Skip to navigation Skip to main content

5 paddenstoelen die iedere wandelaar moet herkennen

Cantharellen in mand
© Pixabay Barbroforsberg

Paddenstoelen plukken tijdens een herfstwandeling in het bos en ze vervolgens verwerken in een heerlijk gerecht. Het klinkt zo romantisch en natuurlijk, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent! Er belanden jaarlijks tal van mensen in het ziekenhuis door het eten van een giftige paddenstoel, in plaats van een eetbare variant. In dit weblog bespreken we 5 paddenstoelen die iedere wandelaar moet herkennen. 

1. Cantharellen

Omdat cantharellen in de herfst vaak op de kaart van restaurants staan, is deze paddenstoel voor veel wandelaars makkelijk te herkennen. Cantharellen hebben een heldere, goudgele kleur en groeien, afhankelijk van de regio, van half juni tot laat in de herfst. Maar pas op, je kunt de cantharel verwarren met z'n valse broer, die niet giftig is, maar wel een stuk minder smaakt. Het wordt pas gevaarlijk wanneer je de cantharel aanziet voor de 'fraaie gifgordijnzwam', die in de vroege groeifase gelijkenissen vertoont. Het is daarom aan te raden om alleen grote paddenstoelen te verzamelen om verwarring te voorkomen. 

Geplukte cantharellen
© Pixabay

2. Vliegenzwam

De vliegenzwam is beroemd en berucht, omdat kinderen al jong worden gewaarschuwd voor deze kleine paddenstoel met rood-witte hoed. Geheel terecht, wat de vliegenzwam is giftig! Bij consumptie volgt het zogenaamde Pantherina-syndroom, dat vergelijkbaar is met alcoholvergiftiging. De gelijkaardige keizerzwam is niet gevaarlijk en bijzonder lekker. Deze paddenstoelen kan je met elkaar verwarren, omdat de witte stippen op de vliegenzwam kunnen worden weggespoeld door hevige regen.

Giftige vliegenzwam met witte stippen
© Pixabay mario hofmann

3. Kastanjeboleet

De kastanjeboleet is lastiger te herkennen voor veel wandelaars. Deze paddenstoel heeft een opvallende dikke, bruine hoed. Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet. Ook wordt de kastanjeboleet aangezien voor de bittere boleet, fijnschubbige boleet of Xerocomus. Niet erg, want geen enkele van deze drie is gifitig. 

Kastanjeboleet
© Pixabay

4. Stobbezwammetje

Als wandelaar kun je het stobbezwammetje van april tot november vinden in het bos. Heerlijk om te gebruiken in een stevig herfstgerecht met paddenstoelen. Het stobbezwammetje kan worden verward met het giftige bundelmosklokje, dus voorzichtigheid is geboden. Een verwisseling kan dodelijke gevolgen hebben. Zelfs de kleinste hoeveelheden moeten worden vermeden, omdat dit ernstige leverschade kan veroorzaken. Je kunt ze uit elkaar houden door goed naar de steel te kijken. Het stobbezwammetje heeft uitstekende schubben in het donkere gedeelte van de steel. 

Stobbezwammetje op een boomstronk
© Pixabay

5. Morieljes

Morieljes zijn niet gemakkelijk te vinden door wandelaars, maar als het je lukt dan is de voldoening groot! Ze zijn namelijk erg duur en worden gezien als een van de lekkerste paddenstoelen. Wil je op zoek gaan naar morieljes doe dit dan niet in de herfst, in de lente is de kans om ze te vinden veel groter. Morieljes groeien voornamelijk waar het licht, vochtig en zonnig is en waar ze bescherming hebben tegen de wind. Er bestaat een risico op vergiftiging wanneer de morielje al oud en verrot is. Kook morieljes altijd een paar minuten voordat je ze eet, omdat de paddenstoel hierdoor zijn gifstoffen verliest.

Verzameling morilles
© Pixabay Alan Stanley

Wat te doen bij paddenstoelvergiftiging?

Het plukken van paddenstoelen is officieel verboden in Nederland. Toch wordt het plukken van kleine hoeveelheden (250 gram per persoon) voor eigen gebruik gedoogd. Mocht je toch een verkeerde paddenstoel eten, neem dan direct contact op met een arts. Bewaar de paddenstoel die je gegeten hebt, zodat een deskundige deze kan identificeren. Drink veel water en houd de symptomen goed in de gaten. Paddenstoelenvergiftiging wordt vaak niet alleen veroorzaakt door het eten van giftige paddenstoelen, maar ook door paddenstoelen die te oud of verrot zijn. Daarom moeten paddenstoelen voor consumptie altijd goed worden gecontroleerd en bij twijfel beter niet eten.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.