Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: waar is de zomer gebleven?

Pragraten
© Webcam Unterwurzacher (Prägraten)

De zomer is op dit moment ver te zoeken in de Alpen. Overal in de Alpenland valt regen en dat is de komende dagen niet anders. Bovendien is het soms behoorlijk fris, waardoor er hoger in de bergen sneeuw gaat vallen. Trek je de komende dagen de bergen in, laat je dan niet verrassen door de koele, natte omstandigheden. Na het weekend keert de zomer terug en komt er overal weer meer ruimte voor de zon.

Oostenrijk: regenachtige dagen

Onstuimig weer in Oostenrijk. Er trekken veel buien over het land en ook in het zuiden, in Karinthië, is kans op regen. Vrijdag blijft een lagedrukgebied boven Noord-Italië het weer in Oostenrijk bepalen. De bewolking is hardnekkig en in de loop van de dag gaat het in het zuiden en westen steeds vaker regenen. Zaterdag is er nog geen weersverbetering. De meeste regen valt in het oostelijke deel van het land. Pas in de middag neemt de kans op regen in Osttirol en Karinthië af, in Vorarlberg is de kans op beter weer het grootst. Ook zondag zijn de buien in het zuiden stevig van karakter. In Tirol en de regio’s ten noorden van de Alpenhoofdkam regent het langdurig. Maandag neemt de kans op neerslag iets af en zal de zon zich weer iets vaker laten zien.

Nassfeld
© Webcam Pressegger See
Geen weer voor een duik in de Pressegger See

Frankrijk: hoe zuidelijker, hoe beter

Na de buien van vannacht start de dag hier en daar met wat laaghangende bewolking, maar al snel wint de zon terrein. De zonnige omstandigheden houden de rest van dag aan. Op vrijdag lijkt het ook in de Franse Alpen meer herfst dan zomer. Er valt regelmatig regen en boven de 2500 meter is kans op sneeuw. Geen weer voor activiteiten hoog in de bergen! Zaterdag is het veelal droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De opleving is van korte duur, want zondag wordt het weer een stukje frisser. In de Haute-Savoie is kans op regen, in de Isère en het zuiden van de Savoie is het een stuk zonniger. De nieuwe week laat een weersverbetering zien met veel zon en temperaturen die horen bij de tijd van het jaar.

Zwitserland: sneeuw boven de 2000 meter

In het zuidoosten van Zwitserland hangt vochtige lucht en vanuit het noordwesten nadert al een nieuwe depressie. Daartussen ligt een zone met stabiel en vrij zonnig weer. Morgen bepalen buien het weerbeeld in Zwitserland. In de Alpen daalt de sneeuwvalgrens van 2800 naar 2400 meter. Pas op zaterdagochtend neemt de buiigheid in de oostelijke regio’s af. Daarna is het overwegend droog en zo nu en dan zonnig met temperaturen tot 23 graden. In Ticino is het enkel graden warmer. Op zondag blijft het in de bergregio’s regenen en wordt het zelfs nog een paar graden koeler (sneeuw boven de 2000 meter). Vanaf maandag wordt het weer stukken beter en gaat het weer aanvoelen als zomer.

Interlaken
© Webcam Jungfrau Region (Harder Kulm)
In het hart van Zwitserland (Interlaken, Harder Kulm) is het nu nog prachtig weer

Italië: regen- en onweersbuien

Ook het weerbeeld in Italië wordt bepaald door de zuidwestelijke stroming. Zon en wolken wisselen elkaar af en in de meest noordelijke bergregio’s valt af en toe een bui. Bij het Gardameer kan het vandaag nog 30 graden worden, maar in het noordelijkere Sterzing blijft het kwik hangen bij 23 graden. Ook staat er een stevige wind. Vrijdag overheerst de bevolking en valt er meer regen. Het koelt enkele graden af. Zaterdag begin nat, maar in de loop van de dag zorgt een noordföhn voor een weersverbetering. Op zondag wordt het beste weer in de ochtend voorspeld. Pas vanaf volgende week is er sprake van een afnemende kans op regen.

Duitsland: komen en gaan van buien

Vandaag nemen de buien in het zuiden van Duitsland in de loop van de dag af. De zuidwestenwind is vrij krachtig, met zo nu en dan zware windstoten. In de avond neemt de wind af, maar blijft de kans op een bui bestaan. Vrijdag blijft het zwaarbewolkt met herhaaldelijk regen- en onweersbuien. De temperatuur komt nauwelijks boven de 20 graden uit. In het weekend blijft de bewolking overheersen en blijven er buien komen en gaan. De zon laat zich maar mondjesmaat zien en de wind is stevig van karakter.

Pfronten
© Webcam Ostler Hütte
Donkere wolken pakken zich samen boven Pfronten

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.