Skip to navigation Skip to main content

Alles over wielrennen in Tirol

5461 - Alles over wielrennen in Tirol

De hoogste bergpas van Oostenrijk (Timmelsjoch), het hoogste per racefiets bereikbare punt (Rettenbachferner in Sölden) of de steilste met de fiets toegankelijke berg van deze Alpenrepubliek (Kitzbüheler Horn), de zwaarste wielerwedstrijd voor amateurs in de Alpen (Ötztaler Radmarathon): Tirol is voor wielrenners het land van de superlatieven. Maar Tirol biedt werkelijk alles, ook wat rustigere tochten in het Inntal of tochten over de grenzen van Tirol.

Ötztaler Radmarathon

Veel wielrenmythes komen uit Tirol. Al meer dan 30 jaar is de Ötztaler Radmarathon met zijn 238 kilometer en 5.500 hoogtemeters een echte uitdaging voor ervaren wielrenners. De Kitzbüheler Horn behoort tot de meest gevreesde bergen van de Österreich-Rundfahrt. De Giro d’Italia werd al vaak in Oost-Tirol op de Pustertaler Höhenstraße beslist en kwam dan via de Reschenpas weer in Italië uit. Bij elke Transalp-route ligt de uitdaging in Tirol, tussen Duitsland en de eindbestemming aan het Gardameer. Maar er is ook een vlak Tirol met licht glooiende heuvels. Dat bewijst het Inntal . Van Landeck tot Kufstein is er niets mooiers dan een verkenning van de stadjes in het Inntal op de racefiets.

Elke streek in Tirol heeft iets bijzonders

Tirol biedt veel verschillende startpunten voor wielrenners. Elke streek is bijzonder en een ontdekkingsreis op zich. Net over de grens in de omgeving van Kufstein maken wielrenners graag van de gelegenheid gebruik om hun bezoek aan Tirol te combineren met een uitstapje naar Beieren. De Duitse Alpenstraße ligt maar een paar kilometer verderop. Het is ook mogelijk om vanuit Kufstein dagtochten naar de Chiemsee te maken.

Elke streek in Tirol heeft iets bijzonders

Innsbruck als startpunt

Wie verder richting Innsbruck fietst maakt een schitterende reis door de zijdalen van het Inntal. In Wildschönau bij Wörgl of in het Zillertal – overal zijn wielrenners hier meer dan welkom. En vergeet ook het Achental niet. Dat biedt weer andere mogelijkheden om Tirol te combineren met uitstapjes naar Beieren. Ook Innsbruck, de hoofdstad van de deelstaat, is zeer geschikt als startpunt voor tochten op de racefiets. Rondom Innsbruck liggen schitterende hoogplateaus waar je maar weinig hoogtemeters hoeft te maken voor een uniek uitzicht. De Brennerpas en het Wipptal kunnen via de oude Romeinse weg worden verkend. Vanuit Innsbruck is het mogelijk om tijdens dagtochten zowel het Tiroler Oberland als de streek richting Kufstein te verkennen.

Hoe westelijker, hoe uitdagender

Hoe westelijker je komt, hoe veeleisender de tochten op de racefiets in de zijdalen worden. Voor Kühtai, het Ötztal met de weg bergopwaarts naar de Rettenbach-Ferner, een uitstapje naar Seefeld of de Kaunertaler Gletscherstraße is een goede conditie noodzakelijk. Tenslotte heeft de regio Landeck ook zijn bekoring. Over de Reschenpaß ga je naar Italië of sla je af naar de Zwitserse Alpen. Maar vanuit Landeck kun je ook naar het Paznauntal fietsen, inclusief een uitstapje naar Vorarlberg. Of je verkent de streek rondom St. Anton am Arlberg in combinatie met de oversteek van de Arlbergpas.

Klik hier voor kaartmateriaal en GPS-gegevens voor tochten in Tirol >>

Klik hier voor meer informatie over zomervakantie in Tirol >>

Hoe westelijker, hoe uitdagender
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.