Vakantie Gesäuse (Oostenrijk)

© Steiermark Tourismus, Popp Hackner

Steile bergen, wildwater en een barok klooster

 • Ook wel 'De universiteit van het bergklimmen' genoemd
 • Ongerepte natuur
 • Een klettersteig of raften is bijna een ‘must’

De Gesäuse is een streek in het Oostenrijkse Steiermark. Het is de plek waar het Nationaal Park Gesäuse samenkomt met het Natuur- en Geopark Steierische Eisenwurzen. Het Nationaal Park biedt de kans te genieten van ongerepte natuur, met steile kalksteenbergen en het woeste water van de Enns rivier. Het Natuurpark is (niet heel streng) beschermd en bevat een rijke geologische historie. In dit park stroomt de emerald groene Salza. Dit natuurgebied bevat kalksteengrotten en kloven. De Gesäuse is een plek om te ontdekken voor elke bergliefhebber!

Gesäuse wordt, in Oostenrijk, ook wel de universiteit van het bergklimmen genoemd. De steile rotsen bieden een uitdaging voor elke alpinist. In deze bergen is voor elke wandelaar of fietser een geschikte tocht te vinden, van makkelijk tot moeilijk. De cultuurliefhebber bezoekt het Benediktijnerklooster van Admont. De Enns en de Salza zijn de twee woeste natuurstromen waar allerlei wildwater activiteiten worden georganiseerd. Het woord Gesäuse komt van het Duitse Gseis en staat voor het borrelen, suizen, woest stromen van de Enns.

Nationaal Park gesause en weidendom labyrint
Nationaal Park Gesäuse met het labyrint van beukenhagen (Foto: © Nationalpark Gesäuse, Stefan Leitner)

Dorpen in Gesäuse

Admont is de grootste gemeente in Gesäuse en ligt op 640m hoogte. Het Stift van Admont, het Benedictijnerklooster is wereldberoemd en heeft de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. Het barrokke gebouw wordt wel het achtse wereldwonder genoemd. Admont ligt midden in de Ennstaler alpen en is de Poort tot het Nationaal Park Gesäuse. In Admont is het informatiebureau van Nationaal Park Gesäuse. Ook is het een etappeplaats van de route 'Van gletsjers naar wijn'. Johnsbach is een knus bergklimmersdorp en ligt bij de Odelsteinhöhle. Een bijzondere grot in groen, rood en geel. Dit komt van de opgeloste metalen in het gesteente. In de grot worden gegidste tochten georganiseerd. Andere plaatsen in Gesäuse zijn: Altenmarkt bei St. Gallen, Ardning, Landl, Selzthal en St. Gallen en Hall.

Burcht bij St Gallen in Gesaeuse
Burcht bij St Gallen (Foto: © Nationalpark Gesäuse, Stefan Leitner)

Nationaal Park Gesäuse

Het Nationaal Park Gesäuse is opgericht in 2002, het omvat meer dan 11.000 hectare en de bergmassieven van de Buchsteinstock en Hochtor groep. Doel van het park is niet alleen conservering en natuurbescherming, maar ook recreatie, educatie en onderzoek. De Enns heeft in miljoenen jaren tijd een scherpe kloof uitgesleten met steile wanden van wel 1800m hoog. In de 16 km lange kloof heeft de rivier een verval van 150m. De verder rustig stromende Enns is hier een woeste stroom. Naast wildwateravonturen bieden de kalktoppen, bossen, almen en berghutten alles wat een wandelaar of alpinist zoekt in de natuur. In Gstatterboden vind je een Nationaal Park paviljoen, met exibities, informatie en een restaurant.

Natuurpark Steierische Eisenwurzen en UNESCO Geopark

Natuurpark Steirische Eisenwurzen heeft niet alleen dichte bossen en hoge bergen, maar ook bijzonderheden als de Kraushöhle grot, Wasserlochkloof, het Conglomerate ravijn en emerald groene Salza Rivier. Ook vind je zeldzame planten en het Gams Geodorf Village. Het dorp is benoemd tot UNESCO Geopark door alle geologische ontdekkingen. De naam UNESCO Geopark betekent dat het een rijke geologische historie heeft, die herkenbaar is in het landschap.

