Skip to navigation Skip to main content

5 mooie Europese meren om op te suppen

54486 - 5 mooie Europese meren om op te suppen

Stand Up Paddeling, oftewel suppen, heeft flink aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Deze activiteit, waarbij je je staand op een soort surfboard vooruit beweegt over het water, is gezond én leuk en brengt je in contact met de natuur. Nu hebben we in Nederland natuurlijk meer dan genoeg water om op te suppen, maar misschien wil je op vakantie ook wel kunnen suppen als je je opblaasbare SUP board meeneemt. We schreven eerder al over mooie plekken om te suppen in de bergen, nu bespreken we nog vijf meer mooie Europese meren om op te suppen.

Balatonmeer, Hongarije

Hongarije staat natuurlijk niet bekend om zijn bergen. Het grootste deel van het land is bijzonder vlak. Wel bezit het land een van de bekendere meren van Europa, het Balatonmeer. Dit is een bestemming waar je in de zomer doorgaans kunt genieten van veel zon en dus uitstekend aan het water vakantie kunt houden, maar natuurlijk ook lekker met je opblaasbare SUP board het water op kunt. Ook is het nog steeds een goedkope bestemming waar je met een beperkt budget nog steeds dagelijks uitgebreid kunt uiteten. Om het meer heen vind je leuke plaatsen met bijzondere architectuur en het kuuroord Balatonfüred. Aan de noordzijde van het meer vind je uitgedoofde vulkanen, waarvan de hellingen gebruikt worden om wij te verbouwen.

Meer van Bled, Slovenië

Een uitstekende combinatie van prachtige bergen en met een sprookjesachtig meer vind je rondom de plaats Bled in Slovenië. Hier ligt te midden van de Julische Alpen het Meer van Bled. Stap hier op je SUP board om naar het iconische eilandje met haar kerk in het meer te peddelen. Om de kerk te bezoeken, moet je 99 traptreden beklimmen. Je kunt naar zelf de klokken luiden. Volgens de legende komen je wensen dan uit! Op de terugweg geniet je van het mooie uitzicht op de stad Bled en haar kasteel, dat gelegen is op een imposante rots van 130 meter. Zonder meer een prachtige, romantische bestemming waar je hartstikke mooi kunt suppen.

Meer van Ohrid, Noord-Macedonië

Tussen de westzijde van Noord-Macedonië en het oosten van Albanië ingeklemd ligt het prachtig blauwe Meer van Ohrid. Dit is een van de oudste en diepste meren van Europa. In de Joegoslavische tijd was het een populaire vakantiebestemming, mede omdat de stad Ohrid erg mooi is met zijn mooie historische stadscentrum en eeuwenoude kerken. In het bijzonder het afgelegen kerkje Sveti Jovan Kaneo, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het zeer fotogenieke meer hebt. Het meer wordt omringd door bergen, dus ook vanaf je sup heb je alle kanten op een indrukwekkend uitzicht. Met een waterdichte smartphone op zak kun je vanaf het meer hét kiekje van Ohrid maken.

Königssee, Duitsland

Zoek je het liever wat dichter bij huis? Reis dan af naar de Königssee in de mooie zuidelijke deelstaat Beieren. Hier vind je het Nationaal Park Berchtesgaden, wat het enige alpiene nationale park van Duitsland is en waar de op één na hoogste berg van Duitsland zich bevindt: de 2713-hoge Watzmann. De Königssee zelf is zes kilometer lang wordt bijna geheel omringd door dit indrukwekkende nationale park met haar steile hellingen. Het is een topbestemming voor allerlei activiteiten, zoals vissen, mountainbiken en kuren, maar zeker ook om op te suppen. Ook vind je in het park ruim 220 kilometer gemarkeerde wandelpaden, waaronder naar het Steinernes Meer, een gigantische rotszee.

Vänermeer, Zweden

Wil je lekker kunnen eilandhoppen tijdens het surfen? Dan moet je in Scandinavië zijn, en om precies te zijn bij het Vänermeer. Dit meer, dat bijna vijf keer zo groot is als het IJsselmeer heeft meer 22.000 eilanden. Aan de oevers van het meer vind je veel rotsplateaus, en vooral in het noorden vind je allerlei natuurlijk haventjes bij de Lüro eilanden. Sla zeker ook de indrukwekkende kasteelruïne Dalaborg niet over en wees alert op de aanwezigheid van beren, wolven en elanden in dit gebeid. Suppen kan uitstekend op het Vänermeer, maar ook vlotvaren, kanoën, kajakken, roeien, vissen en fietsen en wandelen kan hier uitstekend.

Je kunt dus op allerlei mooie plaatsen in Europa suppen combineren met andere vakantieactiviteiten voor groot en klein. Pak het opblaasbare SUP board dus maar in als je op vakantie gaat.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.