Skip to navigation Skip to main content

In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk: aflevering 6 – Tjeerd

Tjeerd Langstraat in het Seebachtal

In deze zesde aflevering van onze webserie ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ bezoeken we de rasechte Rotterdammer Tjeerd die een aantal jaren geleden naar het kleine dorpje Mallnitz in Karinthië verhuisde. Het is herfst wanneer we meelopen in het afwisselende leven van deze uitgever, schrijver, medewerker van de Alpenvereniging en horecaman, die enorm geniet van zijn leven in de Oostenrijkse bergen.

Over ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’

Het afgelopen jaar hebben we acht landgenoten en gezinnen opgezocht die al enige tijd in Oostenrijk wonen en werken. We liepen enkele dagen met hen mee in hun dagelijkse Oostenrijkse leven, zowel in hun werk als tijdens hun vrije tijd. Acht heel verschillende verhalen die we vastlegden in een korte videodocumentaire. Alle eerdere afleveringen van ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ vind je op deze pagina.

Oostenrijk in vier verschillende seizoenen

We bezochten de Nederlandse locals in de vier verschillende seizoenen om zo niet alleen een beeld te krijgen van hun leven in de Oostenrijkse bergen, maar ook hoe mooi het land is in elk seizoen. Tjeerd bezochten we midden oktober in Mallnitz, in de herfst, zijn favoriete seizoen. De prachtige kleuren, kraakheldere luchten, aangename temperaturen en rust, maken de herfst in Oostenrijk zo speciaal.

Wandelen in de bergwereld in Karinthië
Tjeerd op pad in 'zijn' achtertuin in Mallnitz

Tjeerd: man met diverse petten

Tjeerd heeft niet alleen qua beroep, maar ook in het dagelijkse leven verschillende petten op. Letterlijk matched zijn pet vaak perfect bij zijn outfit, wat best knap is voor iemand die kleurenblind is. Figuurlijk heeft hij ook verschillende petten op om zijn geld te verdienen. Tjeerd is uitgever, (thriller)schrijver, horecaman en ook werkt hij voor de plaatselijke Alpenverenging waar hij zich bezighoudt met het onderhoud van de wandelpaden en bewegwijzering. Een allesbehalve saai leven dus!

Een afwisselende werkdag

Wanneer we Tjeerd een dag volgen, valt meteen op dat hij ’s ochtends erg vroeg uit de veren is. Schrijven doet hij het liefst in ‘blokken’ gedurende de dag, vanuit zijn leuke bergappartementje in Haus JoLoMo en tussendoor is hij graag buiten. Het kan zijn dat hij dan aan de slag gaat voor de Alpenvereniging, maar ook gaat hij graag op pad met Millie, de 3 jaar oude hond die in Pension Edlinger woont. In dit pension staat hij trouwens ook regelmatig achter de bar om biertjes te tappen voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen. De dagen van Tjeerd zijn afwisselend, kennen een bepaalde ‘rust’ en zijn zelfs behoorlijk jaloersmakend.

Tjeerd schrijft boeken op het balkon
Wat een heerlijke werkplek heeft deze man!

Beklimmen van de huisberg: de Auernig

In zijn vrije tijd gaat Tjeerd graag de bergen in. Alleen, of samen met een groep lokale bergliefhebbers maakt hij regelmatig bergtochten naar de hoogste toppen van de regio. Ons neemt hij mee naar de top van de huisberg van Mallnitz, de Auernig. Vanuit het dorp is het zo’n 3 uur lopen en 950 hoogtemeters naar het bergkruis op 2130 meter. Het is een afwisselende en mooie wandeltocht, die Tjeerd regelmatig maakt. Het uitzicht boven is indrukwekkend en overweldigend. Voor onze camera houdt hij zich in, maar het schijnt dat ie normaal gesproken nog wel eens een traantje laat op de top en dat kunnen we ons helemaal voorstellen. Dit is wat de Oostenrijkse bergen met je doen.

Een kijkje in het bergleven van Tjeerd

Bergkruis op de Auernig in Mallnitz
Trailrunnen in het Seebachtal
Tjeerd in het ijskoude water
Wandelen met de hond in Oostenrijk

Bekijk ook de andere afleveringen van deze webserie

Dit was de zesde aflevering van onze webserie ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’. Heb je de vorige afleveringen nog niet gezien, check dan even ons YouTube kanaal waar ze allemaal terug te zien zijn. Bovendien delen we op dit kanaal nog veel meer fijne en informatieve video’s uit de bergen. En vind je onze video’s leuk? Abonneer je dan op het kanaal, geef ons een duimpje of laat een reactie achter: dat vinden we leuk!

 

‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ is een webserie die we maken in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.