Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: stabiel zomerweer is ver te zoeken

Webcam Walchsee
© Webcam Walchsee im Kaiserwinkl

Net als bij ons is er van stabiel zomerweer allerminst sprake in de Alpen. Gisteren viel er op hoogte zelfs sneeuw, zoals je kon zien bij onze collega’s van Snowplaza! Voor de beste omstandigheden moet je naar de Franse Alpen, waar de kans op zon het grootst is en de kans op regen het kleinst. In de overige Alpenlanden krijgen we dit weekend te maken met wisselvallig weer. Er valt regelmatig een bui en tussendoor schijnt de zon. Zeker aan het einde van de dag moet er rekening worden gehouden met onweer.

Oostenrijk: wisselvallig weekend op komst

In Oostenrijk is het weer vandaag helemaal niet zo verkeerd. Later op de dag wint bewolking terrein, maar neerslag valt er vrijwel niet. De westelijke stroming houdt aan op vrijdag en zorgt in de bergen voor wolken en regenbuien. Op zaterdag wisselen zon en wolken elkaar af. In de middag krijgt de bewolking de overhand en kunnen er hier en daar buien vallen. Een klap onweer is hierbij niet uitgesloten. Zondag verandert er weinig, al lijkt de kans op onweer net iets groter. Komt er een onweersbui langs, dan kan het ook kortstondig flink waaien. In de loop van de maandag gaat de zon vaker schijnen en trekken de laatste buien weg.

Webcamsöll
© Webcam Söll
Vandaag is het nog redelijk weer in Oostenrijk (Söll)

Frankrijk: ideaal weer voor bergactiviteiten

Zoals zo vaak is er in de Franse Alpen geen vuiltje aan de lucht. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat schijnt de zon en de temperaturen liggen tussen de 28 en 32 graden. Morgen is er sprake van meer hoge bewolking en kleine stapelwolken. Aan het eind van de dag kunnen er in de bergen onweersbuien ontstaan. Zaterdag begint zonnig in de Savoie, maar vanuit het westen stromen dreigende wolken de regio binnen. Ze veroorzaken stormachtige buien, maar tijdens de nacht verbeteren de omstandigheden. Zondag is het in het zuiden van de Franse Alpen het beste weer. Noordelijker is het wisselvallig, maar veel neerslag valt er niet. Ook de nieuwe week start zonnig, maar op dinsdag krijgen wolken de overhand.

Zwitserland: warme, maar ook vochtige lucht

De westelijke stroming neemt wolken met zich mee, maar ook warmere (droge) lucht. Morgen houdt deze stroming aan, maar is de kans op regen en onweer een stuk groter. Ook in de loop van het weekend krijgen we in Zwitserland te maken met dit weerbeeld. Zondag blijft het zomers warm met zo’n 26 raden. Naast zonneschijn zijn er regelmatig buien met regen en onweer. Op maandag is de kans op neerslag een stuk kleiner.

Webcam Davos
© Webcam Davos
Wolken pakken zich samen boven Davos

Italië: zomerse temperaturen, maar onweer niet uitgesloten

Het noodweer bij het Gardameer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde begin deze week voor veel problemen. De komende dagen is het weer een stuk stabieler in Trentino en Zuid-Tirol. Na een frisse ochtend stijgt de temperatuur vandaag verder naar temperaturen van maximaal 31 graden. Vrijdag en zaterdag verlopen zonnig, maar in de avond kan er hier en daar een onweersbui ontstaan. De zondag verloopt wisselvalliger met gedurende de dag meer onweersbuien. Maandag belooft een mengeling van zon en wolken, de kans op onweer neemt af.

Duitsland: regelmatig een fikse regenbui

Ten zuiden van de Donau valt er vandaag vrijwel geen neerslag en wisselen wolken en zon elkaar af. Morgen is het weerbeeld in het zuiden van Duitsland niet heel anders. Tijdens het weekend blijft het weer instabiel met regelmatig een stevige regen- of onweersbui. Koud is het niet, met een maximale temperatuur van zo’n 25 graden. Tijdens de start van de nieuwe week wordt de kans op neerslag iets kleiner.

Webcamkrun
© Webcam Krün
Donkere luchten boven Zuid-Duitsland (Krün)

Op vakantie naar de Alpen?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.