Skip to navigation Skip to main content

Zomerse Alp adventures

Het is vrijdagmorgen en hoewel de zon schijnt en het skigebied nog open is, hang ik lekker in een ligstoel in de tuin. Uit nood geboren moet ik zeggen, want een plots opspelende schouderblessure dwingt me tot deze rust. Die rust maakt wel dat ik nu tijd heb om een eerste artikel te schrijven als gastredacteur van Indebergen. Eerder schreven we over ons winterse alpenleven op Snowplaza en nu is het tijd voor een kijkje in ons zomerse bergleventje...

Ik vertrek

Inmiddels hebben we hier drie mooie en interessante winters achter de rug en staat nu ook het derde zomerseizoen voor de deur. Gevolgd door een ploeg van het TV programma “Ik Vertrek” zijn we gestart in het typische Franse skidorpje Flaine, maar inmiddels hebben we helemaal ons plekje gevonden in het authentieke en gezellige dorpje Samoëns. Ons basecamp is een heerlijk chalet dat we beheren voor de eigenaren en vanwaar uit we onder onze bedrijfsnaam AlpAdventures verschillende avontuurlijke vakanties in het Grand Massif en de Vallée du Giffre aanbieden.

Samoëns: een authentieke uitstraling

In het winterseizoen is het Grand Massif en haar dorpen steeds bekender en populairder aan het worden, mede dankzij de goede bereikbaarheid (met auto én vliegtuig) en de sneeuwcondities. In zomer en winter schreeuwt Oostenrijk om de aandacht van de Nederlandse vakantieganger en vergeten we dat ook Frankrijk rustige en gezellige Franse bergdorpjes heeft voor een geslaagde winter- en bergvakantie. Oké, maar wat maakt dat Samoëns dan zo aantrekkelijk, hoor ik je denken. Om te beginnen is Samoëns het enige Franse skidorp met de status monument historique, wat wil zeggen dat het dorp nog een echte authentieke uitstraling heeft. Vervolgens is er de rivier de Giffre die de toeristen de mogelijkheid geeft tot raften en kanoën. Daarnaast is Samoëns een populaire parapente en deltavlieg bestemming, dankzij haar afspringmogelijkheden aan beide kanten van het dorp. En laten we de wandelmogelijkheden rondom Samoëns en Sixt fer a Cheval niet vergeten; vele bewegwijzerde routes met knusse berghutten om comfortabel de nacht door te brengen tijdens een meerdaagse toer. Tenslotte kun je in de Vallée du Giffre natuurlijk ook sportklimmen, een uitdagende via ferrata bedwingen en canyoningen.

Mountainbiken in de lift

De laatste activiteit die wat extra aandacht mag krijgen is mountainbiken, want dat zit in Samoëns sinds vorig jaar letterlijk en figuurlijk in de lift! Onze grote broer en buurman Les Portes du Soleil staat al jaren bekend als het bikemekka van de Franse Alpen, dus waarom kom je dan op de single tracks van het Grand Massif soms een hele dag niemand tegen (of achterop)?. Sinds wij hier startten waren we al overtuigd van de bikepotentie van het Grand Massif en sinds vorig jaar deelt Samoëns deze mening. De nieuwe en vernieuwende burgemeester wil af van het stoffige bloemetjes imago en wil Samoëns een actievere uitstraling geven om meer jonge mensen en sportieve gezinnen aan te spreken. Zo besloot hij vorig jaar (last-minute) de telecabine van Samoëns in de zomer te openen, welke je in 8 minuten van 700 meter naar 1600 meter hoogte brengt. En dan ligt het Grand Massif aan je voeten of beter gezegd aan je banden: Honderden kilometers tracks, waarvan vele kilometers bewegwijzerd, met niveaus aangegeven in kleuren van groen tot zwart. Vijf skiliften die ervoor zorgen dat je het hele gebied rond kunt fietsen én op hoogte kunt blijven rijden. Mooie single tracks, schitterende vergezichten, vette downhills en vooral veel cross-country mogelijkheden maken onze achteruin een onontdekte parel voor bikers. Wat dacht je van een 15 kilometer lange afdaling met een hoogteverschil (dénivelée) van ruim 1500 hoogtemeters...?!

Zoek ons op in Samoëns

Liggend in deze stoel met dit inspirerende uitzicht, kan ik nog wel even doorschrijven. Zoals je leest zijn wij al lang overtuigd van de charme van dit schitterende gebied in de Haute Savoie en we delen onze passie dan ook graag met onze gasten. Ben je hier 's winters wel eens wezen skiën, dan is het schitterend om het ook zomers een te komen bekijken. Ben je geen wintersporter maar wel op zoek naar la tranquillité en/of avontuur, dan zit je zeker goed in Samoëns. Je kunt bij ons terecht voor een relax verblijf in een comfortabel chalet of je inschrijven voor één van onze thematrips. Heb je al iets (anders) gevonden, bijvoorbeeld de camping van Samoëns en wil je met je groep of gezin deze zomer een paar avontuurlijke activiteiten ondernemen, dan ben je bij ons ook aan het juiste adres! A bientôt in Samoëns! Arno & Jessica