Skip to navigation Skip to main content
Mountainbiken in het Ertsgebergte met kinderen
© Tourismusverband Erzgebirge / D. Stratmann

Wel eens aan een familievakantie in het Duitse Ertsgebergte gedacht? Deze regio in het oosten van Duitsland leent zich uitstekend voor een vakantie met kinderen. Alle voorzieningen en faciliteiten voor een geslaagde familievakantie zijn aanwezig in het Ertsgebergte. Kies eens niet voor de Alpen, maar ontdek dit veelzijdige middelgebergte op de grens van Duitsland en Tsjechië! In dit artikel 10 redenen voor een familievakantie in het Duitse Ertsgebergte.

1. Rustig, goed bereikbaar en betaalbaar

Het Ertsgebergte bevindt zich in het oosten van Duitsland, op zo’n 700 kilometer rijden vanaf Utrecht. Ten zuiden van de steden Dresden en Chemnitz ligt een uitgestrekt middengebergte waar voor families het nodige te beleven valt. De familievriendelijke vakantieregio is goed bereikbaar en er is geen sprake van massatoerisme. Verwacht hier geen rijen en drukte bij de uitstapjes, maar alle ruimte om te spelen en te ontdekken. Het mijnbouwverleden geeft het Ertsgebergte een extra dimensie.

2. Zeven familievriendelijke vakantiedorpen

Er zijn zeven dorpen in het Ertsgebergte die eruit steken voor families. Er is hier van alles te doen: van leuke wandelingen, tot afwisselende fietstochten en avontuurlijke uitstapjes. Neem een schatkaart of avonturenboek mee en plezier voor jong en oud is gegarandeerd. Wanneer een bestemming aan het keurmerk ‘Familienurlaub in Sachsen’ voldoet, weet je zeker dat er iedere dag iets te beleven valt tijdens je vakantie in de UNESCO Werelderfgoedregio. De zeven familievriendelijkste dorpen van het Ertsgebergte zijn: Olbernhau, Oederan, Freiberg, Eibenstock en de kuurdorpen Altenberg, Oberwiesenthal en Seiffen.

3. Het mijnbouwverleden maakt grote indruk

Overal in het Ertsgebergte zie je dingen die doen terugdenken aan het mijnbouwverleden van de regio. Van industriële monumenten tot zichtbare herkenningspunten in het landschap. Wanneer je met kinderen een voormalige mijn bezoekt, zal het verleden van deze regio echt beginnen te leven voor ze. Ook een rondrit met een stoomtreintje of een bezoek aan een museum hoort bij een familievakantie in het Ertsgebergte.

Mijn bezichtigen in Zinnwald in Altenberg, Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge
Bezoekersmijn Zinnwald in Altenberg

4. Digitale belevenisroute met mascotte Tatock

Een (familievriendelijke) vakantieregio als deze, hoort natuurlijk ook een mascotte te hebben. In het Ertsgebergte luistert de mascotte naar de naam Tatock. Het kleine, nieuwsgierige mijnwerkertje heeft een eigen digitale avonturenpad: ‘Tatock en het geheim van de Zilverroute’. In de pittoreske steden van het Ertsgebergte zijn er raadsels en puzzels om op te lossen.

5. Tal van leuke uitstapjes

Gaan we vandaag naar de Erlebnisberg Altenberg met onder ander een zomerrodelbaan, mountaincarts en klimlabyrint? Of wordt het toch Sonnenlandpark Lichtenau met attractiepark, indoor speeltuin en dierentuin? Er zijn zo veel leuke uitstapjes in het Ertsgebergte. Musea, klimtuinen, zomerrodelbanen, kastelen, dierenparken en ga zo maar door.

 Burg Stein in het Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge / Tobias Thomann
Burg Stein in Hartenstein

6. Familievriendelijke fietsroutes

Gezinnen die voor een familievakantie in het Ertsgebergte kiezen, houden vast en zeker van sportieve activiteiten. Families met jonge en oudere kinderen vinden hier een groot aanbod van fietsroutes in verschillende lengtes en van verschillende niveaus. Zowel met de e-bike of MTB valt er veel te ontdekken. Hebben de kids al meer ervaring op de MTB, dan is de Blockline-tocht een aanrader.

7. Wandelen is hier niet saai

In het Ertsgebergte gaan kinderen maar al te graag mee op een wandeling. Er zijn tal van belevenispaden die een wandeling nét dat beetje extra geven wat kinderen nodig hebben. Tips? De Waldgeisterweg (3,3 km), Planetenwanderweg (6 km) of de Wildparktour (5,7 km).

Wandelen Schwarzwassertal in het Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge / Uwe Meinhold
Familiewandeling in het Schwarzwassertal

8. Lokale ambachten ontdekken en uitproberen

De cultuur van het Ertsgebergte is overal aanwezig. Zo heeft de regio een lange traditie van ambachtelijk handwerk. Van pottenbakken tot houtsnijwerk en stenen slijpen, het wordt hier allemaal gedaan. Tal van deze locaties kun je bezoeken om hier meer te weten te komen over deze ambachten en om zelf aan de slag te gaan. Dan heb je pas een unieke souvenir om mee naar huis te nemen!

9. Een frisse duik is nooit ver weg

Een zomervakantie is pas compleet als er gezwommen is. Verspreid door het Ertsgebergte liggen tal van (buiten)zwembaden en strandjes, waar het 's zomers heerlijk vertoeven is. Ook zijn er natuurbaden en meren waar je heerlijk kunt zwemmen. Een frisse duik is hier nooit ver weg!

Spelen fonteintjes Schneeberg, Ertsgebergte
© Tourismusverband Erzgebirge / Uwe Meinhold
Fonteintjes in de stad Schneeberg

10. Speciale accommodaties voor gezinnen

Wat een vakantie perfect maakt? Een fijne accommodatie waar je je direct thuis voelt. Niet alleen een gezellige sfeer is hierbij belangrijk, maar ook een kindvriendelijke inrichting en gastvriendelijkheid. Het Ertsgebergte heeft speciale accommodaties en aanbiedingen geselecteerd die passen bij de behoeften en wensen van families. Een fijn vakantiehuis, gasthof of hotel is zo gevonden!

 Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tourismusverband Erzgebirge

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.