Skip to navigation Skip to main content

Wagrain: in alle rust genieten van de natuur

8432 - Wagrain: in alle rust genieten van de natuur

Het schattige en traditionele dorpje Wagrain ligt op een hoogte van 850 meter in het district St Johann im Pongau in het Salzburgerland. Het dorp is kleurrijk door de enorme variëteit bloemen, wordt omringd door de bergen van de Radstadt Tauern en heeft een zonnige ligging. Wagrain straalt rust uit, maar biedt ook ontzettend veel mogelijkheden voor een actieve vakantie.

Goed bereikbaar

Wagrain ligt op ongeveer een uur rijden van Salzburg en daarmee kun je er niet alleen gemakkelijk met de auto komen, maar ook met het vliegtuig. Het dorp ligt aan het begin van de vallei en iets ten zuiden, op een hoogte van 1114 meter, ligt het dorpje Kleinarl. Qua gemeente worden beide dorpen vaak als één gezien. De omgeving is schilderachtig en de natuur prachtig. Vanaf Wagrain kun je ook gemakkelijk een bezoek brengen aan de omliggende dorpen, zoals Flachau, St. Johann im Pongau en Radstadt.

Omgeven door bergmeren en een schilderachtige natuur

Bijzonder aan Wagrain en Kleinarl zijn de 6 indrukwekkende bergmeren. In sommige meren kun je zwemmen en de andere zijn daarvoor veel te koud. Je bent in ieder geval gegarandeerd van vermaak en prachtige panoramische uitzichten.

  • In Kleinarl vind je de Jägersee. Het meer wordt omgeven door bomen en bergen en het water is kristalhelder. Met de auto of bus en via een gemakkelijke wandeling is de Jägersee te bereiken. Aan het meer ligt Gasthaus Jägersee, waar je een bootje kunt huren, heerlijk kunt eten en overnachten.
  • De Tappenkarsee is groot, diepblauw van kleur en ligt op een hoogte van 1762 meter. Er lopen allerlei leuke en uitdagende wandelingen naar het meer. Bij de Tappenkarseealm kun je vervolgens terecht voor een hapje en een drankje.
  • De Blauer See is het kleinste meer uit het rijtje. Dit meer ligt net onder de Ennskraxn en is indrukwekkend om te zien. Het water is kraakhelder en door de weerspiegeling van de zon krijgt het meer allerlei blauwe tinten. Er lopen prachtige wandelingen naar het meer.
  • Bij het middenstation van de ‘Roter 8er’ ligt, middenin een prachtig wandelgebied, de Daarmoossee. Vlakbij het meer vind je het Bauernhofmuseum en de Edelweiss-Alm.
  • De Rupertisee is vanaf het bergstation van de Flying Mozrt gondel al te zien. Ideaal voor een beetje verfrissing van handen, voeten en gezicht tijdens een wandel- of fietstocht.
  • De Grafenbergsee is leuk voor het hele gezin. De wandelpaden naar het meer zijn goed te doen met kinderwagen en op, in en aan het meer kunnen de kids allerlei leuke activiteiten beleven.

Wandelen in Wagrain

De wandelaar kan zich in Wagrain helemaal uitleven. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor zowel de beginnende als gevorderde wandelaar. Omdat Wagrain samen met Kleinarl onderdeel is van de 'Oostenrijkse Wandeldorpen’, organiseert de omgeving zomers twee keer per week begeleide wandeltochten met een gids. Uiteraard kun je ook lekker zelf op pad gaan. Daarbij kun je kiezen tussen rondwandelingen, panorama wandelingen, familievriendelijke wandelingen en moeilijke wandelingen. Met behulp van het toerismebureau en de wandelbus kun je de wandeltochten gemakkelijk plannen. Klik hier voor een interactieve kaart met alle wandelroutes >

wandelen in Wagrain
In Wagrain vind je wandeltochten voor iedereen (Foto: © Wagrain-Kleinarl Tourismus)

Fietsen in Wagrain

In het schilderachtige landschap van Wagrain kun je op de fiets, mountainbike en E-bike kilometerslange tochten maken. Met de gondel kun je gemakkelijk de berg op en vanaf daar zijn de mogelijkheden eindeloos. In Wagrain vind je routes voor ieder niveau en ook voor het hele gezin. Voor meer uitdaging kunnen mountainbikers terecht in het Bikepark Wagrain, vlakbij de Flying Mozart gondel. Er zijn allerlei uitdagende trails door het ruige berglandschap. Heb je geen eigen materiaal mee, dan kun je dat gemakkelijk huren.

fietsen in wagrain mountainbiken in wagrain
Je kunt heerlijk fietsen in Wagrain (Foto © Bikepark Wagrain / Voitl)

Ontspannen, cultuursnuiven en lekker eten in Wagrain

Een vakantie in Wagrain draait niet alleen om activiteit. Er hangt een rustige sfeer in het dorp en dat in combinatie met de adembenemende omgeving maakt dat je er op en top kunt ontspannen. In het dorp en de nabije omgeving zijn meerdere musea en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Tips zijn het Karl Heinrich Waggerl Huis en het Bauernhofmuseum. De gezellige restaurantjes bieden allerlei culinaire hoogstandjes en de lekkerste Oostenrijkse wijnen. Bij mooi weer is het een gezellige boel op de terrassen. Ook in de bergen zijn meerdere berghutten te vinden waar je even kunt pauzeren.

meren wagrain
De bergmeren zijn prachtig! (Foto: © Wagrain-Kleinarl Tourismus)

Een zomer vol evenementen

Zowel in Wagrain als in Kleinarl vinden de hele zomer door allerlei leuke evenementen plaats. Van culinaire wijn-spijs tochten, tot volksfeesten en livemuziek. Tips zijn het Oogstfeest en de boerenmarkt begin september. Niet alleen in het dorp zijn allerlei festiviteiten, ook op de berg wordt van alles georganiseerd. Zo heb je bijvoorbeeld het Almsommerfest op de Grafenberg (1700 meter, begin juli) en de Bergmesse op de Grießenkareck (1991 meter, eind juli). Alle festiviteiten zijn leuk voor jong en oud. Klik hier voor een overzicht van alle evenementen >

evenementen in wagrain
Beleef de hele zomer door allerlei leuke evenementen (Foto: © Wagrain-Kleinarl Tourismus)

Weetjes en tips:

  • In het Wasserwelt Wagrain beleef je zomers een heerlijke dag in het water. Dit waterpark heeft meerdere zwembaden, uitdagende glijbanen en een wellness gedeelte. Leuk voor jong en oud.
  • Je kunt in Wagrain ook skiën. Het dorp is onderdeel van de Salzburgersportwelt en heeft ruim 230 kilometer aan pistes. Het skigebied biedt ontzettend veel mogelijkheden voor zowel de beginner als gevorderde skiër. Ook families met kinderen zullen zich hier erg thuis voelen.
  • Bij een verblijf in Wagrain krijg je de Salzburger Sportwelt gastenkaart helemaal gratis. Met deze kaart krijg je allerlei aantrekkelijke voordelen.
natuur wagrain
Geniet van indrukwekkende bergpanorama's (Foto: © Martin Stifte, Wagrain-Kleinarl Tourismus)

Heb jij nog tips voor Wagrain? Laat het ons weten in een reactie!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.