Skip to navigation Skip to main content
Thermenland Steiermark
© Steiermark Tourismus, Pixelmaker
Oostenrijk

Vakantie Thermenland Steiermark

  • Veel thermenbaden voor ontspanning en plezier
  • Heuvels met wijn- en appelboomgaarden
  • Culinair genieten, wandelen en fietsen

Het Thermenland Steiermark omvat, zoals de naam al zegt, een zestal Thermenbestemmingen. De Romeinen wisten het heilzame water in Gleichenberg al te vinden. Deze regio is dan ook beroemd om het bronwater dat hier met kracht uit de bodem stroomt. De samenstelling van het water dat uit de afzonderlijke waterbronnen stroomt, is echt verschillend. Elke plek is daardoor anders. Onderzoek heeft aangetoond dat het warme bronwater energie geeft en stress verdrijft. Voor een wellness vakantie ben je in Thermenland Steiermark aan het juiste adres.

aast de Thermen is de regio bekend van de appels, vlierbessen en pompoenen die hier groeien. De vruchten, samen met de wijn, worden veel gebruikt in de lokale restaurants en boederijwinkels. Culinair genieten is voor de regio net zo belangrijk als het genot van de thermen en wellness. Steiermark is lang, lang geleden vulkanisch geweest. Daar zijn nu nog resten van zichtbaar, zoals de kegelvormige heuvels in het landschap. Meest opvallende is de Gleichenbergen Kögel, een oude vulkaankegel die bijna 600m hoog is.

Lokaal eten uit Steiermark
Plankje met lokale lekkernijen in Thermenland Steiermark (© Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Plaatsen in Thermenland Steiermark

Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Loipersdorf, Bad Waltersdorf, Bad Blumau en Sebersdorf zijn de zes verschillende plaatsen waar het water uit de grond komt en thermencomplexen zijn gebouwd. Bad Gleichenberg is het oudste kuuroord. Hier is het historische kuurpark leuk om te bezoeken. Maar de grootste plaatsen in de regio zijn Fürstenfeld en Feldbach. Fürstenfeld ligt aan de Feistritz. Nog een leuke plaats om te bezoeken is Riegersburg. Dit plaatsje heeft hoog op een basaltrots een middeleeuwse burcht, oftewel een vesting, die onneembaar was. Dichtbij het Thermenland, zo’n 60 km van Fürstenfeld, ligt Graz.

Thermen

Een bezoek aan Thermenland Steiermark kan niet zonder een bezoek aan één van de verschillende thermen. Onderdompelen in het warme bronwater doet je lijf goed. De mineraalsamenstelling verschilt per bron, het effect is daardoor anders. Zoek je rust, dan ga je naar Therme der Ruhe Bad Gleichenberg of Heiltherme Bad Waltersdorf. Een bijzondere omgeving biedt Bad Blumau door de verrassende architectuur van Hundertwasser. Zoek je een actievere ervaring, ga dan naar Parktherme Bad Radkersburg, dat heeft een 50m sportbad. Families en kinderen kunnen terecht in de Kindertherme in Bad Waltersdorf. Vooral de Blauen Blitz, de brede glijbaan, is hier een succes. Therme Loipersdorf heeft eigenlijk meerdere afdelingen, een erlebnisbad vol avontuur, het Schaffelbad voor rust en ook hier is een groot sportbad.

Hundertwasser Thermen in Steiermark
Hundertwasser Thermen in Bad Blumau (© Rogner Bad Blumau )

Wandelen

Wandelen door het Thermenland is wandelen door een groen heuvelland en wijn- en appelboomgaarden. De wandelroute Van gletsjer tot wijn, komt in dit deel van Steiermark goed tot zijn recht. Dit is de streek waar de wijn vandaan komt. De doorgaande wandelroute kan natuurlijk ook in dagetappes gewandeld worden. De tocht gaat over wuivende alpenweiden door het Weinland in dit zuidelijk deel van Steiermark. Wandelen in Steiermark is wandelen van restaurant naar hut, naar lokaal café. Ondertussen genietend van de specialiteiten uit de keuken van Steiermark. Voorbeeldetappe is de Weinweg der Sinne bij St. Anne am Aigen.
- De Herrschaftswaldweg is een gemakkelijke wandeling van ruim 11 km die vertrekt vanaf Bad Waltersdorf. Onderweg stijg je slechts 150 meter, deze wandeling loopt grotendeels door het bos, maar ook langs Heiltherme Bad Waltersdorf.
- Riegersburger Genussweg is een themapad van ruim 10km, waarbij 400 hm wordt gestegen. Door glooiende heuvels en dalen loop je rondom de burcht. Culinair genot is belangrijk bij deze rondwandeling. De route is gemarkeerd op een bord in de vorm van een ham.

Fietsen

Fietsen in het Thermenland van Steiermark kan heel goed tijdens de Fietstocht Wijnland Steiermark. Deze tocht van 400 km lang, voert over acht verschillende wijnstraten. Onderweg tref je heuvels vol druiven en appels, maar ook thermen en eettentjes met lokale gerechten. Door de vele treinen die in Steiermark rijden, kun je heel goed losse etappes maken van deze lange fietstocht.
- Genussradel tour: Van Bad Blumau maak je een mooie rondtocht waarbij je Fürstenfeld ook aandoet. Spectaculair is Hunderwassertherme Bad Blumau. De tocht is zo’n 38 km lang met minder dan 300 hm stijgen. Verwacht onderweg groene heuvels, cultuur en kunst onderweg.
- Een iets uitdagender tocht is de Halbenrainer Runde, een tocht van zo’n 55 km, met 650 hm stijgen. Deze tocht gaat rondom de Königsberg en de Stradner Kogel. De tocht loopt 100% over asfalt.

Fietsen in Steiermark
Fietsers onder de Riegersburg in Thermenland Steiermark (© Steiermark Tourismus, Christian Jungwirth)

Tips:

- Bezoek het Styrassic Park in Bad Gleichenberg. In dit park staan meer dan 85 levensgrootte dinosauriërs. Je maakt hier een tijdreis naar het Krijt en Jura-tijdperk.
- Een bijzondere overnachting of thermenbelevenis is de Rogner Bad Blumau in Bad Blumau. Dit hotel en thermencomplex is ontworpen door architect Hundertwasser. Dit speelse gebouw is leuk om te zien en vrolijkt je bezoek nog meer op.
- Ga wijnproeven op de Thermenland-wijnstraat. Je rijdt langs wijnbergen en pompoenvelden, over groene heuvels en langs warme bronnen en kastelen.

Dorpen in Thermenland Steiermark

In het Thermenland liggen een aantal dorpen. Bekijk het overzicht van deze dorpen hieronder en klik op de link voor meer informatie.

Bad Blumau

Bad Blumau heeft een speels, vrolijk hotel en thermencomplex ontworpen door architect Hundertwasser.

Riegersburg

Riegersburg is een leuk plaatsje om te bezoeken. Hoog op een basaltrots ligt een middeleeuwse burcht, een vesting.

Fürstenfeld

Fürstenfeld is, samen met Feldbach, de grootste plaats in de regio.

Bad Gleichenberg

Bad Gleichenberg is het oudste kuuroord in de regio. Mis vooral niet het historische kuurpark.

Loipersdorf

Loipersdorf is een van de zes plaatsen in het Thermenland waar het water uit de grond komt.

Sebersdorf

Sebersdorf is een van de verschillende plaatsen waar een thermencomplex is gebouwd.