Skip to navigation Skip to main content

Ik ga de bergen in en neem mee...

6008 - Ik ga de bergen in en neem mee...

Wandelen in de bergen geeft een bijzonder gevoel van vrijheid. Je bent volop in beweging, één met de prachtige natuur en grensverleggend bezig. Dit kan je enorm veel voldoening opleveren. Toch vraagt een vakantie in de bergen ook om een goede voorbereiding. Bergen stellen namelijk hoge eisen aan jou als wandelaar. Waar let je allemaal op, hoe kun jij je goed voorbereiden en wat moet je zeker thuis laten?

Hoe ziet het wandelgebied eruit?

Voordat je daadwerkelijk gaat wandelen, is het verstandig om informatie in te winnen over een bepaald wandelgebied. Dit kun je op diverse manieren doen. Je kunt dit vooraf online doen door bijvoorbeeld Wikipedia erbij te pakken of op Google Maps te kijken. Zo krijg je een eerste indruk over het gebied waar je wilt gaan wandelen. Zorg daarnaast ook dat je wandelkaarten bij je hebt. Deze zijn vaak verkrijgbaar bij gespecialiseerde bergsportwinkels en de ANWB.

Je uitrusting

Goed materiaal is onmisbaar als je gaat wandelen. Schaf goede bergschoenen en wandelkleding aan. Goed passende kleding is van groot belang en werk met diverse laagjes. Dit beschermt je tegen kou en bovendien kun je tijdens warmte gemakkelijk kledinglagen uittrekken. Ook een rugzak is onmisbaar tijdens een wandeling in de bergen. Koop niet een te kleine rugzak, want er moet vaak meer in dan je denkt. Denk maar aan een camera, reisgidsen, regenkleding, een EHBO kit en water. Eventueel kun je overwegen om wandelstokken mee te nemen voor extra stabiliteit tijdens het wandelen.

Wandelen in de bergen

Praktische zaken regelen

Als het een lange wandelvakantie wordt in het buitenland, heb je soms een visum nodig. Kijk voor visum informatie op de website visumcentrale.nl van de ANWB. Als je met het vliegtuig vertrekt vanuit Nederland, is het belangrijk om vooraf een parkeerplaats op het vliegveld te reserveren. Je kunt bijvoorbeeld door Schiphol smart parking vroeg te boeken veel besparen en daardoor is er meer geld beschikbaar voor je vakantie.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn belangrijk tijdens je wandelvakantie. Zorg dat je voldoende gedekt bent op je zorgverzekering voor medische kosten in het buitenland. De basisverzekering vergoedt zorgkosten conform de markttarieven in Nederland. Door je aanvullend te verzekeren tegen medische kosten in het buitenland, kun je vervelende financiële scenario's voorkomen. Kijk ook je reisverzekering goed na en overweeg om ongevallendekking en extreme sporten mee te verzekeren. Bel in elk geval met je reisverzekeraar of alle risico's volledig of zoveel mogelijk zijn afgedekt.

Wat mag je wel vergeten?

Natuurlijk zijn er ook zaken die je thuis mag laten! Wat dacht je bijvoorbeeld van je zakelijke e-mail? Zorg dat je deze niet op je telefoon hebt staan, maar haal deze er tijdelijk af, zodat je niet gestoord kan worden tijdens je wandelvakantie. Gelukkig zijn de bergen de ideale manier om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.