Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken Wilder Kaiser: rondje Hartkaiser – Brandstadl

7314 - Mountainbiken Wilder Kaiser: rondje Hartkaiser – Brandstadl

Na de beklimming van de Ellmauer Halt en de wandeling langs de diverse bergbeleveniswerelden, stappen we op dag 3 van ons bezoek aan Wilder Kaiser op de mountainbike. We kiezen voor een tocht die ons via Ellmau naar de top van de Hartkaiser en Brandstadl brengt. De beloning van de lange klim is een heerlijke afdaling terug naar Scheffau. Wil je deze tocht ook een keertje rijden, maar liever niet (helemaal) zelf de berg op fietsen, dan kun je een elektrische mountainbike (e-bike) huren of de lift nemen naar de Hartkaiser. De bike kan trouwens ook mee in de lift!

Details mountainbiketocht Wilder Kaiser

  • Route: Scheffau dalstation Brandstadlbahn - Ellmau - Rübezahl Alm-Hartkaiser - Brandstadl-Scheffau
  • Afstand: 22 kilometer
  • Hoogteverschil: 1150 meter
  • Wegdek: 20% asfalt, 80% grind
  • Duur: ongeveer 3 uur

Behoorlijk steile klim

Vanaf het dalstation van de Brandstadlbahn in Scheffau rijden we over het fietspad in het dal richting Ellmau. De spieren zijn warm als we beginnen aan de daadwerkelijke klim naar de Hartkaiser. We rijden langs het beroemde TV-huis van de ‘Bergdoktor’ en volgen hierna de borden richting de Rübezahl Alm. De eerste kilometer gaat over asfalt, waarna de weg overgaat in een breed grindpad. We passeren enkele wandelaars en worden zelf een paar keer ingehaald door snellere mountainbikers. Terwijl wij met onze tong bijna op de schoenen omhoog klimmen, komen zij ons fluitend voorbij. Het is al snel duidelijk waarom: deze mountainbikers hebben trapondersteuning via een elektromotortje. De klim is best steil, we fietsen in een laag verzetje omhoog en zijn blij als we het bord van de Rübezahl Alm zien: tijd voor pauze!

Pauze bij de Rübezahl Alm

De Rübezahl Alm is een super gezellige berghut met een zonnig terras en een zeer populaire plek in Wilder Kaiser. Je kunt hier trouwens ook prima te voet of met de berglift komen. Ondanks dat de lekkerste gerechten hier voorbij komen, kiezen we ervoor alleen een grote Johannisbeersaft te bestellen, want met een volle buik komen we nooit boven. Vooral de laatste hoogtemeters naar de Hartkaiser zijn flink pittig. Boven nemen we een kijkje in Ellmi's Zauberwelt, een ontzettend leuk speelpark voor kids op de berg. Via de ‘Panoramaweg’ (die zijn naam absoluut eer aan doet) fietsen we door naar de Brandstadl. Dit pad is wat smal en je moet het delen met wandelaars. Het is niet verboden om hier te mountainbiken, maar ik kan me voorstellen dat het hier in het hoogseizoen erg druk kan zijn met wandelaars. Dan is een alternatieve route wellicht beter.

Pauze bij de Rübezahl Alm
Het zonnige terras van de Rübezahl Alm

Lange afdaling met heerlijk uitzicht

Vanaf de Brandstadl leidt een mooie en lange afdaling terug naar het dalstation in Scheffau. Net na de Tanzbodenalm gaat een klein, ietwat steiler, pad naar beneden, dat al snel overgaat in een breed grindpad. Hier en daar moet je even goed opletten, omdat er draden over het pad zijn gespannen voor de koeien. Op tijd remmen en even afstappen dus. Het uitzicht tijdens de afdaling is super. En aangezien ik toch niet zo snel ben met afdalen op de mountainbike, kan ik hier heerlijk van genieten. Vanaf het dalstation moeten we nog een laatste klimmetje nemen om weer bij de vakantieboerderij te komen waar we slapen. Daarna is het benen omhoog en relaxen: het was wéér een mooie dag!

Afdaling richting Scheffau
De afdaling richting Scheffau
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.