Skip to navigation Skip to main content

3 tips voor je eerste bergbeklimming

6075 - 3 tips voor je eerste bergbeklimming

Wandelen in de bergen is natuurlijk prachtig, rustgevend en gezond, maar sommige mensen zijn af en toe op zoek naar nét dat beetje extra adrenaline. Of het nu het gevoel van onoverwinnelijkheid is, zoals Geertjan Lassche beschrijft in zijn documentaire, of de kwestie van je hoofd leegmaken in combinatie met de fysieke uitdaging: bergbeklimmen doet iets met je. Lees daarom hier hoe jij je kunt voorbereiden om dit gevoel zelf te ervaren.

1. Verantwoord gepakt en gezakt

Net als bij een bergwandeling is de uitrusting een van de belangrijkste dingen tijdens de activiteit zelf. Voor comfort en klimgemak, maar ook niet in het laatste geval voor veiligheid. De benodigde kleding hangt af van het weer en het seizoen, de soort berg die je gaat beklimmen en of je er blijft kamperen. In de basis heb je in ieder geval goede klimschoenen, meerdere lagen kleding én een stevige rugzak nodig. Let er op dat je verantwoordelijk bent voor jezelf; het inhuren van een lokale drager om je zware spullen te dragen, is laf, gevaarlijk en echt not done .

1. Verantwoord gepakt en gezakt
Bij een eerste bergbeklimming zal de gids je helpen met de technische uitrusting, waar (afhankelijk van de omstandigheden) een touw, ijshouweel, sneeuwschep, GPS en klimijzers bij horen.

2. Bewust van je eigen gezondheid

Natuurlijk mag een EHBO-kit niet ontbreken , maar met de grote hoogteverandering die je doormaakt zijn er ook gezondheidspunten die je van te voren moet evalueren. Italiaans onderzoek op de Mount Everest heeft recentelijk bijvoorbeeld uitgewezen dat je bloeddruk stijgt wanneer je op hogere hoogte komt. Een dingetje dus om rekening mee te houden, vooral als je aan een cardiovasculaire aandoening lijdt. Bij andere (chronische) gezondheidsproblemen is het slim om een arts te raadplegen voordat je met de klimplanning begint.

3. Gezekerd en verzekerd

In tegenstelling tot wandelen, valt klimmen (samen met diepzeeduiken en parachutespringen) onder de ‘gevaarlijke sporten’. En deze gevaarlijke sporten zijn eigenlijk nooit opgenomen in de basisverzekering. Je zult van tevoren dus een aanvullende verzekering af moeten sluiten, zodat het verhoogd risico op ongelukken en schade alsnog gedekt wordt. Zoek daarom uit of jouw verzekeraar je bergbeklimming aanvullend wil dekken, vaak te vinden onder de noemer ‘gevaarlijke sporten’, ‘bijzondere sporten’ of ‘sporten met een verhoogd risico’.

Begin bij een toegankelijke berg, met goede begeleiding en het liefst bij ideale weersomstandigheden, zodat je je eerste klim enthousiast en succesvol uit kunt voeren. Het kamperen kun je nog even uitstellen, maar wie weet is dit wel dé plek waar jij in de toekomst tot rust komt.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.