Skip to navigation Skip to main content

5 meerdaagse wandelroutes in Niederösterreich

DSK 15 WH Wachau 7297
© Niederösterreich Werbung/ schwarz-koenig.at

Ook in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich kun je prachtig wandelen. Qua oppervlakte is dit het grootste Bundesland van Oostenrijk. Kies eens niet voor Tirol of Salzburg, maar ontdek deze prachtige regio. Niederösterreich heeft aan wandelaars ontzettend veel te bieden. Van korte wandelingen van een paar uur, tot wandelingen van meerdere dagen. Of je nou een beginnende of ervaren wandelaar bent, er is van alles mogelijk. In dit artikel heb ik 5 leuke meerdaagse wandelroutes in Niederösterreich voor je op een rijtje gezet.

1. De pelgrimsroute: Via Sacra

Via Sacra, letterlijk vertaald als ‘de heilige weg’, is de oudste bedevaartsroute van Oostenrijk. Al meer dan 800 jaar trekken pelgrims via deze route naar het bedevaartsoort Mariazell. Een bijzondere en historische route, met een lengte van 120 kilometer en 3240 hoogtemeters. Je start de route in Brunn am Gebirge en vanaf daar loop je door het Wienerwald en het Mostviertel naar Mariazell. De wandeltocht is gericht op de zoektocht naar innerlijke rust. Uiteraard kun je ook als niet-pelgrim de route lopen. Je komt onderweg veel historische en culturele bezienswaardigheden tegen.

Goed om te weten: het is een wandelroute voor de geoefende wandelaar. Met de speciale app 'Pilgern in Niederösterreich’ kun je de route bijhouden en krijg je allerlei handige tips voor accomodaties en bezienswaardigheden. De officiële route bestaat uit vier of vijf etappes en het is verstandig om daar 4 tot 5 wandeldagen voor uit te trekken. Zie hieronder de etappes:

 • Etappe 1: Brunn am Gebirge - Holzschlag
 • Etappe 2: Holzschlag - Hainfeld
 • Etappe 3: Hainfeld - Traisen - Türnitz
 • Etappe 4: Türnitz - Mariazell
Schallaburg
© Niederösterreich Werbung/ Robert Herbst
Schloss Schallaburg

2. De route langs de rivier de Lainsitz

De Lainsitz is een rivier die zowel door Oostenrijk als door Tsjechië stroomt. De totale lengte van de rivier bedraagt iets meer dan 200 kilometer. Langs deze rivier loopt een meerdaagse wandelroute. Met deze route maak je een reis terug in de tijd en word je meegenomen langs de voormalige grensstrook van het IJzeren Gordijn. Het is een bijzondere wandeltocht, vol historische overblijfselen, prachtige natuur, gigantische steenformaties en gastronomische verassingen. De route bedraagt 82,15 kilometer en je maakt 1077 hoogtemeters. Het is een tocht voor de geoefende wandelaar. De route langs de Lainsitz wordt verdeeld over 4 verschillende etappes, waarbij je 20 tot 29 kilometer per dag loopt.

 • Etappe 1: De bron van de Lainsitz (Lainsitzquelle) - Weitra
 • Etappe 2: Weitra - Gmünd
 • Etappe 3: Gmünd - Litschau
 • Etappe 4: Litschau - Chlum

3. De Wachau Werelderfgoed wandeltocht

De Wachau Werelderfgoed wandeltocht is een meerdaagse wandelroute van ruim 180 kilometer. De route neemt je mee door één van de oudste natuurlandschappen van Oostenrijk: Wachau. Een prachtig gebied, dat niet voor niets is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Tijdens de route passeer je prachtige bloemenvelden, uitgestrekte wijnlandschappen, oude kastelen, pittoreske steden en mooie uitzichtpunten. De totale route bestaat uit 14 etappes, maar je kunt deze gemakkelijk inkorten. Om die reden heb ik de eerste 4 etappes voor je op een rijtje gezet. Elke etappe heeft een ander niveau en is goed te doen voor de geoefende wandelaar.

 • Etappe 1: Krems - Dürnstein
 • Etappe 2: Dürnstein - Weißenkirchen
 • Etappe 3: Weißenkirchen - Spitz
 • Etappe 4: Spitz - Mühldorf
Wachau
© Niederösterreich Werbung/ Andreas Jakwerth

4. Nibelungengau

Voordat de Donau door de Wachau vallei stroomt, passeert deze eerst het Nibelungengau gebied. Een gebied met allerlei bijzondere verhalen en legendes. De bekendste is de Nibelungenlegende over Rüdiger uit Bechlaren. Hij zou hier zijn hoofdkwartier hebben gehad als leenman van Attila, de koning van de Hunnen. Vandaag de dag loopt er een prachtige meerdaagse wandelroute door dit gebied. De route neemt je mee langs de Donau en laat je al haar natuurschoon zien. De route heeft een totale lengte van 110 kilometer. Per dag wandel je tussen de 10 en 22 kilometer. De route bestaat uit acht etappes en daarvan heb ik de eerste 4 voor je op een rijtje gezet.

 • Etappe 1: Sarmingstein - Persenbeug
 • Etappe 2: Persenbeug - Marbach
 • Etappe 3: Marbach - Maria Taferl
 • Etappe 4: Maria Taferl - Leiben

5. De Wiener Alpenbogen

De wandelroute door de Wiener Alpenbogen is een meerdaagse wandeltocht van 290 kilometer met ruim 11900 hoogtemeters. De route neemt je onder andere mee langs de Semmeringbagn (UNESCO-Werelderfgoedlijst), de Bucklige Welt en de Gutensteiner Alpen. Het niveau van de tocht ligt tussen medium en moeilijk. De route bestaat uit 19 verschillende etappes, maar je kunt deze ook gemakkelijk inkorten. Om die reden heb ik de eerste vier etappes voor je op een rijtje gezet. 

 • Etappe 1: Katzelsdorf - Bad Erlach
 • Etappe 2: Bad Erlach - Thernberg
 • Etappe 3: Thernberg - Wiesmath
 • Etappe 4: Wiesmath - Kirchschlag
Semmeringbahn
© Niederösterreich Werbung / Michael Liebert
Semmeringbahn
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.