Vakantie Thermenland Steiermark (Oostenrijk)

Ontspannen en genieten

 • Veel thermenbaden voor ontspanning en plezier
 • Heuvels met wijn- en appelboomgaarden
 • Culinair genieten, wandelen en fietsen

Het Thermenland Steiermark omvat, zoals de naam al zegt, een zestal Thermenbestemmingen. De Romeinen wisten het heilzame water in Gleichenberg al te waarderen. Deze regio is dan ook beroemd om het bronwater dat hier met kracht uit de bodem stroomt. De samenstelling van het water dat uit de afzonderlijke waterbronnen stroomt, is echt verschillend. Elke plek is daardoor anders. Onderzoek heeft aangetoond dat het warme bronwater energie geeft en stress verdrijft. Voor een wellness vakantie ben je in Thermenland Steiermark aan het juiste adres.

Naast de Thermen is de regio bekend van de appels, de vlierbes en pompoen die hier groeien. De vruchten, samen met wijn, worden veel gebruikt in de lokale restaurants en boederijwinkels. Culinair genieten is voor de regio net zo belangrijk als het genot van de thermen en wellness. Steiermark is lang, lang geleden vulkanisch geweest. Daar zijn nu nog resten van zichtbaar, kegelvormige heuvels in het landschap. Meest opvallende is de Gleichenbergen Kögel, een oude vulkaankegel dit bijna 600m hoog is.

culinair hoogtepunt Thermenland Steiermark
Plankje met lokale lekkernijen in Thermenland Steiermark (Foto: © Steiermark Tourismus, ikarus.cc)

Plaatsen in Thermenland Steiermark

Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Loipersdorf, Bad Waltersdorf, Bad Blumau en Sebersdorf zijn de zes verschillende plaatsen waar het water uit de grond komt en thermencomplexen zijn gebouwd. Bad Gleichenberg is het oudste kuuroord. Het historische kuurpark is leuk om te bezoeken. Maar de grootste plaatsen in de regio zijn Fürstenfeld en Feldbach. Fürstenfeld ligt aan de Feistritz, Nog een leuke plaats om te bezoeken is Riegersburg. Dit plaatsje heeft hoog op een basaltrots een middeleeuwse burcht, een vesting, die onneembaar was. Dichtbij het Thermenland, zo’n 60 km van Fürstenfeld, ligt Graz.

Thermen

Een bezoek aan Thermenland Steiermark kan niet zonder een bezoek aan één van de verschillende thermen. Onderdompelen in het warme bronwater doet je lijf goed. De mineraalsamenstelling verschilt per bron, het effect is daardoor anders. Zoek je rust, dan ga je naar Therme der Ruhe Bad Gleichenberg of Heiltherme Bad Waltersdorf. Een bijzondere omgeving biedt Bad Blumau door de verrassende architectuur van Hundertwasser. Zoek je een actievere ervaring, ga dan naar Parktherme Bad Radkersburg, dat heeft een 50m sportbad. Families en kinderen kunnen terecht in de H2) Kindertherme in Bad Waltersdorf, vooral de Blauen Blitz, de brede glijbaan is een succes. Therme Loipersdorf heeft eigenlijk meerdere afdelingen, een erlebnisbad vol avontuur, het Schaffelbad voor rust en ook hier is een groot sportbad.

Hundertwasser Thermenland Steiermark
Hundertwasser Thermen in Bad Blumau (Foto: © Rogner Bad Blumau )

Wandelen

Wandelen door het Thermenland is wandelen door een groen heuvelland, door wijn- en appelboomgaarden. De ontdekkingstocht: wandelroute Van gletsjer tot wijn, komt in dit deel van Steiermark goed tot zijn recht. Dit is de streek waar de wijn vandaan komt. De doorgaande wandelroute kan natuurlijk ook in dagetappes gewandeld worden. De tocht gaat over wuivende alpenweiden door het Weinland in dit zuidelijk deel van Steiermark. Wandelen in Steiermark is wandelen van restaurant, naar hut, naar lokaal café. Ondertussen genietend van de specialiteiten in de keuken van Steiermark. Voorbeeldetappe is de Weinweg der Sinne bij St. Anne am Aigen.
-Herrschaftswaldweg is een gemakkelijke wandeling van ruim 11 km die vertrekt vanaf Bad Waltersdorf. Onderweg stijg je slechts 150 meter, deze wandeling loopt grotendeels door het bos, maar ook langs Heiltherme Bad Waltersdorf.
-Riegersburger Genussweg is een themapad van ruim 10km, waarbij 400 hm wordt gestegen. Door glooiende heuvels en dalen loop je rondom de burcht. Culinair genot is belangrijk bij deze rondwandeling. De route is gemarkeerd op een bord in de vorm van een ham.

Fietsen

Fietsen in het Thermenland van Steiermark kan heel goed op de Fietstocht Wijnland Steiermark. Deze tocht van 400km lang, voert over acht verschillende wijnstraten. Onderweg tref je heuvels vol druiven, appels, maar ook thermen en eettentjes met lokale gerechten. Door de vele treinen die in Steiermark rijden, kun je heel goed losse etappes maken van deze lange fietstocht.
-Genussradel tour: Van Bad Blumau maak je een mooie rondtocht waarbij je Fürstenfeld ook aandoet. Spectaculair is Hunderwassertherme Bad Blumau. De tocht is zo’n 38 km lang met minder dan 300 hm stijgen. Verwacht groene heuvels, cultuur en kunst onderweg.
-Een iets uitdagender tocht is de Halbenrainer Runde, een tocht van zo’n 55 km, met 650hm stijgen. Deze tocht gaat rondom de Königsber en de Stradner Kogel. De tocht loopt 100% over asfalt.

Riegersburg in Thermenland Steiermark
Fietsers onder de Riegersburg in Thermenland Steiermark (Foto: © Steiermark Tourismus, Christian Jungwirth)

Tips:

-Bezoek het Styrassic Park in Bad Gleichenberg. In dit park staan meer dan 85 levensgrootte dynosauriërs. Je maakt hier een tijdreis naar het Krijt en Jura-tijdperk.
-Een bijzondere overnachting of thermenbelevenis is de Rogner Bad Blumau in Bad Blumau. Dit hotel en thermencomplex is ontworpen door architect Hundertwasser. Dit speelse gebouw is leuk om te zien en vrolijkt je thermenbezoek nog meer op.
-Ga wijnproeven op de Thermenland-wijnstraat. Je rijdt langs wijnbergen en pompoenvelden, over groene heuvels en langs warme bronnen en kastelen.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners -1
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht -1 km
Hoogte dorp -1m
Aantal toeristenbedden -

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants -1 Aantal discotheken -
Aantal bars 0 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Nee Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Nee Is er een geldautomaat? Nee
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Nee
Is er publieke WIFI? Nee Aantal supermarkten -

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum?? Nee Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Nee Is er een volleybalveld? Nee
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Nee
Zijn er massagemogelijkheden? Nee Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Nee
Aantal openlucht zwembaden? 1 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Nee

Activiteiten Thermenland Steiermark

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Thermenland Steiermark. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Thermenland Steiermark. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Thermenland Steiermark. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Zomervakantie tips