Enns tussen steile bergen in nationaal park gesause
Hoge kalkwanden en stromend water in Gesäuse (Foto: © Steiermark Tourismus, Popp-Hackner)

Wandelen Gesäuse

In Gesäuse ligt meer dan 500 kilometer aan wandelpaden. De wandelingen door het Nationaal Park leiden door bossen en over almen naar de hoge bergtoppen. Onderweg vind je berghutten om te ontspannen of een hapje te eten. Je kunt hier meerdaagse huttentochten plannen, maar net zo goed een rustig ommetje door de natuur. De wandelingen door natuurpark Steirische Eisenwurzen zijn ook divers. Interessante wandelingen zijn:
-Rauchbodenweg, een heerlijke wandeling voor gezinnen door het dal van de Enns, met verrassende uitzichten op de bergen en de rivier.
-Geopad Trail in Gams, tijdens de wandeling van 5 km leer je alles over de 250 miljoen jaar geologie, die je hier kunt terugvinden.
-Wandel de Johnsbacher Huttenrondgang, deze dagtocht gaat door de Teufelsklammkloof omhoog, waar je van hut naar hut kunt lopen in een korte dag. Ideaal voor families.
-Gesäuse Huttenrondgang. Wil je graag een meerdaagse tocht plannen, loop dan de Gesäuse Huttenrondgang. In zo’n 6-8 uur doorkruis je het gehele Nationaal Park. Geniet van de kalksteenwanden, regionale delicatessen en uitzichten op deze bergen.

UNESCO Geopark bij Gams
Nothklamm in Gams in Unesco Geopark (Foto: © Nationalpark Gesäuse, Stefan Leitner)

Fietsen Gesäuse

Wil je fietsen in Gesäuse, dan is er eigenlijk één route die direct tot de verbeelding spreekt. De populaire Ennsradweg volgt de rivier, met het wilde water, en steile rotsen. De etappe door Gesäuse start in Admont en loopt door, over de grens van Steiermark, naar Weyer. Alternatieve routes voor Enns-fietsers zijn de Rauchbodenweg en de Ennsbodenweg. In het Nationaal Park en Natuurpark zijn er ook veel mogelijkheden voor mountainbiken. Probeer bijvoorbeeld de Ardning Alm Pasture of de Klinke Hütte. De Ardning Alm tocht vertrekt vanuit Ardning naar de Ardning almhut. Een tocht van een uur, met prachtige uitzichten op de bergen. De Klinke Hütte bereik je vanuit Admont of Kaiserau. De hut is het hele jaar open. Er is zelfs een mountainbike-huttentocht: de Buchsteintour, waarbij je in drie dagen de mooiste plekken van Gesäuse ontdekt.

Tips:

-Gesäuse is niet voor niets bekend van de hoge pieken en het woeste water. Er zijn dan ook volop mogelijkheden om te gaan raften of een klettersteig uit te proberen. Het gebied heeft talloze verhuur- en gidsenbureaus.
-De wandelroute 'Van gletsjer naar wijn' loopt door bijna geheel Steiermark en doet ook Gesäuse aan. Loop een deel van deze tocht en ervaar zelf wat Steiermark en de Gesäuse te bieden heeft.
-Bezoek de Weidendom, dit is geen bouwsel, maar een bijzondere vorm van landschapsarchitectuur: In de vorm van een menselijke voet is een labyrint van beukenhagen geplaatste. Door middel van raadsels vind je de uitweg.
-het Wassererlebnispark bij St. Gallen. Het is uniek in Oostenrijk en een leuke bestemming voor het hele gezin. Niet alleen water, spel en plezier, maar ook natuur, natuurkunde en andere technische onderwerpen komen spelenderwijs voorbij. Ook bij slecht weer is dit een leuk uitje.

Dorpen in Gesäuse

In Gesäuse liggen een aantal dorpen waar je tijdens een vakantie kunt overnachten. Een overzicht van een aantal dorpen vind je hieronder.

 • Admont

  Stift Admont

  Admont is bekend van het Benedictijnerklooster en de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. Admont is de Poort tot het Nationaal Park Gesäuse, je vindt hier het informatiebureau van het nationaal park.

 • Johnsbach

  Johnsbach in Nationalpark Gesaeuse

  Johnsbach ligt in het Nationaal Park Gesäuse. Het is een klein bergklimmersdorp en ligt vlak bij de Ödelsteinhöhle. In deze grot vind je verschillende kleuren steen. De kleuren ontstaan door opgeloste metalen in de rotsen.

 • St. Gallen

   St. Gallen

  St Gallen ligt in een dal in is bekend van de burcht Gallenstein die het dal overziet. De Admonter Benediktijner monniken gebruikten de burcht in geval van nood.

 • Ardning

   Ardning Alm in Gesäuse

  Ardning is een plaatsje met ruim 1200 inwoners. Hier ligt het Pürgschachner Hoogveen, de Wallfahrtskirche Frauenberg en de Ardningeralm als wandelbestemming.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners -1
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht -1 km
Hoogte dorp -1m
Aantal toeristenbedden -

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants -1 Aantal discotheken -
Aantal bars 0 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Nee Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Nee Is er een geldautomaat? Nee
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Nee
Is er publieke WIFI? Nee Aantal supermarkten -

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Nee Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Nee Is er een volleybalveld? Nee
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Nee
Zijn er massagemogelijkheden? Nee Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Nee
Aantal openlucht zwembaden? 8 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Nee

Activiteiten Gesäuse

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Gesäuse. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Gesäuse. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Gesäuse. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Zomervakantie tips