Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in het Duitse Ertsgebergte: 5 routetips voor jong & oud

Uitzichtpunt Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge / MountainLovers, Marcel Lohr

Het Ertsgebergte is een van de mooiste wandelregio’s van Duitsland. Er liggen hier meer dan 5000 kilometer aan wandelpaden voor je klaar! Van lange-afstandswandelroute tot belevenispad voor families, in het Ertsgebergte vind je het allemaal. Verheug je op een veelzijdig landschap met uitgestrekte bossen, bergbeekjes en romantische dorpjes. In dit artikel 5 prachtige wandelroutes in het Duitse Ertsgebergte.

Wandelen in het Ertsgebergte

Het Duitse gedeelte van het Ertsgebergte ligt in het oosten van het land, in de deelstaat Saksen. Vanaf Utrecht is het zo’n 700 kilometer rijden naar dit gebied. Het Erzgebirge strekt zich uit over een afstand van 150 kilometer en heeft als hoogste punt de Fichtelberg (1241 m). De regio is groot geworden als mijngebied en hier zie je tegenwoordig nog altijd veel van terug in de tradities en cultuur. Ieder type wandelaar vindt in het Ertsgebergte een uitdaging op niveau. Voor lange-afstandswandelaars is de Kammweg een must-do, voor families zijn er tal van belevenispaden. Hieronder hebben we vijf wandeltips in het Ertsgebergte voor je op een rijtje gezet.

 1. Kammweg

De Kammweg verdient een aparte vermelding. Deze lange-afstandswandelroute heeft een lengte van 285 kilometer en loopt van Altenberg in het Ertsgebergte naar Blankenstein in de deelstaat Thüringen. Je wandelt over de hoogste toppen van het Ertsgeberte en ontdekt de bijzondere flora en fauna van Naturpark Erzgebirge/Vogtland. Van mei tot oktober ligt de Kammweg Erzgebirge-Vogtland er perfect bij. De route bestaat uit 17 etappes en staat overal goed aangegeven. Zeer technisch wordt de wandeling nooit en in totaal dien je net iets meer dan 6000 hoogtemeters te overwinnen. De Kammweg behoort tot de Top Trails of Germany.

 

2. Beleveniswandelingen

Dat wandelen niet saai hoeft te zijn, bewijzen de 10 beleveniswandelingen in het Ertsgebergte. Voor kinderen is het hartstikke leuk om mee te wandelen over de Waldgeisterweg (3,3 km), Planetenwanderweg (6 km) of de wandelroute Dörfelbach (6 km). Op deze beleveniswandelroutes valt er op ieder moment wel iets te zien of te doen. Voor leergierige schoolkinderen zijn de Mathe.Entdecker paden in Zwönitz een aanrader. Met de smartphone, duimstok, touw, meetlint, pen en papier moeten er verschillende opgaven opgelost worden. Zijn de kinderen nog wat jonger, dan is het leuk om de Wurzelrudi's Märchenrundweg in Eibenstock te wandelen.

Beleveniswandeling Köhlerlehrpfad, Sosa in het Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge / Studio2Media

3. Wandelroutes door het verleden

Meer dan 800 jaar heeft de mijnbouw gezorgd voor de identiteit, cultuur en het landschap van dit gebied. Inmiddels ligt de mijnbouw stil en heb je de mogelijkheid om de mijnen van dichtbij te zien. Het Bergbaulehrpfad Silberstraße Ehrenfriedersdorf is 13,7 km lang en onderweg kom je langs 27 stations waar je meer leert over het verleden. De Erlebnistour Oelsnitz is een aanrader voor families. Met een uitkijktoren, speeltoestellen en Kneipp-baden biedt deze wandelroute veel afwisseling. Van historische routes zoals deze zijn er talloze in het Ertsgebergte!

Wandeling Röhrgraben tussen Geyer und Ehrenfriedersdorf
© Tourismusverband Erzgebirge / Uwe Meinhold

4. Werelderfgoed - Wandelingen

Sinds juli 2019 behoort de Montanregio Erzgebirge/Krušnohoří tot het UNESCO Werelderfgoed. Er zijn tal van Werelderfgoed wandelroutes die je de veelzijdigheid van deze regio laten ervaren. Je wandelt door pittoreske dorpjes, door uitgestrekte bossen en langs kabbelende riviertjes. De Kleine Welterbe-Tour is 10,7 km lang en start bij het station van Altenberg. Je komt onderweg onder andere langs het mijnmuseum en bezoekersmijn Zinnwald. Trek je liever de ongerepte natuur in, dan is de Naturwanderweg (16 km) van Hartmannsdorf naar Filzteich een echte tip.

Uitzichtpunt op de Altenberger Pinge
© Tourismusverband Erzgebirge / Studio2Media

5. Wandelroutes langs spoorlijnen

In het Ertsgebergte stoomt, rookt en toetert het! Treinen en locomotieven rijden hier nog altijd over de spoorlijnen die in het verleden werden gebruikt om het erts te vervoeren. Tegenwoordig kun je een kaartje kopen, instappen en je onderdompelen in de industriële cultuur van de vorige eeuw. Maak je uitstapje compleet met een wandeling rond en langs de oude spoorlijn. Een goed voorbeeld is het 10 kilometer lange pad langs de Weißeritztalbahn tussen Coßmannsdorf en Malter. Ook de Viola-Bauer-Tour (18,6 km) en Belevenispad Bimmelbahn (19,7 km) zijn voorbeelden van dit type wandelroutes.

 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Erzgebirge

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.