Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelroutes van Trentino: Monte Vioz

7118 - De mooiste wandelroutes van Trentino: Monte Vioz

Dit is het eerste deel van ‘toppers in Trentino’ een serie verhalen en foto’s waarin ik de mooiste dagtochten beschrijf van Trentino. Tochten die we herhaaldelijk zelf liepen en zeker nog gaan lopen, insider information over de mooiste bergwandelingen in noordwest Trentino. Vandaag de Monte Vioz, een prachtige, maar ook behoorlijk zware bergtocht. Het prachtige uitzicht vergoedt echter veel!

Één na hoogste bergtop in Trentino

Het is oktober 2012, enkele maanden nadat ik Flavio heb ontmoet, reis ik voor een week af naar Trentino om mijn toekomstige partner beter te leren kennen. We nemen een week vrij om te wandelen in de bergen. Flavio, die erg sportief is, daagt me uit om Monte Vioz te doen, met 3.645 meter de op één na hoogste bergtop in Trentino.

Mooie, maar zware tocht

We slapen beneden in een van de valleien, in het berghuisje van de familie. Flavio ontpopt zich als personal trainer, elke dag werken we aan onze conditie en we maken een plan om deze hoge berg te bestijgen. We starten met inlopen, ondernemen eerst wat minder zware tochten en voeren geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad op want Monte Vioz is een mooie, maar zware tocht.

Mooie, maar zware tocht

Inlopen in Val di Peio

We gaan inlopen in Val di Peio, een prachtige weidse vallei met uitzicht op de twee hoogste bergtoppen van Trentino: Vioz en Cevedale (3.679 m). In Val di Peio kun je naast hoge bergtoppen ook mooie en relatief gemakkelijke tochten ondernemen. De eerste dagen lopen we deze minder zware tochten. Al heb ik thuis getraind, het omhoog lopen valt me zwaar. Het verschil in conditie tussen Flavio en mij is erg groot, ik kan hem niet bijbenen en probeer om mijn eigen ritme te zoeken.

Volledig op eigen kracht

Enkele dagen later, 24 oktober 2012, is het zover. Het is stralend weer en we gaan ervoor, vandaag is het Vioz dag. Er zijn meerdere mogelijkheden om Monte Vioz te overmeesteren, maar in het naseizoen zijn zowel de skiliften als de refuges dicht. Er is nu slechts 1 optie: de langste en zwaarste route zonder overnachting. We zullen op eigen kracht de hoogtemeters moeten overstijgen en dezelfde dag het hele stuk ook weer te voet moeten afdalen.

Volledig op eigen kracht

Adembenemende vergezichten

We vertrekken en lopen eerst nog door het bos, daarna door graslandschappen en eindelijk komt het echte ruige berglandschap zonder begroeiing. Eerst nog met een pad, daarna wordt het steeds ruiger en steiler. Mijn uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld, maar het is de moeite waard, de uitzichten zijn adembenemend.

De top is voor een andere keer

Het laatste stuk is erg zwaar, het is steil en hoog. We zijn al uren onderweg en hebben veel inspanning geleverd, ik ben moe, het gaat langzaam vooruit. We nemen een pauze en eten wat. Al zijn we vlak bij de top, deze laatste paar honderd meter gaan veel tijd in beslag nemen. Het is al ver in de middag de refuge vlak boven ons is dicht en ons eten is op. We besluiten om af te dalen om niet in het donker te belanden. De top is voor een andere keer.

De top is voor een andere keer

17 kilometer en 1.700 hoogtemeters

Al hebben we de top niet gehaald, ik heb het goed gedaan. We hebben 17 kilometers gelopen met 1.700 hoogtemeters (+). Ik heb mijn toelatingstest tot de bergen met glans gehaald. Monte Vioz is een klassieker die ik daarna nog verschillende keren opnieuw bezoek, op 21 juli 2014 bereik ik met Flavio refuge Vioz (Mantova) op 3.535 m en op 7 juli 2015 met Nederlandse vrienden de top.

Monte Vioz is vanuit Val di Pejo bereikbaar via 3 toegangsroutes:
1) Rifugio Doss dei Gembri 2.315 m
2) Eindpunt telecabine Peio3000, 3000 m
3) Pad 105 achter het dorpje Peio Paese (tot de top ± 18km heen en terug, 1.900+ stijgen)

Download hier een PDF bestand met de routebeschrijving of zoek het pad O105 op de digitale kaarten van de Dolomieten.

Vanaf Rifugio Vioz kunnen getrainde en goed uitgeruste alpinisten interessante alpinetochten ondernemen waaronder de klassieker van refuge Vioz naar refuge Cevedale. Klik hier voor meer informatie >

17 kilometer en 1.700 hoogtemeters

Roos woont in Trentino en heeft haar eigen vakantie-lodging website opgezet met een selectie van bijzondere en betaalbare vakantiehuizen in Trentino, ze heeft zelf een Bed & Breakfast en ze verhuurt een berghuisje.

Zomer Auteur Female2 (1)

Over Roos

Roos woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten. Voor in de bergen doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen.