Skip to navigation Skip to main content

Klettersteig Stuibenfall in Umhausen, Ötztal

10062 - Klettersteig Stuibenfall in Umhausen, Ötztal

Vorige week zondag was het weer eens tijd voor een “Nervenkitzel”! Wat had ik daar zin in! We gingen op weg naar de Stuibenfall in Umhausen (Ötztal), ongeveer drie kwartier tot een uurtje rijden van Fiss. De Stuienfall is de grootste en machtigste waterval in Tirol. Hij heeft een hoogte van 150 meter en valt in 2 delen. Gemiddeld valt er ongeveer 610 liter water per seconde naar beneden. Bij hele heftige dagen kunnen dit tot 2000 liter per....

Wat is eigenlijk een klettersteig?

Een klettersteig, of ook wel “Via ferrata”, een “ijzeren weg” genoemd, is een parcours langs een rotswand die uitgezet is met staalkabels. Deze staalkabels zijn bedoeld als beveiliging, maar soms moet je je er ook aan vasthouden of zelfs aan op trekken. Er zijn steunen voor handen en voeten, soms is er een hangbrug of andere hulpmiddelen. Je hebt een klimgordel nodig, 2 karabiners en een verbindingsstuk. Uit ervaring zeg ik dat het ook verstandig is om een helm te dragen. Een klettersteig is absoluut geen wandelweg die beveiligd is. Een klettersteig gaat meer in de richting van klimmen, dan in de richting van wandelen.

Links: De eerste brug, rechts: Aan de rotswand

Een leuk avontuurtje voor mensen zonder hoogtevrees!

De klettersteig bij de Stuibenfall begint erg leuk met een wankelende hangbrug over de waterval. Je kunt hier een beetje wennen aan het materiaal en hoe het werkt met zekeren. Daarna komt een stuk dat niet al te zwaar is. De steig loopt door het bos, waar je uiteindelijk bij een grote rotswand aankomt. Aan deze rotswand wordt het dan redelijk spannend. Het klimwerk is voor de enigszins gevorderde klimmer niet indrukwekkend. Door middel van ijzeren steunen vindt je altijd goede mogelijkheden om je vast te houden en op te trekken. Voor mensen met hoogtevrees is dit een grotere overwinning. Je hangt vrij hoog, direct aan de wand en dit is erg spectaculair. Zonder hoogtevrees geniet je van een schitterend uitzicht over de waterval en een gedeelte van het Ötztal! Geweldig!

Eerste gedeelte van de waterval

Kiezen voor een droog of nat pak

Bijna bovenaan vindt je een idyllisch bankje, waar je gezekerd en al de hele waterval kunt bekijken. Natuurlijk ligt er een tourenboekje, waarin je je gevoelens op dat moment kunt beschrijven! Uitgerust en al ga je aan het laatste stuk beginnen. Je hebt het moeilijkste achter de rug, maar het hoogtepunt van de tour ligt nog voor je! Helemaal boven heb je de mogelijkheid om over de waterval over een staaldraad te lopen! Na een indrukwekkende tour als deze, is een beetje afkoeling op z´n plaats: je wordt namelijk goed nat ;-) Mocht je deze laatste spanning niet meer aankunnen, dan kun je deze ook vermijden, door over de “gewone” brug over de waterval te gaan. Je hebt de klettersteig doorstaan en in de Stuibenhütte kun je lekker even bijkomen, iets eten en drinken.

Links: Bijna bij de waterval, rechts: Kletsnat

Via het wandelpad terug

Het is verboden om de klettersteig naar beneden te gaan, dus je neemt het wandelpad terug naar de parkeerplaats. De wandelweg is trouwens ook erg bijzonder, omdat ze mooie uitzichtpunten hebben gebouwd. De klettersteig Stuibenfall heeft een lengte van 450 meter en een hoogteverschil van 350 meter. Deze klettersteig wordt beschreven als een rode, middelzware klettersteig.

Verlichte waterval

De Stuibenfall wordt elke woensdag verlicht. Van mei tot oktober worden er dan een gratis familiewandelingen met lantaarns georganiseerd. Dit hebben wij nog niet gedaan, maar staat zeker op het programma om volgend jaar met onze gasten van ons nieuwe Hotel Natürlich in Fiss te doen! Het is absoluut de moeite waard!

Suzanne Goossen

Zomer Auteur Female

Over Suzanne

Suzanne wilde het liefst elke dag wakker worden in de bergen, dus heeft ze daarvoor gezorgd. De bergen zijn haar thuis en bijna elke dag gaat ze heerlijk wandelen, mountainbiken en kan ze genieten van het waanzinnige uitzicht.