Skip to navigation Skip to main content

Livigno Italië: culinair genieten

6609 - Livigno Italië: culinair genieten

Livigno Italië, ik raak er maar niet over uitgepraat. Ik schreef al over mijn reis naar Livigno, tax-free shoppen in Livigno en mountainbiken in Livigno. Livigno ligt in het noorden van Italië, het land met, naar mijn mening, de beste keuken van de wereld. Ook ingrediënten lijken nergens zo lekker te smaken als in Italië en daarmee ook in Livigno.

Smakelijke zuivelproducten bij Latteria di Livigno

De Latteria di Livigno is een inspirerende, bloeiende én smakelijke plek. De Latteria di Livigno is een zuivelbedrijf, ontstaan vanuit de behoefte van de Livignezen om de natuur en de economie te bevorderen. Het bedrijf is een samenwerking van lokale melkveehouders en biedt bezoekers de mogelijkheid om te zien hoe het er in een zuivelbedrijf aan toe gaat. Natuurlijk blijft het niet bij kijken. Volgens onze gids maken sommige bezoekers een reis van 4 uur, alleen om het ijs van de Latteria te kunnen proeven! Aan de moderne staat van het gebouw te zien doet het bedrijf het in ieder geval erg goed.

De Latteria di Livigno bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping zijn het terras, het restaurant, de bar en het winkeltje te vinden. Doormiddel van glazen wanden is het mogelijk om mee te kijken met de werkzaamheden op de benedenverdieping. Direct onder het restaurant bevindt zich namelijk de zuivelfabriek. De vele rijen met kazen, yoghurt, melk en ijs doen je het water in de mond lopen. We hebben ontzettend genoten van de plateaus met huisgemaakte kazen en lokale vleeswaren. Natuurlijk nam merendeel nog een heerlijke (en véél te grote) ijscoupe toe. Nu snap ik waarom mensen hier 4 uur voor reizen!

Bijzonder en knus: Tea da Memi

Tijdens de laatste avond van mijn trip naar Livigno aten we bij een wel héél bijzonder plekje. Aan het eind van de middag werden we door onze gids opgehaald. De bus reed al snel het dorp uit om via een smal pad de berg op te klimmen. Het smalle asfaltpad werd al snel een zandpad, het aantal huizen werd minder en de lantarenpalen verdwenen. Aangezien het behoorlijk aan het regenen was, besloot onze gids om het laatste stukje niet te rijden. De eigenaar van het restaurant kwam ons ophalen in een stevige 4x4 en al snel begrepen we waarom onze gids niet verder wilde! Het pad was net breed genoeg voor de auto en ondanks dat het maar een meter of 100 rijden was, was het schuin, steil, modderig en vól met kuilen. Niet fijn als je naast je een kleine afgrond hebt. Gelukkig bleek restaurant Tea da Memi het meer dan waard te zijn.

Het restaurant bleek onderdeel te zijn van een prachtige authentieke houten berghut, waar de eigenaren zelf ook in wonen. Bij binnenkomst kwam je meteen in het restaurant, wat niet meer was dan een grote ruimte met één grote, hoge tafel. De rest van de hut bestond uit een keukentje en woonruimte van de eigenaren. Al snel werd de wijn en water ingeschonken en verscheen de ene na de andere schaal met heerlijke gerechten. Alles was natuurlijk lokaal én zelfgemaakt. Kazen, vleeswaren, gnocchi, gebraden vlees, salade en apfelstrudel toe. 5 kilo en een waanzinnige ervaring rijker ging ik weer naar huis. Livigno, ik ga er zeker nog een keer naartoe.

Lees ook mijn andere blogs: mountainbiken in Livigno, tax-free shoppen Livign en mijn reisverslag.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.