Skip to navigation Skip to main content

Onderzoek herfstvakantie: de resultaten

53546 - Onderzoek herfstvakantie: de resultaten

De afgelopen paar weken deden we onderzoek naar de herfstvakantie in de bergen. Hiervoor vroegen we jullie medewerking en net als bij andere enquêtes werd er weer actief meegedaan. Ruim 1000 volgers en bezoekers van Indebergen vulden de online vragenlijst in: dank daarvoor! We vroegen jullie onder andere of je wel eens in de herfst in de bergen bent geweest en wat je plannen zijn voor dit jaar. Ook achterhaalden we wat zoal de activiteiten zijn die je het liefst doet als je in de herfst in de bergen bent. In dit artikel lees je de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Ruim de helft is wel eens in de herfst in de bergen geweest

Van alle respondenten geeft bijna 60% aan 1x per jaar op vakantie te gaan naar de bergen. Een kwart gaat 2x per jaar en bijna 10% gaat zelfs nog vaker. Ook is er een percentage (8%) dat gemiddeld minder dan 1x per jaar naar de Alpen vertrekt. Ruim de helft – 57% - van alle respondenten geeft aan dat zij in de herfst wel eens in de bergen zijn geweest. De herfst hebben we aangeduid als de periode tussen half september en half november.

53546 -

De herfstvakantie wordt vaak last-minute geboekt

Ruim 40% wil sowieso dit jaar in de herfst op vakantie naar de bergen en 34% weet dit nog niet zeker. Bijna een kwart zegt niet te gaan dit jaar. Van de mensen die sowieso willen gaan en de respondenten die het nog niet zeker weten, moet 56% hun vakantie nog boeken. Hieruit kunnen we concluderen dat de herfstvakantie vrij kort voor vertrek geboekt wordt.

53546 -  (1)

Belangrijkste reden voor een herfstvakantie in de bergen: de herfstkleuren

Op de vraag waarom men graag in de herfst naar de bergen gaat of wil gaan, konden meerdere antwoorden gegeven worden. Belangrijkste reden is de prachtige herfstkleuren. Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten zo dol is op de bergen dat ze elk seizoen wel zouden willen gaan. Daarnaast speelt het feit dat het in de herfst rustig is, het wandelweer ideaal is en er vaak geprofiteerd kan worden van goede aanbiedingen en aantrekkelijke prijzen een belangrijke rol. Ook werd de Almabtrieb meermaals genoemd als reden om in het najaar te gaan of men gaat later in het seizoen op vakantie wegens de coronacrisis. Daarnaast gaan sommige respondenten graag skiën in de herfst.

53546 -  (2)

Oostenrijk veruit het populairste land in het najaar

Waar gaan we het liefst naartoe in de herfstvakantie? Op deze vraag konden meerdere antwoorden gegeven worden. Het antwoord is overduidelijk: van alle respondenten die in de herfst op vakantie gaan of zouden willen gaan, geeft bijna 80% aan zijn of haar vakantie in Oostenrijk door te (willen) brengen. Daarna volgen Duitsland en Zwitserland. Landen als België, Luxemburg, Slovenië en Noorwegen worden in 2% van de gevallen genoemd.

53546 -  (3)

We wandelen het liefst in de herfst

Op de vraag welke activiteiten men het liefst doet tijdens een herfstvakantie in de bergen, konden meerdere antwoorden gegeven worden. Maar liefst 93% gaat graag wandelen en bijna 40% maakt uitstapjes naar steden of dorpen. Een derde stapt graag in de auto voor een rondrit of het rijden van een bergpas en ongeveer een zelfde aantal vindt relaxen belangrijk. Een kwart van de respondenten geeft aan graag op de fiets te stappen in het najaar. Ook zwemmen en wellness zijn populaire activiteiten tijdens een vakantie in de herfst.

53546 -  (4)

Belangrijk dat bergliften, -hutten en restaurants geopend zijn

In de herfst zijn niet altijd alle faciliteiten geopend. Zo’n twee derde van de respondenten vindt het belangrijk dat bergliften en restaurants in het dorp geopend zijn. De helft wil ook gebruik kunnen maken van een berghut. Over het feit of bezienswaardigheden zoals musea geopend zijn, heeft bijna de helft geen mening. Faciliteiten die we in het najaar minder belangrijk vinden zijn zwembaden, attractieparken en dierentuinen.

53546 -  (5)

We willen iedereen die heeft meegewerkt aan dit onderzoek hartelijk bedanken!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.