Skip to navigation Skip to main content

Zwitserland: wandelen in het Nationalpark

6643 - Zwitserland: wandelen in het Nationalpark

Zwitserland heeft ongelofelijk veel prachtige natuur, maar ‘slechts’ één Nationalpark. In deze beschermde omgeving kun je geweldig wandelen. Er liggen 21 routes en 80 km aan wandelpaden door de wilde natuur, waar je bovendien ook heel wat dieren kunt spotten. Wij gingen het Nationalpark in samen met een ranger, een onvergetelijk avontuur. Wandelen in Zwitserland? Denk eens aan het Nationalpark in Engadin.

Op pad met een echte Zwitser

Als we onze gordijnen ’s ochtends vroeg open doen, slaat de regen tegen de ramen. Zelfs de gemiddelde hond zou vandaag liever binnen blijven. Maar wij hebben een afspraak met een ranger die ons het Nationalpark zal laten zien en dat willen we zeker niet missen! Als we om 07.15 uur in de donkere hotelhal staan, zien we hem al voor de deur staan. Compleet natgeregend. Grote hoed, lange houten stok, wollen broek, geblokt hemd, jagersjas en uiteraard een lange baard; dit moet onze ranger (wandelgids) voor vandaag zijn. Hij stelt zich voor als Dumeng en het ijs is snel gebroken. We ontbijten samen en gaan daarna op pad. Regen of geen regen.

Nationalpark ontdekken met een ranger
Dumeng, onze gids van vandaag

Op zoek naar wilde dieren

We rijden vanuit Scuol in 20 minuten naar Val Mingèr, waar we de auto parkeren. We hopen dat onze Gore-tex jassen ons een beetje zullen redden vandaag en beginnen aan de wandeling. Hoewel het pad absoluut niet moeilijk is, is het oppassen voor gladde boomstronken. Dumeng is alert, kijkt continue om zich heen of hij wilde dieren ziet en vertelt ons van alles over de flora. Het bos is prachtig groen en het pad kronkelt rustig omhoog. Ik kan me voorstellen dat het hier op een mooie dag heerlijk wandelen is met het hele gezin.

Wandelen Zwitserland
Door de stromende regen lopen we rustig omhoog

 

Nationalpark Zwitserland
Ook de dieren schuilen vandaag voor de regen onder de rotsen

Eén van de mooiste plekken om te wandelen in Zwitserland

Maar vandaag is alles anders. Het normaal rustige bergstroompje, dat we af en toe moeten oversteken, is nu een wilde bruine rivier. Over spekgladde stenen bereiken we de overkant. Ook stopt het met ‘gewoon’ regenen; het giet inmiddels. Dumeng stapt stevig door en leidt ons naar een hut, waar we even kunnen schuilen en een kop warme thee drinken. Af en toe zien we indrukwekkende bergtoppen tevoorschijn komen uit de wolken. Wat is het hier mooi! Absoluut één van de mooiste plekken om te wandelen in Zwitserland. Toch besluiten we terug te gaan, het weer is echt te slecht.

Eén van de mooiste plekken om te wandelen in Zwitserland
Schuilen bij een berghut

 

Regen
Soms zien we de bergtoppen even door de wolken

Overweldigende natuur

De terugweg lijkt veel langer te duren dan de heenweg en de rivier is nog wilder en breder geworden. Springend over stenen, en hier en daar door het water, redden we de overkant. Dumeng drukt op ons op het hart dat dit normaal echt een rustige en ‘Gemutliche’ wandeling is. De weersomstandigheden maken het vandaag nogal avontuurlijk. Een half uurtje voor we beneden zijn, wordt het eindelijk droog en af en toe piept de zon ertussen door. De natuur is overweldigend, fris en groen. En: we drogen alvast een beetje op!

Water in het Nationalprak Zwitserland
Deze modderstromen hoef je normaal gesproken niet over te steken, alleen bij extreme regenval zoals nu

 

Wandelen in Zwitserland
Ineens klaart het op en we worden getrakteerd op uitzicht

Café Luz in S-charl

Dumeng nodigt ons uit om nog even naar S-charl te rijden met de auto. Dit kleine autovrije dorpje ligt op 10 minuten afstand en is werkelijk prachtig. Er zijn enkele restaurants en hotels en er heerst een rustige en authentieke sfeer. Ook van hieruit leiden diverse wandelingen het Nationalpark in. We warmen op met Café Luz (lichte koffie met een flinke scheut alcohol) en een heerlijk stuk ‘Nusstorte’ in de gezellige stube van Alpengasthof Crusch Alba. Dumeng wil ons ook zijn andere favoriete stek laten zien en zo wordt er in Gasthof Mayor een tweede Café Luz besteld.

S-charl
S-charl: een prachtig klein dorpje vlakbij het Nationalpark

Stille terugweg

Op de bergweg terug naar Scuol wordt onze vriendelijk en spraakzame gids van vandaag ineens stil. Ik kijk achterom en zie dat Dumeng heerlijk zit te slapen op de achterbank van onze auto. Het was een bijzondere en inspannende dag, ook voor hem. Of zou de Café Luz er iets mee te maken hebben?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.