Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken in het Bikecircus Saalbach-Hinterglemm

5909 - Mountainbiken in het Bikecircus Saalbach-Hinterglemm

Door Felix Wende. Saalbach-Hinterglemm is met zijn glooiende bergen en indrukwekkende toppen een perfecte bestemming voor mountainbikers. Er zijn 4 liften op 4 verschillende bergen en de omgeving biedt totaal 400 km aan paden voor wandelen, fietsen en downhill mountainbiken. Collega Felix verkende een weekend lang het Bikecircus Saalbach-Hinterglemm samen met zijn familie. In dit reisverslag schrijft hij over zijn ervaringen, de afdalingen die hij gemaakt heeft en de sfeer in het dorp tijdens de zomer.

Eerst maar eens een Schnitzel

Na een flinke autoreis komen we op vrijdag rond 22.00 uur aan in Hinterglemm. Deze plaats ligt helemaal achterin het dal. Helaas kunnen we de bergen nog niet zien, omdat het al donker is. Maar dat maak niets uit, want we hebben trek en willen een Schnitzel! Gelukkig vinden we die snel in een sfeervol restaurant in het centrum van het dorp, waar gepensioneerden zingen en spelen op de accordeon, gezellig! Het is opvallend hoe levendig het hier ’s avonds in de zomer is. Enkele bars zijn omgetoverd van ‘Après-ski’ naar ‘Biker-Treff’. Een kwestie van het bordje boven de deur omwisselen. We voelen ons dan ook direct echte ‘bikers’ en met volle magen verheugen we ons op morgen.

Schnitzel in Hinterglemm

Mountainbiken over een indrukwekkende bergkam

Op zaterdag gaan we naar de fietsverhuur vlakbij de Reiterkogelbahn. Voor 50 euro per dag huur je hier een mountainbike met full suspension (volledig geveerd). Omdat je in veel hotels in Saalbach-Hinterglemm de Joker Card gratis krijgt – waarmee je toegang hebt tot o.a. de liften - kunnen we direct met de lift naar boven om de verschillende mountainbike trails te proberen. Het leukste traject vinden wij de ‘Hacklberg Trail’ op de Schattberg. Deze route is 10 kilometer lang en leid je over een natuurlijk pad over de kam van een betoverend berglandschap. De trail kan je in hoog tempo rijden, ook als je een beginner bent, tenzij er zijn koe op het pad staat… Voor de echte profi’s zijn er diverse sprongen en obstakels onderweg.

‘Hacklberg Trail’ op de Schattberg

Downhill afdalingen voor beginners en experts

Na een heerlijke dag met prachtig weer in Saalbach-Hinterglemm, willen we op zondag een stapje verder. Net als de echte pro’s. We kiezen voor een steile downhill afdaling die je in een duizelingwekkend hoog tempo kunt rijden. Uiteraard zijn wij niet zó stoer en kiezen de Milka – en Blue Line voor beginners en families. En hoewel we niet heel snel afdalen, is professionele protectie geen overbodige luxe. Denk hierbij aan een helm, maar ook bescherming voor knieën, armen en handen. Het risico van een val met de fiets is in de bergen vele malen groter dan in de straten van Amsterdam. Wij hebben de afdalingen gelukkig zonder kleerscheuren overleefd en genieten nog even van het heerlijke uitzicht van de Kohlmais. Daarna is het helaas weer tijd om terug naar Nederland te rijden.

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.