Skip to navigation Skip to main content

Uitslag onderzoek: Oostenrijk blijft ongekend populair, net als wandelen

Wandern 2
© Spalder Media Group

De afgelopen weken deden we weer onderzoek naar de vakantieplannen van onze lezers en volgers. Bijna 1100 mensen vulden onze online enquête in, hartelijk dank daarvoor! In dit artikel delen we enkele belangrijke conclusies met jullie. Net als voorgaande jaren is Oostenrijk nog steeds ons favoriete vakantie land, maar wat is er wel veranderd? Je leest het hieronder.

Bijna 80% boekt zijn of haar vakantie langer dan drie maanden voor vertrek

Van alle ondervraagden heeft 60% de bergvakantie voor dit jaar al geboekt en 40% nog niet. De meeste mensen (39%) boeken hun vakantie drie tot zes maanden voor vertrek, 37% doet dit zes tot twaalf maanden voor hun vakantie. Slechts 8% boekt de vakantie binnen een maand voor vertrek en 11% doet dit een tot twee maanden voor de vakantiedatum.

Wandelen in Oostenrijk vanaf een camping
© Spalder Media Group
De voorpret voor onze bergvakantie is lang, want we boeken vaak ver van tevoren

Ons boekingsgedrag is veranderd de afgelopen vijf jaar

Op de vraag of het boekingsgedag is veranderd de afgelopen vijf jaar, gaf 66% aan dat zij rond dezelfde tijd boeken als voorheen, maar 15% boekt eerder en 12% boekt later. De belangrijkste reden om eerder te boeken, is dat het aanbod accommodaties dan groter is. Voor de mensen die later boeken zijn de ontwikkelingen in de wereld (pandemie, oorlog, natuurrampen, etc) de belangrijkste oorzaak, of men wil de weersverwachting afwachten

We gaan iets vaker naar de bergen

Het grootste deel van de respondenten (63%) gaat één keer per jaar naar de bergen op vakantie en 23% gaat twee keer. Als we naar de afgelopen vijf jaar kijken, dan geeft 70% aan dat zij even vaak op bergvakantie gaat, 17% gaat vaker en 12% gaat minder vaak naar de bergen. Van de mensen die minder vaak gaan, is de financiële situatie de belangrijkste reden. Respondenten die juist vaker gaan, geven verschillende redenen aan: vaker korte trips, meer vrije tijd of een veranderde gezinssituatie.

De helft van de respondenten gaat langer dan 12 dagen op vakantie

50% van de bergliefhebbers gaat langer dan 12 dagen op vakantie. Driekwart van de respondenten geeft aan dat het aantal dagen dat ze in de bergen verblijven onveranderd is gebleven de laatste 5 jaar, 16% gaat tegenwoordig langer en 8% juist korter op vakantie. De reden om langer op vakantie te gaan is in 45% van de gevallen, omdat men zoveel mogelijk in de bergen wil zijn. De financiële situatie is de belangrijkste reden waarom men tegenwoordig korter op vakantie gaat.

Liefde voor de bergen wordt met de paplepel ingegoten

59% van de bergliefhebbers bracht zijn of haar eerste vakantie in de bergen door voor het 20e levensjaar. De helft van alle respondenten ging voor het eerst met hun ouders naar de bergen en een kwart met zijn of haar partner. Voor 79% van de respondenten was de eerste vakantie in de zomer, terwijl 17% voor het eerst in de winter in de bergen was.

Rugzak Kind
We leren de bergen vaak als kind al kennen

Appartement en Oostenrijk het populairst

33% van de respondenten brengt de vakantie door in een appartement, 21% gaat naar een hotel en 18% logeert in eigen tent of caravan op een camping. 36% van de ondervraagden brengt op meerdere logeeradressen zijn of haar vakantie door, waarvan 73% echt in de bergen blijft en 27% de bergvakantie combineert met een andere bestemming zonder bergen. Qua vakantieland blijft Oostenrijk ongekend populair: 50% geeft aan zijn of haar vakantie hier door te brengen, 12% gaat naar Italië, 9% naar Zwitserland, 7% naar Duitsland en 6% naar Frankrijk.

Wandelen is onze hoofdactiviteit

75% geeft aan dat wandelen de hoofdactiviteit is tijdens een bergvakantie, terwijl 10% vooral bezienswaardigheden als kloven en watervallen bezoekt. Naast de hoofactiviteit doen we veel verschillende dingen waarbij ontspannen en dagtrips naar dorpen en/of steden ook hoog scoren. Hoewel slechts 2% fietsen of mountainbiken als hoofdactiviteit aangeeft, zegt 17% dat ze dit wel graag een keer zouden willen doen in de bergen.

Wandelen Wimmertal
Wandelen is onze hoofdactiviteit tijdens een bergvakantie

Iedereen die heeft meegedaan aan ons onderzoek: nogmaals hartelijk dank!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.