Vakantie aan de onbekende kant van het Gardameer

Suppen Gardameer

16 januari 2021

door Miranda in Familie/kinderen

Het Gardameer is erg populair onder Nederlanders. Jaarlijks trekken vele vakantiegangers naar het zuiden van dit grootste meer van Italië. En dat is te zien; het merendeel van de nummerplaten op de auto’s kleurt hier geel, zowel in de mei- als zomervakantie. Houd jij van bergen, rust en Italiaanse sfeer? Blijf dan aan de noordkant van het Gardameer, want daar is het eigenlijk veel mooier.

De populaire zuidkant

Aan de ene kant begrijp ik het wel hoor, dat de meeste mensen de voorkeur geven aan de zuidkant van het Gardameer. Schilderachtige plaatsen als Lazise, Bardolino en Sirmione geven je direct het Italiaanse vakantiegevoel. Er zijn veel accommodaties en grote luxe campings met zwembaden en veel faciliteiten. Voor de jeugd is er een bruisend uitgaansleven en zijn er pretparken. Kortom, genoeg te doen voor de hele familie. Maar als ik op een marktje loop, wil ik eigenlijk niet hoofdzakelijk Nederlanders horen. En het is er zo druk in het hoogseizoen...Een andere wereld

Aan de noordkant van het Gardameer, in de provincie Trentino, kom je in een heel andere wereld. Riva del Garda is één van de mooiste stadjes aan het meer. Je vindt er een haven met terrasjes, gezellige winkelstraten en mooie pleinen. Er loopt een wandelboulevard langs het meer naar het 5 km verderop gelegen Torbole sul Garda. Dit kleine plaatsje trekt vooral een jong en sportief publiek die komen om te mountainbiken en te windsurfen.

Gardameer
Door de rust heb je alle ruimte om te genieten van je vakantie!

Niet zo massaal

Uiteraard zijn ook in het noorden behoorlijk veel toeristen in het hoogseizoen, maar het publiek is internationaal. Engelsen, Duitsers, Scandinaviërs, steeds meer Nederlanders, maar ook Italianen zelf vieren graag vakantie in Trentino. Echter doordat dit gedeelte van het Gardameer omgeven is door bergen, is de ruimte hier toch enigszins beperkt. Je vindt hier geen mega-grote campings of vakantieparken. Het is er niet zo massaal. Nachtbrakers zijn hier niet op de juiste plek. Er zijn een aantal bars in Riva en Torbole waar het ’s avonds erg gezellig kan zijn, maar discotheken vind je er niet. Wel worden er in de zomer regelmatig strandfeesten georganiseerd met DJ’s.

Bike Mekka

De bergen rondom het Gardameer staan al jaren bekend als mountainbike-mekka. Voor beginnende mountainbikers is er de Ponale. Voor gevorderde bikers zijn Tremalzo en Altissimo klinkende namen. Het is aan te raden een dagje met een gids op pad te gaan, hij kan je de mooiste routes en plekjes laten zien. In Riva del Garda vindt ook jaarlijks in het april het Bike festival plaats.

Mountainbiken Gardameer
Stap op de mountainbike en ontdek de bergwereld rondom het Gardameer!

Veel wandelroutes

Voor mensen die graag te voet de bergen verkennen is er ook genoeg te doen in de bergen van Trentino. De route naar de Monte Stivo, een berg ten noorden van het meer, is prachtig. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over het Gardameer en kun je iets eten of drinken in de rifugio. Andere aanraders zijn San Giovanni en de route van Torbole via Bussate naar Tempesta. Ook de wandeling van Riva del Garda naar Rifugio Capanna Grassi is zeker de moeite waard.

Altijd wind

Windsurfers en zeilers trekken massaal naar het noorden van het Gardameer omdat de thermische winden hier constant en goed zijn. ’s Ochtends waait er een noordwind, welke niet altijd zo sterk is. Rond het middaguur draait de wind naar het zuiden en zorgt de “Ora” voor fantastische condities om te windsurfen en zeilen. Windkracht 4/5, helder blauw water en mooie golven, wat wil een watersporter nog meer?

surfen gardameer
De noordkant van het Gardameer is in trek bij fanatieke surfers!

Zomervakantie tips