Skip to navigation Skip to main content

Om lekker te kunnen wandelen zijn een paar fijne wandelschoenen natuurlijk van groot belang. Maar het aanbod wandelschoenen is enorm, van lichte tot zeer zware en stugge schoenen. Bij de betere outdoorwinkel kunnen ze je uiteraard helpen met een passend advies, maar het is wel prettig om alvast een beetje te weten wat je zoekt. Op welk soort terrein ga je lopen? En welk type schoen heb je dan nodig?

Klasse A

Veel merken hebben een joggingschoen in het assortiment die naast hardlopen ook te gebruiken is voor wandelen op wat ruwer terrein. Op de zolen is extra profiel aangebracht. De paden dienen wel redelijk vlak en goed onderhouden te zijn, aangezien joggingschoenen over het algemeen geen extra ondersteuning bieden aan de enkels. Prima schoenen om een fijne wandeling mee te maken, maar niet geschikt voor ruw (berg)terrein, of tochten van meerdere dagen.

Klasse B

Dit zijn schoenen met stijvere zolen dan klasse A en bovendien bieden deze schoenen veel ondersteuning aan de voet en de enkel. Ze zijn gemaakt van wat stugger materiaal (leer of een combinatie van suède en nylon). Schoenen uit deze klasse zijn altijd hoog en dat is vaak even wennen. Je zal de schoenen dan ook meestal moeten inlopen. Deze schoenen zijn geschikt voor flinke bergtochten. Ze worden ook wel cross-hikers genoemd.

Klasse C

Deze stugge en zware schoenen zijn geschikt voor ruigere bergtochten. De neuzen zijn extra verstevigd, evenals de randen van de zolen. Hierdoor gaan ze niet snel kapot als je op ruw terrein, met bijvoorbeeld veel stenen of rotsen, loopt. In de schoenen is veelal synthetisch materiaal (bijvoorbeeld Goretex) verwerkt waardoor de schoenen zowel waterdicht- als ademend zijn. Je kan er dus rustig mee door een bergbeekje (met laag water uiteraard) lopen zonder dat je voeten nat worden. Door de stugheid van deze cross-country bergschoenen zal je ze absoluut moeten inlopen en er even aan moeten wennen. Het voordeel is dat ze na het inlopen meestal wel erg lang meegaan; je krijgt ze niet snel kapot!

Klasse D

De klasse D schoenen zijn geschikt voor professionele bergbeklimmers, die bijvoorbeeld ook gebruik maken van klimijzers en/ of ijsklimmen. Vaak zit er ook een binnenschoen in, net als bij skischoenen, voor zeer lage temperaturen. Het behoeft waarschijnlijk geen toelichting dat deze schoenen minder geschikt zijn voor " gewone" bergwandelingen.

Neem de tijd en loop ze in

Naast bovengenoemde klassen zijn er ook schoenen te koop die tussen bepaalde klassen vallen; AB of BC. Ook zit er verschil in het merk en de stugheid van de schoen. Neem altijd de tijd om verschillende schoenen te testen in de winkel. Veel outdoorwinkels hebben een stukje bergpad nagebouwd, zo kan je goed het verschil voelen qua zool en stugheid. Ga nooit op wandelvakantie met nieuwe wandelschoenen, want dan is de kans op zere voeten erg groot. Loop ze altijd goed in voor je echt lange tochten gaat wandelen.

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.