Skip to navigation Skip to main content

Elektrische mountainbike: alle ins en outs op een rij

7282 - Elektrische mountainbike: alle ins en outs op een rij

De elektrische mountainbike maakt off-road fietsen in de bergen mogelijk voor iedereen. Minder getrainde bikers kunnen opeens hun maatjes bijhouden en ervaren fietsers krijgen een veel groter bereik door de trapondersteuning. Er zijn diverse soorten elektrische mountainbikes en het is belangrijk op een aantal zaken te letten voor je er een koopt, huurt of er mee de bergen in gaat.

Elektrische mountainbike voor in de bergen

Het aanbod van elektrische mountainbikes wordt alsmaar groter, maar tussen de diverse modellen zitten grote verschillen. Met een hardtail (alleen voorvering) kun je in Nederland prima uit de voeten, het ruigere werk in de Alpen vraagt echter om een fully (volledig geveerd). Wie in de Alpen comfortabel en snel over smalle bergpaadjes wil fietsen raden wij een fiets met voor- en achtervering aan met een veerweg van ca. 120-140 mm.

Elektrische mountainbike van Scott
Elektrische mountainbike van Scott

Elektrische mountainbike met middenmotor

De keuze voor een elektrische mountainbike met middenmotor ligt het meest voor de hand. Bij deze variant is de gewichtsverdeling optimaal, waardoor de bike tijdens het afdalen goed in balans blijft. De meeste elektrische mountainbikes zijn uitgerust met een (250 Watt) motor van Bosch (Performance Line) of Yamaha. Vrijwel alle modellen ondersteunen je tot een snelheid van 25km/u. Dit voelt echter al als vliegen tijdens het maken van hoogtemeters! De accu (500Wh) van de motoren zit vrijwel altijd op de onderbuis van het frame gemonteerd. Onlangs is ook de hoogwaardige Shimano STEPS E8000 groep geïntroduceerd (verkrijgbaar vanaf oktober). Wanneer je de motor puur als ondersteuning gebruikt, kun je een dag fietsen op een volledig opgeladen accu.

Boordcomputer e-mountainbike

De diverse motoren hebben ieder hun eigen boordcomputer. Yamaha geeft je de keuze uit de standen Eco, Standard en High. Bosch E-Shift biedt op de Intuvia-boordcomputer 4 verschillende standen: Eco, Tour, Sport en Turbo. De Bosch Nyon boordcomputer stelt je in staat om te navigeren en verbinding te maken met je smartphone. Dit uitgebreide systeem maakt het onder meer mogelijk om de kortste route naar huis te vinden wanneer de accu onverhoopt leeg raakt.

Aanbod van elektrische mountainbikes

Het aanbod van elektrische mountainbikes is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vrijwel iedere fabrikant van mountainbikes biedt e-mountainbikes aan. Vraag jezelf goed af waarvoor je de bike gaat gebruiken. Iemand die naar de bergen gaat is op zoek naar een totaal andere fiets dan iemand die alleen in Nederland fietst. Scott E-Spark en E-Genius staan hoog aangeschreven en ook Specialized heeft hoogwaardige e-mountainbikes. Merken als Cube (Stereo Hybrid), Trek (Powerfly), Giant (Full E+), KTM, Bulls, Focus en Merida bieden uitstekende elektrische mountainbikes aan.

Fietsen op een elektrische mountainbike

Mijn persoonlijke ervaring met de elektrische mountainbike (Scott E-Spark 710) is zeer positief. In het begin was het een beetje zoeken om vloeiend te blijven trappen, maar wanneer je dit eenmaal doorhebt is het echt een uitkomst! Waar ik normaal bergop zwoegend de 10 km/u haal, reed ik nu met enige inspanning (en volledige ondersteuning) 25 km/u. Wel is de fiets een stuk zwaarder, waardoor je tijdens afdalingen soms wat meer moet werken om de fiets de bocht om te krijgen. Fietsen met een elektrische mountainbike is niet te vergelijken met een MTB zonder trapondersteuning. Na afloop van een dag fietsen in de bergen van het Massif des Aravis kon ik niet zeggen dat ik echt vermoeid was. Veel plezier bracht het me wel en de e-mountainbike is een uitkomst voor minder getrainde bikers.

Wat zijn jouw ervaringen met de elektrische mountainbike?

E-Mountainbike tocht rond La Clusaz
E-Mountainbike tocht rond La Clusaz
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.