Ellmauer Halt: klettersteigen in de Wilder Kaiser

Ellmauer Halt: klettersteigen in de Wilder Kaiser

1 juli 2016

door Miranda in Reisverslagen

De Ellmauer Halt is met 2344 meter de hoogste berg in de Wilder Kaiser. Dit karakteristieke rotsachtige gebergte ligt bij de plaatsen Ellmau, Scheffau, Going en Söll in Tirol en biedt wandelaars, klimmers en alpinisten volop mogelijkheden. Indebergen.nl beklom samen met berggids Andy de Ellmauer Halt via de klettersteig Gamsängersteig. Een lange - en daardoor ook pittige - tocht naar de top waar een geweldig uitzicht de beloning was.

Beklimming Ellmauer Halt

De beklimming van de Ellmauer Halt is onderdeel van het speciale "Gästeprogramm" waar toeristen in de regio aan deel kunnen nemen. Onder begeleiding van berggids Andy Schonner kun je iedere vrijdag deze hoogste berg van de Wilder Kaiser beklimmen. De kosten van deze tocht bedragen € 76,- per persoon.

Voor de beklimming van de Ellmauer Halt heb je het volgende nodig:

  • Stevige bergschoenen
  • Een klettersteig-uitrusting inclusief helm (deze kun je ook huren)
  • Een wandelrugzak gevuld met voldoende eten en drinken
  • Een goede basisconditie om minimaal 3,5 uur te kunnen klimmen

Geen tocht voor 'watjes'

Andy van Alpinschule Schonner, onze berggids van vandaag, belt ons een dag van tevoren - als we in de auto op weg naar de Alpen zitten - om even te checken of we de juiste spullen hebben. Heel logisch blijkt achteraf, want deze tocht is niet voor 'watjes'. Je hebt een goede basisconditie nodig om de lange klim vol te houden, dient geen hoogtevrees te hebben en 'Trittsicher' te zijn. We geven aan dat we ervaren wandelaars zijn, regelmatig klauterend toppen bereikt hebben, maar dat we weinig échte klimervaring hebben. "Geen probleem", zegt Andy, "ik zie jullie morgen om 07.00 uur bij de Wochenbrunner Alm". Oef, dat is vroeg! We zetten onze wekker op deze eerste vakantiedag om 06.00 uur...

Opwarmen op weg naar de Gruttenhütte

Het eerste anderhalf uur wandelen we vanaf de Wochenbrunner Alm naar de Gruttenhütte. De route is niet moeilijk, maar overbrugt toch bijna 600 hoogtemeters. De lucht is prachtig; zon en wolken wisselen elkaar in rap tempo af. Na een korte pauze bij de Gruttenhütte, waar we tevens de andere deelnemers aan deze tocht oppikken, gaat het 'echte werk' beginnen. We klimmen en klauteren over en langs rotsen en al snel komen we bij het eerste sneeuwveld. Andy geeft uitleg wat we moeten doen in het geval van een uitglijder. Vervolgens doen we onze klimgordels om. Vanaf nu zijn we op elkaar aangewezen. We zijn via een klimtouw aan elkaar verbonden en klimmen in een rustig tempo door.

Gamsängersteig: een lange en pittige klettersteig

Het is even wennen om gezekerd aan een touw omhoog te gaan. Met mijn relatief korte benen moet ik soms flinke stappen maken om de mannen bij te houden. In totaal overbruggen we zo'n 5 sneeuwvelden voor we bij de klettersteig komen die verder naar de top leidt, de Gamsängersteig (niveau B/C). De klettersteig is niet heel moeilijk, hij is vooral erg lang, waardoor het conditioneel best pittig is. Andy doet er nog een schepje bovenop door het laatste gedeelte niet de klettersteig te volgen, maar een stukje 'vrij' te klimmen. Best spannend!

Waanzinnig uitzicht vanaf de top van de Ellmauer Halt

Als we na bijna 4,5 uur (we zijn regelmatig gestopt voor het maken van foto- en videobeelden) de top bereiken, kijk ik mijn ogen uit: wat is het hier mooi! We staan op deze enorme rotspartij, terwijl de omgeving hier een stuk lager ligt en liefelijker oogt. Voor de afdaling volgen we wel de normale route. Op het laatste sneeuwveld hebben we enorme lol, op voeten en billen laten we ons door de sneeuw glijden. De zon schijnt inmiddels volop, dus een Radler tussendoor bij de Gruttenhütte hebben we wel verdiend. Hierna volgt de laatste 1,5 uur naar beneden. Mijn bovenbenen doen pijn van de inspanning. Ook de andere deelnemers zijn moe en we worden steeds stiller.

Met blote voeten in de beek bij de Wochenbrunner Alm

Het is bijna 17.00 uur als we weer terug zijn bij de Wochenbrunner Alm. De bergschoenen gaan uit en we stappen het koude water van het beekje in, heerlijk! Hierna is het tijd voor een enorme Schnitzel met pommes en we kijken nog eens naar boven naar die enorme rotspartij. Ja, daar stonden we een paar uur geleden, helemaal boven...Wat een topdag en onvergetelijk avontuur.

Zomervakantie tips