Skip to navigation Skip to main content

7 dingen die je wilt doen wanneer je op Madeira bent

54405 - 7 dingen die je wilt doen wanneer je op Madeira bent (2)

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische oceaan. Het eiland heeft een heerlijk klimaat: in de winter niet te koud en ’s zomers niet te heet. Madeira staat bekend om zijn uitstekende wandelmogelijkheden en prachtige (bergachtige) natuur, maar er is meer te doen op het eiland. Hieronder 7 activiteiten die zeker het overwegen waard zijn wanneer je je vakantie doorbrengt op Madeira.

Vakantie op Madeira

Madeira staat bekend als bloemeneiland met grillige kusten en enorm hoge kliffen. Het binnenland is bergachtig en biedt veel mogelijkheden voor de actieve outdoorliefhebber. Het weer kan wel wat veranderlijk zijn. Het kan goed zijn dat er wat neerslag valt in de bergen, maar dat het in de dalen en langs de kust heerlijk weer is en de zon volop schijnt.

54405 - wandelen op madeira (2)
© Madeira Adventure Kingdom

1. Wandelen

Madeira beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Door de geografie van het eiland hebben de wandelingen hun eigen kenmerken en heb je veel afwisseling tussen de verschillende tochten. Een tip is de Vereda Do Larano wandeling, dat gezien wordt als een van de mooiste routes van het eiland langs de kust. Maar je kunt ook kiezen voor een wandeling door de oerbossen van Madeira of een wandeling naar de verschillende hoge bergtoppen van het eiland: keuze genoeg!

2. Jeep safari

Een avontuurlijkere manier om het eiland op een bijzondere manier te verkennen is door het maken van een Jeep safari. Net als bij het wandelen is er een grote keus uit de verschillende safari’s. Eén ding hebben ze gemeen: je rijdt met een stoere fourwheeldrive op wegen die je in Nederland niet gewend bent!

54405 - jeep safari (2)
© Madeira Adventure Kingdom

3. Toboggan

Rodelen over asfalt? Dat kan op Madeira! In het centrum van de hoofdstad Funchal brengt een kabelbaan je aan het begin van het traject ‘Carreiros do Monte’. Hier stap je in een slee gemaakt van hout en riet. Twee ‘bestuurders’, oftewel carreiros met witte pakken en een hoedje op het hoofd stappen achterop en geven de slee het eerste zetje. Vervolgens glijd je over de straat naar beneden, waarbij de bestuurders hun werk doen. De rit duurt ongeveer 10 minuten, daarna wandel je in zo'n 20 minuten weer naar het centrum van Funchal.

54405 - toboggan (2)
© Madeira Adventure Kingdom

4. Sunset dinner

Na een wandeling of andere activiteit lekker eten en genieten van een fantastische zonsondergang? Breng dan een bezoek aan het dorpje Ponta do Sol, de naam zegt al genoeg! Een mooiere plek voor een zonsondergang is er niet. Het beste uitzicht heb je vanaf het boven het dorp gelegen restaurant van Hotel Estalagem da Ponta do Sol, waar je bovendien heerlijk kunt eten.

54405 - sunset dinner (2)
© Madeira Adventure Kingdom

5. Canyoning

Op Madeira heb je diverse mogelijkheden voor een canyoningtocht. Hierbij loop, glijd, spring en abseil je door een van de kloven van het eiland. Bij het volgen van de kloof heb je het gevoel door een jungle te gaan. Er zijn verschillende niveaus. De eerste en meest eenvoudige kan eigenlijk iedereen doen die een beetje avontuurlijk is ingesteld. Je kunt aan de volgende niveaus meedoen wanneer je de eerdere niveaus op comfortabele wijze hebt volbracht. In het voorjaar, en met wat minder weer, kan de temperatuur wat lager zijn, maar je wordt voorzien van goede kleding (wetsuit), zodat het nooit te koud wordt. Een absolute aanrader!

54405 - canyoning madeira (2)
© Madeira Adventure Kingdom

6. Lunchen aan zee

Fayã dos Padres is een stille afgelegen plek aan de zuidkust. Hier ligt tevens een restaurant dat alleen per boot of per (steile) kabelbaan te bereiken is. Er worden lokale gerechten geserveerd. Aanrader is natuurlijk de verse vis. Het is een heerlijke plek om een luie middag door te brengen en te genieten van het uitzicht over de Atlantische oceaan.

54405 - lunchen aan zee op madeira (2)

7. Dolfijnen en walvissen spotten

Het hele jaar door kun je dolfijnen en walvissen spotten op Madeira vanaf een rubberen speedboot. In de heuvels rond de kust zitten zogenaamde spotters. Dit zijn personen die de hele dag de kust afspeuren om de verschillende boten de juiste richting op sturen. Voor vertrek krijg je een aantal instructies en korte uitleg over de tocht. Tijdens de tocht is er een bioloog aan boord die het een en ander over de dieren kan vertellen. En als je de beesten dan in het echt ziet zwemmen, maakt dat diepe indruk.

54405 - dolfijnen en walvissen spotten (2)


Zomer Richard

Over Richard

Voor Richard maakt het niet uit welk seizoen het is, hij vermaakt zich altijd in de bergen. Van flinke wandelingen met wat klim- en klauterwerk gaat zijn hart sneller kloppen, en zo'n wandeltocht mag dan ook gerust de hele dag duren. Ook pakt hij graag de mountainbike en geniet hij van mooie singletrails naar beneden en het bikepark.