Skip to navigation Skip to main content

Wandelen en genieten met blik op de magische Val Gardena Dolomieten

7528 - Wandelen en genieten met blik op de magische Val Gardena Dolomieten

Ik heb er al een tijdje naar uitgekeken en nu is het zover. Ik ben zo nieuwsgierig naar wat deze dag gaat brengen! Na een stevig ontbijt starten we met onze sportieve wandeltocht in beschermd Natuurpark Puez-Odle in de Val Gardena Dolomieten.

De Dolomieten roepen, we moeten gaan!

Tijdens de wandeling naar de St. Jacobskerk en ook vanuit ons hotel in Selva hebben we de hoogste berg van het bergmassief al vanuit verschillende hoeken kunnen bewonderen. Tijdens dag twee van mijn trip naar Val Gardena, gaan we de indrukwekkende Sassolungo en de andere giganten van een stuk dichterbij bekijken. Zelfs met de pieken nog gehuld in mist deze ochtend, zijn ze al prachtig. Ik ben benieuwd.

Wandelen Val Gardena
En de wandeling begint!

Berggids Pauli draagt bij aan een onvergetelijke wandeltocht

Voordat we in de kabelbaan stappen, die ons naar de top van de Col Raiser zal brengen, ontmoeten we onze berggids Pauli. Er zijn maar drie gidsen die in Natuurpark Puez-Odle groepen wandelaars mogen begeleiden. Het vergt veel specifieke kennis over de flora & fauna en de geschiedenis en omgang met dit beschermde gebied. Pauli is zeer ervaren en is vrijwel dagelijks in het natuurpark te vinden. Wat mij vooral zo opvalt is de passie en trots die hij uitstraalt als hij over 'zijn' Dolomieten praat. Al snel zal ons duidelijk worden waarom dit zo terecht is.

Van kuitenbijters komen mooie gesprekken

De wandeling begint. Gids Pauli gaat voorop, wij in zijn kielzog. Ik ben meteen onder de indruk. Wat een overweldigend gevoel om hier te zijn. Alle zintuigen staan wagenwijd open… Dit landschap zien, voelen en ruiken; wat kan een mens zich nietig voelen te midden van al dit moois!

Val Gardena
Jeneverbessen, haflingers en berghut Malga Pieralongia

Haflingers, de Edelweiss bloem en een traditionele Jodel

We lopen langs bijzondere planten, zien Haflinger paarden grazen, spotten zowaar de zeldzame Edelweiss bloem in het wild, gaan heuveltjes op en weer af, door velden en via paden en komen langs idyllische berghutten. Hier laten wandelaars de voeten even rusten, onder het genot van een verfrissend drankje. We komen op deze hoogte zelfs fanatieke bikers tegen. Je kunt hier echt op op allerlei manieren actief zijn. Ondertussen licht Pauli geduldig toe wat we onderweg allemaal zien, hoe het bergmassief gedurende de dag van kleur verandert en welke planten eetbaar zijn of juist giftig. Wij zuigen alle info op en hangen nog net niet aan zijn lippen. Als we ongeveer halverwege zijn, stoppen we even. Dit is dé plek voor een heuse, traditionele Jodel met bijbehorende echo. Gaaf! Uiteraard jodelen we op verzoek van Pauli vrolijk mee, heel bijzonder om de echo door deze Dolomieten te horen gaan.

We zijn deze dag op pad met een gezelschap van alleen maar dames en één heer, onze gids Pauli. Dames onder elkaar, je zou verwachten dat het een gekwek van jewelste zou zijn, hier hoog in die bergen. Maar, iedereen pakt zo nu en dan een stiltemomentje om al het natuurschoon te verwerken. Er wordt uiteraard ook geregeld gelachen en gefotografeerd, de sfeer zit er goed in. Als we een tijdje onderweg zijn en de wandeling af en toe een uitdaging is voor onze conditie en kuiten, komen de onderlinge gesprekken goed op gang. Omdat we zo actief en fysiek bezig zijn komt iedereen los. Zo blijkt maar…de hoogteverschillen van onze wandeltocht zorgen bij vlagen voor kuitenbrekers, maar zeker ook voor diepgaande conversaties. Perfecte combi als je het mij vraagt.

Gezelligheid en samen genieten!

Traditionele lunch in de berghut van gastheer Oscar

Actief wandelen in de bergen maakt bijzonder hongerig. We hebben al best een stuk gelopen als ik in de verte de berghut van Oscar zie. Ik ben best wel blij, want ik lust inmiddels wel een lekkere hap en een fijn drankje.

Oscar runt de berghut samen met zijn broer en het moet gezegd, de locatie aan het Lech Sant (Heilige Meer) is ronduit idyllisch. Ze serveren hier voornamelijk gerechten uit de traditionele keuken. Voordat we het in de gaten hebben zitten we aan een verrukkelijk bordje krachtvoer. Om ons bezoek in Zuid-Tiroolse stijl af te sluiten, mogen we niet weg voordat we een geit hebben gemolken en een Schnaps hebben gedronken. Geweldig, ik hou hier zo van.

Schnaps drinken met Oscar

Van wandelen hoog in de bergen, naar shoppen in het dal

Als we met de kabelbaan weer beneden in het dorp aankomen, kan het contrast niet groter zijn. Gehuld in onze wandelkleding en bergschoenen struinen we ineens door de mooie straatjes van Ortisei, het grootste dorp van de Val Gardena vallei. Fijne winkels en terrasjes wisselen elkaar af. Echt ‘best of both worlds’ hier. Ik denk nog even terug aan onze berggids Pauli en begrijp zijn passie en trots voor deze streek helemaal.

Klik voor meer informatie over Val Gardena en de vele actieve mogelijkheden die deze regio te bieden heeft!

Zomer Auteur Female8

Over Leonie

Of het nu gaat om een actieve zomervakantie in Hinterglemm met het gezin, Ladies Only skitrips naar Serfaus of Sankt Anton, een verblijf in het prachtige Zuid-Tirol, of een bezoek aan het alom bekende Closing Weekend in Ischgl aan het eind van het seizoen. Leonie geniet van elke trip met volle teugen.