Skip to navigation Skip to main content

Dit zijn de belangrijkste do’s & don’ts in een berghut

Uitzicht vanaf de Kaltenberghutte

In een berghut gaat het er vaak net wat anders aan toe dan in een accommodatie in het dal. Overnachten in een berghut is in alle opzichten anders dan in een hotel. De vloer kraakt (vaak), er staat meestal maar één maaltijd op het menu en je deelt je slaapkamer soms met andere bergliefhebbers. Tóch is een nacht in een berghut een geweldige ervaring. In dit artikel hebben we de belangrijkste do’s & don’ts in een berghut voor je op een rijtje gezet.

Overnachten in een berghut

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten berghutten, waardoor er altijd wel een aan jouw wensen voldoet. Sommige beschikken over een hoge mate van comfort, andere zijn eenvoudiger. Toch zijn er een aantal zaken die overal terugkomen. Verwacht geen draadloos internet, wellness en andere luxe voorzieningen. Voor een échte huttenervaring moet je bereid zijn om (grotendeels) af te zien van warm water, elektriciteit en bereikbaarheid. Hier krijg je wel prachtige uitzichten en nieuwe vrienden voor het leven voor terug.

Leave no trace

De belangrijkste regel, die voor iedere activiteit in de bergen geldt, is ‘leave no trace’. Neem alles wat je meegenomen hebt weer mee terug naar het dal. De meeste berghutten zijn zelfvoorzienend, waardoor water en energie schaars is. Het wordt je daarom ook niet in dank afgenomen wanneer je drie powerbanks op wil laden en een kwartier van de douche gebruik maakt. Afval dat je produceert neem je zelf mee terug naar beneden waar het gerecycled kan worden.

 

Don’t

 • Lang douchen met warm water
 • Afval achterlaten in de berghut
 • Apparaten opladen zonder toestemming
 • Vragen naar het WiFi wachtwoord
Leave no trace in een berghut
© Spalder Media Group

Wel doen! 

Het leven in een berghut is simpel en eenvoudig. Bij de meest afgelegen hutten komt zelfs een helikopter langs om voorraden af te leveren. Gevolg hiervan is dat het aanbod vaak beperkt is en bestaat uit (lokale) basisproducten. Maar vaak zijn deze wel van hoge kwaliteit en weet het personeel hier de lekkerste gerechten van te bereiden. Bij de meeste berghutten zijn het ontbijt en een huisgemaakt diner bij de overnachting inbegrepen. Zorg dat je voor de betaling cash bij je hebt, betaalkaarten worden niet geaccepteerd. Daarnaast is het verstandig om ruim van tevoren te reserveren.

 

Do

 • Doe je schoenen uit
 • Respecteer het eten dat je krijgt
 • Neem voldoende cash mee
 • Reserveer je overnachting
Slaapzaal in een berghut

Slapen in een berghut

In een berghut kun je vaak kiezen voor een ‘Matratzenlager’ met meerdere bedden op een rij of een kleinere slaapkamer. Dekens zijn aanwezig, maar om hygiëne redenen wordt er wel verwacht dat je een huttenslaapzak of liner gebruikt. Oordopjes kunnen handig zijn wanneer een van je slaapzaalgenoten blijkt te snurken. Mocht je ’s nachts uit bed moeten, dan ben je blij dat je een zaklampje hebt meegenomen.

 

Don’t

 • Onnodig lawaai maken
 • Je sokken uittrekken in de slaapzaal

 

Do

 • Oordoppen meenemen
 • Huttenslaapzak gebruiken
 • Zaklampje inpakken
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.