Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes van Trentino: Monte Peller

7220 - De mooiste wandelroutes van Trentino: Monte Peller

In de serie ‘De toppers van Trentino’ beschrijf ik de mooiste dagtochten in Trentino. Wandelroutes die we zelf een aantal keren liepen en die we zeker nog vaker gaat lopen. Ook geef ik je insider tips over de mooiste bergwandelingen die je in het noordwesten van Trentino kunt maken. In het eerste deel van de mooiste wandelroutes van Trentino kon je mijn verslag lezen over Monte Vioz. In dit artikel mijn 'thuisberg': Monte Peller. Een berg die geschikt voor het maken van een lange of korte wandeling.

Monte Peller in de Brenta Dolomieten

Monte Peller, gelegen in de Westelijke Dolomieten, is onderdeel van het beschermde Adamello-Brenta Nationaal Park. De berg ligt ingesloten tussen Val di sole, Val di Non en Val di Tovel in een groene omgeving en habitat van de bruine beer, marmotten, reeën en herten. Hier begon voor mij in 2013 de Brenta Trekking die resulteerde in een nog een groter avontuur: mijn verhuizing naar Italië. Elk jaar ben ik te vinden op Monte Peller, want hij is niet alleen erg mooi, maar ligt ook vlakbij ons thuis.

Monte Peller
Uitzicht vanaf de Monte Peller op het Lago Tovel in de verte

Idylische berg, met lieflijke flora en fauna

Monte Peller heeft geen 3000+ top, geen gletsjer, skipistes of spectaculair geërodeerde rotsformaties met via ferrates. Daardoor wordt hij nauwelijks beschreven en blijft hij voor toeristen onbekend en weinig bezocht. Maar misschien juist daarom is deze idylische berg, met haar lieflijke flora en fauna, een goed bewaard geheim dat meer dan de moeite waard is om te ontdekken.

Monte Peller wandelen
Eenvoudige wandeling naar de Monte Peller

De top is een schuin plateau met 360 graden vrij uitzicht

Dit is de berg waar ik het meest heb gewandeld sinds ik in de Alpen woon. Hier heb ik veel mensen heen naar het hoogste punt op 2.320 meter gebracht. De top is geen klassieke piek, maar een schuin plateau vanwaar je een spectaculair 360 graden vrij uitzicht hebt op de Brenta Dolomieten, Val di Non, Val di Sole, Val di Rabbi, de Ortler en Gran Zebrù.

Monte Peller is elk jaargetijde mooi

Monte Peller is elk jaargetijde de moeite waard. In januari zijn er de spectaculaire zonsondergangen. In het late voorjaar tref je er de mooiste wilde bloemen aan, waaronder gentiane, lelie, koningskroon, ridderspoor, azalia, clematis en edelweiss. In de mooie zomermaanden zijn hier veel mensen te vinden uit de lager gelegen dorpen die elkaar ontmoeten bij Malga Tassula of in Rifugio Peller. In de herfst lijkt het alsof je over een toendra loopt.

Zondsondergang
Zonsondergang in januari

Malga Tassulo, een begrip in de weide omgeving

Malga Tassulo is een begrip in de weide omgeving. Een Malga is een boerderij met eetgelegenheid in de bergen die enkel geopend is in de zomer. Wanneer de laatste sneeuw is verdwenen, kan het vee grazen in de alpenweiden. Van hun verse melk worden kazen, boter, room en ricotta gemaakt, die direct in het restaurant worden aangeboden. Er is geen enkele plek waar je deze producten verser kunt eten dan hier, ook worden traditionele streekgerechten aangeboden.

Malga Tassulo
Malga Tassulo op een zomerse dag

Rifugio Peller, een andere ontmoetingsplek voor de locals

Een ander ontmoetingsplek voor de locals is Refuge Peller, een prachtige net gerestaureerde berghut op 2.320 meter. Hier kun je overnachten en locale streekgerechten eten. Refuge Peller ligt op een kruispunt van wandelpaden en daarom een ideaal startpunt voor kortere dagtochten. Deze refuge is een van de weinige die bereikbaar is met de auto, maar uit respect voor de omgeving wordt geadviseerd om de auto te parkeren bij de lager gelegen Laghi Durigiati (1.870mt).

Rifugio Peller
Rifugio Peller: hier kun je ook overnachten

I Suoni delle Dolomiti

Tijdens de zomermaanden is er elk jaar een gratis openluchtconcert van het rondtrekkend muziekfestival ‘I Suoni delle Dolomiti‘ (de klanken van de Dolomieten) met (licht) klassieke concerten van vaak heel bekende muzikanten en componisten. In 2015 was ik bij het concert van Nicolas Piovani, hij schreef onder meer de muziek voor de film ‘La vitta è Bella‘. Dit jaar, op woensdag 10 augustus 2016 om 13.00 uur staat een performance met muziek geprogrammeerd bij Malga Tassula, genaamd ‘de klanken van de Cello‘.

Monte Peller, ook voor gezinnen met kinderen

Kortom, Monte Peller is een kanjer van een berg, met een goede infrastructuur die ook bezocht kan worden door bergliefhebbers met kinderen of door hen die minder zware dagtochten verkiezen. Op Monte Peller kun je overnachten en eten, de wandelpaden zijn toegankelijk en goed gemarkeerd en in de zomer kun je zelfs een gratis concert meepikken van ‘I Suoni delle Dolomiti‘. Deze fraaie berg blijft een van mijn favorieten in onze omgeving.

Agriranch Tuenno
Logeren aan de voet van de Monte Peller: Agriranch Tuenno

Mogelijke wandelroutes op Monte Peller

Vanaf Rifugio Peller kun je de volgende gemarkeerde dagtochten ondernemen:

  • Plateau, top van monte Peller (2320mt): pad 337
  • Malga Tassula: pad 313 (oost) + 336
  • Malga Clesera + Lago della Salare: pad 313 (west) + 308
  • Malga Tassula, Malga Nana, Pian della Nanna: pad 313 (west) + 336
Monte Peller is bereikbaar vanaf het dorpje Cles of vanuit het dorpje Tuenno in Val di Non, Trentino.

Handige links:
Refugio Peller >
Logeren aan de voet van de Monte Peller bij Agriranch Tuenno >

Over Roos

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt de website holidaysdolomites.com, met natuurvakantie accommodaties en georganiseerde tochten in de Dolomieten.

Zomer Auteur Female2 (1)

Over Roos

Roos woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten. Voor in de bergen doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen.