Sporten op grote hoogte in Livigno

Sporten op grote hoogte in Livigno

19 juli 2017

door Florien in Algemeen

Livigno is één van mijn favoriete bestemmingen in de Italiaanse Alpen. Het dorp ligt verscholen tussen de bergen en was tot nog niet zo lang geleden, met name ’s winters, bijna niet bereikbaar. Livigno is een langgerekt dorp van maar liefst 22 kilometer en ligt op 1816 meter hoogte. Die hoogte maakt het dorp enorm aantrekkelijk voor atleten en dat heeft alles te maken met de diverse soorten hoogtetrainingen. Wat en waarom dat is, lees je in dit weblog.

Livigno, Klein Tibet in de Italiaanse Alpen

Livigno is een verborgen vakantieparel in de Italiaanse Alpen, vlakbij de grens van Zwitserland. Rondom het hele dorp liggen bergen met toppen die tot wel 3000 meter reiken. Mede door het feit dat de plek zo afgelegen is, wordt Livigno ook wel Klein Tibet genoemd. Vroeger raakte het dorp 's winters compleet geïsoleerd van de buitenwereld door de hevige sneeuwval. Door de bouw van de weg vanaf Bormio en de opening van de tunnel naar Zwitserland, is daar halverwege de 20e eeuw verandering in gekomen en is het voor iedereen mogelijk om Livigno te ontdekken.

Hoogtetrainigen: wat en waarom?

Het hele jaar door trainen diverse atleten in Livigno en dat heeft met name te maken met de hoge ligging van het dorp. Hoogtetraining is, zoals het woord het eigenlijk al zegt, trainen op grote hoogte (boven zeeniveau). Het is namelijk zo dat hoe hoger je komt, hoe meer de luchtdruk afneemt en het zuurstofpercentage in het bloed daalt. Om dat te compenseren maakt het lichaam meer rode bloedcellen aan, wat weer een positief effect heeft op het zuurstoftransport en de zuurstofcapaciteit in de longen en spieren. Door de verhoogde zuurstofcapaciteit presteren atleten beter op zeeniveau in bijvoorbeeld duurprestaties of sprintprestaties. Om die reden trekken veel teams en individuele sporters naar Livigno om er te trainen. Het dorp heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een echte sportbestemming. Er zijn speciaal op atleten ingerichte accommodaties aanwezig en allerlei andere faciliteiten, zodat de atleten niet alleen binnen, maar ook buiten kunnen trainen.

Hoogtetrainingen en fietsen in Livigno
Livigno is dé bestemming voor hoogtetrainingen (Foto: © Roby Trab)

Sport en ontspanning in het Aquagranda Active You

De beste bestemming voor hoogtetrainingen in Livigno is het Aquagranda Active You. Dit is één van de grootste complexen voor sport, plezier en ontspanning van Europa. In het Aquagranda vinden atleten moderne faciliteiten, de nieuwste apparaten en materialen. Zo zijn er speciale fitnessruimtes en is er een 25 meter lang sportbad aanwezig. Niet alleen is het Aquagranda een perfecte bestemming voor sport, maar ook voor plezier en ontspanning. Er zijn recreatieve zwembaden aanwezig voor een familiedag in het water en er is een uitgebreid wellnessgedeelte. Hier vind je diverse soorten sauna’s, verschillende baden, massage mogelijkheden en relaxruimtes.

Ontdek de bergen en activiteiten

Je hoeft niet per se een professionele atleet te zijn om van de positieve effecten van de hoge ligging van Livigno te profiteren. Wel is het zo dat je daar pas na enkele weken iets van zal merken, maar dat betekent niet dat je er geen fijne bergvakantie kunt beleven. Sport is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van het dorp en dat merk je aan alles. Niet alleen in het dal, maar ook in de bergen lopen tal van wandeltochten, fietstochten en mountainbiketrails voor alle niveaus. Neem tussendoor voldoende pauze om in één van de gezellige berghutten te genieten van de vele Italiaanse- en lokale specialiteiten.

Suppen op het Lago di Livigno
Op het meer van Livigno zijn diverse watersporten mogelijk (Foto: © Roby Trab)

Heb jij Livigno wel eens bezocht?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips