Skip to navigation Skip to main content
Saas Valley (C) Saastal Tourismus AG Stefan Kürzi
© Saastal Tourismus AG Stefan Kürzi

De bij bergsporters populaire regio Saas-Fee/Saastal in het Zwitserse kanton Wallis biedt in de zomer alles voor een actieve bergvakantie. De regio telt 18 vierduizenders en imposante gletsjers met daartussen de nodige berghutten en een grote populatie alpenmarmotten. Het autovrije dorp Saas-Fee ligt op 1800 meter hoogte. Door de hoogalpiene en zuidelijke ligging heeft het Saastal extreem veel zonuren (tot wel 300 zonnige dagen per jaar) en dat betekent dat het weer er heel geschikt is voor prachtige bergwandelingen. In dit blog hebben we de 4 mooiste wandelroutes én een extra tip voor je uitgelicht.

350 kilometer hoogalpiene wandelpaden

Er zijn ruim 350 km wandelpaden waarop je de bergen in Saas-Fee/Saastal kunt gaan verkennen. Door de aanzienlijke hoogte waarop je je hier bevindt, worden de wandelpaden als hoogalpien bestempeld. Dat betekent niet dat ze allemaal even technisch uitdagend of zwaar zijn. Er zijn ook wandeltochten die je met een normale conditie prima kunt doen, zoals routes door sprookjesachtige lariksbossen en thematische wandelpaden. Waar je ook wandelt, overal word je overweldigd door het waanzinnige uitzicht op de imposante vierduizenders. Met de vier tochten in dit blog heb je de mooiste wandelingen van Saas-Fee/Saastal bij elkaar.

Profiteer van voordelen met de SaastalCard

Al vanaf je eerste overnachting in het Saastal ontvang je de SaastalCard, de gastenkaarten die je veel voordeel biedt. Zo kun je met de SaastalCard gratis gebruik maken van de bergliften in het Saastal (met uitzondering van de Metro Alpin) én zijn ook alle ritten met de PostAuto, de lokale busdienst, erbij inbegrepen.

1. Thematische gletsjer wandelroute

Het Saastal is gevormd door gletsjer-ijs en de gletsjers die zich hier ook nu nog door het landschap slingeren vormen een indrukwekkend natuurfenomenen. Op deze thematische wandelroute kom je meer te weten over hoe gletsjers het landschap vormen en hoe het klimaat en de gletsjer aan elkaar zijn gelinkt. Ook kun je zien hoe de bewoners van het Saastal hebben leren omgaan met het groeien en smelten van het gletsjer-ijs. De route begint bij het dalstation Felskinn en voert langs de gletsjer door een bos naar het bergrestaurant Gletschergrotte. Daar kun je pauzeren en van het mooie uitzicht op de bergen en de gletsjer genieten. Deze wandeling is ideaal om de natuur van je vakantieoord te verkennen en een beetje te wennen aan de hoogalpiene ligging.

 

Niveau: gemakkelijk | Afstand: 2,3 km | Tijdsduur: 1u30m | Stijging: 205 m | Daling: 27 m

Thematische gletsjerwandelroute in Saas-Fee/Saastal
© Saastal Tourismus AG
Op de gletsjerwandelroute kom je veel te weten over gletsjers het landschap hebben gevormd

2. Almageller hoogtewandeling

De Almageller hoogtewandeling is ruim 10 km lang en voert vanaf het bergstation Kreuzboden in zuidelijke richting Saas-Almagell. De route ligt boven de boomgrens en gaat eerst redelijk vlak door alpenweides. Het hoogste punt ligt op 2522m. Na een prachtig uitzicht op het Mattmark stuwmeer en de hoogste bergen van Zwitserland begint de afdaling. Daarbij kun je kiezen voor een meer geleidelijk dalende route of een technisch uitdagende route. Je kunt bij beide varianten een tussenstop maken bij de Almagelleralp. De wandeling eindigt in Saas-Almagell.

 

Niveau: gemiddeld | Afstand: 10,4 km | Tijdsduur: 3u30m |Stijging: 204 m | Daling: 931 m

Wandelen op de Almageller Hoehenweg Saasdal
© Saastal Tourismus AG Puzzle Media
Wandelen op de Almageller Hoehenweg Saasdal

3. Ruige wandeling achter de Mittaghorn

Dit is een wandeling voor wie van ruige natuur en rotsige ondergrond houdt. De route start bij het bergstation Morenia en gaat via het Egginerjoch op 3037 m naar het einde van het plateau. Vanaf hier gaat de route via schuine vlaktes met losse stenen en steenplaten verder naar Plattjen onderaan de Mittaghorn. Bij bergrestaurant Plattjen kun je een tussenstop maken. Voor het mooiste uitzicht loop je naar het Schweizer-Steinmännchen bij de Brandgrabe. Je kunt hiervandaan het hele Saastal zien, inclusief de Mattmarksee en de Bietschhorn.  Onderaan de Mittaghorn start de zig-zag afdaling naar Saas-Fee. 

Niveau: gemiddeld | Afstand: 10,8 km | Tijdsduur: 4u30m | Stijging: 90 m | Daling: 1238 m

Wandelroute achter de Mittaghorn
© Saastal Tourismus AG Filme Von Draussen
De wandelroute achter de Mittaghorn

4. Gletsjer trail

De Gletsjer trail verbindt Saas-Fee met het gebied bij de Mattmark stuwdam. Het is de enige alpiene wandeling in het dal waarbij je twee gletsjers passeert. De hoogalpiene route start bij het bergstation van Morenia en gaat via het Egginerjoch op 3037 m naar de Brittania hut. Hier kun je goed een pauze inlassen, voordat je aan het volgende deel van de route begint: de passage over de Hohlaubgletsjer en de Allallingletsjer. Na de gletsjers gaat het door sneeuw- en rotsvelden omhoog naar de Schwarzbergchopf  op 2868m. Vanaf hier volgt een gedeeltelijk steile afdaling naar de Mattmark stuwdam, waar de route eindigt.

 

Niveau: gemiddeld | Afstand: 13,6 km | Tijdsuur: 5u30m | Stijging: 309 m | Daling: 1091 m

Gletsjertrail in Saas-Fee/Saastal Zwitserland
© Saastal Tourismus AG
Bij de gletsjer trail passeer je twee gletsjers

Extra tip: Gorge Alpine canyoning met berggids

Een hoogalpiene tocht waarin wandelen, klimmen en abseilen samen komen! Onder begeleiding van een berggids ga je via de ruige Feeschlucht van Saas-Fee omlaag naar Saas-Grund. De spectaculaire tour gaat via watervallen en over hangbruggen, ladders en staalkabels. Natuurlijk ben je hierbij goed gezekerd en zorgt de berggids ervoor dat je alles veilig kunt doen. Zonder gids is deze tour dan ook absoluut niet toegestaan. Wil je het helemaal bijzonder maken? Je kunt deze tour ook 's avonds maken, in combinatie met een fondue- of raclette diner!

Niveau: gemiddeld | Tijdsduur: 4u |Daling: 250 m

Gorge Alpine canyoning in Saas-Fee/Saastal
© Saastal Tourismus AG Puzzle Media
Voor echte durfals: Gorge Alpine canyoning in Saas-Fee/Saastal

Andere activiteiten in Saas-Fee/Saastal

Benieuwd wat je naast hoogalpien wandelen nog meer in Saas-Fee/Saastal kunt doen? Eerder schreven we een special voor je, met daarin de leukste activiteiten en beste aanbiedingen in deze mooie regio in Zwitserland.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Saastal Tourismus

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.