen terug gaat. Tijdens dit volksfeest neem je een stap terug in de tijd, maak je kennis met de historie van het dorp en leer je de cultuur kennen. Er is een optocht, er zijn voorstellingen en iedereen loopt in traditionele klederdracht. Ook kun je tijdens deze avond een gratis bezoek brengen aan museum MUS. In dit museum leer je nog meer over het dagelijks leven en de historie van Livigno. Het volksfeest vindt plaats op 25 juli bij La Zona Pedonale en Plàza dala Gesa.

#4. De familieweek

Kinderen spelen een belangrijke rol in de cultuur van Livigno. Dit kom je op meerdere manieren tegen in de vakantiebestemming. Boek je zomers tussen 8 en 15 juli een accommodatie in Livigno, dan is de overnachting voor 1 kind gratis, voor het 2e kind met 50% korting en appartementen kunnen geboekt worden met 15% korting. Kinderen hebben gratis toegang tot kinderclub Lupigno en in het Aguagranda is het eerste kind gratis (2e voor 50%).

Wandelen met kinderen in Livigno
Beleef een fijne familievakantie in Livigno (Foto: © Ruby Trab)

#5. La Notte Nera

Eén van de meest populaire zomerevenementen van Livigno is La Notte Nera, oftewel de ‘Zwarte Nacht’. Ieder jaar vindt dit evenement plaats tijdens de nacht van de vallende sterren op 10 augustus. De lichten worden gedoofd en het enige licht dat je ziet is afkomstig van fakkels, kaarsen, de maan en de sterren. Daardoor krijgt het evenement ook een milieuvriendelijk tintje met zich mee. Het hoogtepunt van de avond is een grote vuurwerkshow waarbij heel Livigno wordt verlicht.

#6. Langlaufen in de zomer

Op 25 augustus kleuren de straten van Livigno wit en is het tijd voor de 37e editie van de zomerse langlaufwedstrijd. De sneeuw van het afgelopen winterseizoen wordt hiervoor gebruikt. Dit is mogelijk omdat het via een speciale methode wordt geconserveerd. Alle deelnemers zijn afkomstig uit Livigno en strijden om de kleuren van het district waar ze wonen.

Langlaufen in de zomer in Livigno
Zo'n dikke laag sneeuw is zomers toch bijzonder!

#7. Het Alpen Fest

Van 14 tot en met 18 september vindt het Alpen Fest plaats. Een feest waarbij men net als bij het Oostenrijkse Almabtrieb viert dat het vee van de almen terugkeert naar de stallen. Tijdens het feest vinden er shows en allerlei verschillende evenementen plaats. Er is muziek en er zijn gezellige boerenmarkten. Aansluitend op het Alpen Fest, viert men op 21 september het Agriculture Festival, een traditioneel boerenfeest.

Alpen Fest Livigno
Alpen Fest in Livigno (Foto: © Livigno)

Welk evenement heb jij wel eens bijgewoond?

Zomervakantie tips