Skip to navigation Skip to main content

Grand Tour of Switzerland: Graubünden

6667 - Grand Tour of Switzerland: Graubünden

De Grand Tour of Switzerland is een rondreis van ruim 1600 km, die 44 belangrijke bezienswaardigheden van Zwitserland met elkaar verbindt. Indebergen legde een deel van de route af door 3 zuidelijke kantons: Graubünden, Ticino en Wallis. Onderweg bezochten wel enkele indrukwekkende highlights. Maar bij de Grand Tour of Switzerland gaat het ook om de reis zelf; rijden over de mooiste wegen en bergpassen van Zwitserland. We beginnen in Graubünden!

Zwemmen in de thermale baden van Scuol

De Grand Tour of Switzerland kent verschillende startpunten. Omdat wij vanuit Italië komen rijden we via de Reschenpass en vervolgens via de wegen 185 en 27 Zwitserland binnen. We hebben een beetje pech qua weer: het is zwaar bewolkt en het regent zo nu en dan. Door de wolken heen zien we de bergtoppen en stellen ons voor hoe mooi deze weg is op een zonnige dag. Onze eerste bestemming is Scuol in Graubünden. Hier duiken we meteen na aankomst de thermale baden van Bogn Engiadina in. Het slechte weer is snel vergeten. Slapen en eten doen we in het sfeervolle hotel Filli; een aanrader!

Nationalpark in de stromende regen

Als we de volgende ochtend wakker worden, is het weer er helaas niet beter op geworden. De regen komt met bakken uit de lucht. We gaan vandaag het Nationalpark in met een ranger, die ons rond zal leiden en hopelijk dieren kan spotten. Het wordt een onvergetelijk mooie dag, ondanks het weer. De persoonlijkheid en de verhalen van onze gids Dumeng geven kleur aan deze grijze dag. Lees het artikel over onze dag in het Nationalpark >

Het bijzondere water van Scuol

’s Middags maken we een wandeling door het idyllische plaatsje Scuol. In het dorp staan prachtig beschilderde Engadiner huizen. Maar de eerste toeristen ontdekten Scuol vooral door het mineraalwater. Het helende water was de belangrijkste reden om naar Scuol af te reizen. Vandaag de dag telt het dorp nog steeds verschillende bronnen met bijzonder mineraalwater. We proeven verschillende waters: wat een verschil. Eentje bevat zoveel ijzer, dat het lijkt of je je tanden in een ijzeren staaf zet. Bijzonder is ook te zien dat de oorspronkelijke huizen allemaal uitzicht hebben op een bron. Wat een leuk en sfeervol dorp is dit!

Scuol
Scuol telt veel bronnen en sfeervolle huizen

Prachtige bergpassen

Maar bij de Grand Tour gaat het ook om de reis zelf, dus na nog een nachtje slapen in Hotel Filli is het de hoogste tijd om verder te gaan. Ons eerste doel is de uitzichtsberg Muottas Muragl; geweldig! Een letterlijk een figuurlijk hoogtepunt van de Grand Tour of Switzerland. Lees het artikel over ons bezoek aan Muottas Muragl > Daarna brengen we nog een bliksembezoek aan het mondaine en prachtig gelegen St. Moritz, en stoppen we even bij de Silvaplanasee, waar de wind- en kitesurfers over het water racen. Verder staan er vandaag twee mooie bergpassen op het programma: de Julierpass en de San Bernardino pas. De Julierpass is vrij breed en behoorlijk druk, maar biedt fantastische uitzichten. De San Bernardino is een stuk rustiger en de weg is veel smaller. Via vele – redelijke smalle haarspeldbochten en overweldigende uitzichten bereiken we het volgend kanton van onze Grand Tour of Switzerland: Ticino!

St. Moritz
Even stoppen in St. Moritz is absoluut de moeite waard

 

Julierpass
Julierpass is één van de vele prachtige bergpassen van de Grand Tour of Switzerland
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.