Tips voor het rijden met een caravan in de bergen

rijden-met-een-caravan-in-de-bergen

19 juni 2021

door Mike in Kamperen

Ga jij naar een bergbestemming op vakantie of rijd je door de bergen om op je vakantiebestemming te komen én heb je een caravan achter je auto? Dan kan het geen kwaad om dit artikel even te lezen. We geven je namelijk een aantal tips voor het rijden met een caravan in de bergen. Uiteraard is het ook handig om te lezen als je op vakantie gaat met een vouwwagen of aanhanger.

Kampeervakantie stijgt in populariteit

De kampeervakantie is al decennia mateloos populair. Door corona stijgt de populariteit van kamperen zelfs, meldt de ANWB. En alhoewel dit jaar veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land, zijn er genoeg bergliefhebbers die wel naar het buitenland vertrekken. De populaire Alpenlanden Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië worden naar verwachting weer goed bezocht. Steeds vaker wordt er gekozen voor een vakantie in een stacaravan of huisje op de camping vanwege de luxe en de aanwezigheid van eigen sanitair, maar ook de vakantie met de caravan of vouwwagen blijft een geliefde optie. Om die reden staan we even stil bij enkele tips voor het rijden met een caravan in de bergen. Je wilt immers wel veilig aankomen met de ‘sleurhut’.

Zorg voor een goede start

Wat allereerst belangrijk is voor het veilig rijden met een caravan of vouwwagen is dat je veilig van start gaat. Dit wil zeggen dat je materiaal in orde moet zijn. Loop zowel je auto als je caravan na. Daarvoor zijn bijvoorbeeld bij de ANWB handige checklists te vinden. Misschien is een bezoekje aan de garage nog nodig, maar vergeet die niet op tijd in te plannen. Ga je voor de eerste keer met de caravan op vakantie? Zorg dan dat je auto en je caravan een goede match zijn. Een te zware caravan achter de auto gaat bijna zeker voor problemen zorgen. Even googelen leert waar je op moet letten. Heb je nog geen trekhaak? Kijk dan eens via Rameder welke trekhaak bij jouw auto past.

Is je materiaal in orde? Dan is ook de belading zeer belangrijk. Een goede belading verkleint de kans op het slingeren van de caravan achter de auto, maakt zo de kans op ongelukken kleiner en zorgt ook voor minder ernstige gevolgen bij een ongeluk. Bekijk de onderstaande video eens en doe er je voordeel mee. Lees ook nog even verder op het internet wat er belangrijk is bij de belading, lees meer over de regels in het land waar je heen of doorheen gaat en ga voorbereid op pad!

Handige tips voor het rijden met een caravan in de bergen

Na een aantal uurtjes sturen komt er een moment dat je de bergen bereikt. Het is dan goed om je te beseffen dat je net iets anders moet rijden dan je gewend bent in ons vlakke land. Daarom een paar tips waar je op moet letten als je jouw combinatie door de bergen stuurt.

Algemene tips

 • Stijgend verkeer heeft voorrang, met uitzondering van de postbus. Die heeft altijd voorrang. Houd je aan die voorrangsregel.
 • Kijk goed vooruit. Zeker bij haarspeldbochten kan het voorkomen dat je niet gezamenlijk met je tegenligger dezelfde bocht kunt nemen.
 • Wees je ervan bewust dat je langer bent en dat je de bochten dus niet te scherp neemt.
 • Blijf op de grote wegen als je de keuze hebt. Die zijn over het algemeen minder steil en breder dan de kleine wegen.
 • Doe alles op je eigen tempo, heb geen haast.
 • Houd je aan de verkeersregels die gelden in het land waar je bent.
 • Gaat de caravan slingeren? Rem dan krachtig af, maar voorkom blokkeren. Stop met remmen als de caravan weer volgt. Check bij de volgende parkeerplaats de belading, bandenspanning en kogeldruk en pas aan waar nodig.
tips rijden met caravan in de bergen
Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en je aan de geldende verkeersregels houdt.

Tips voor het bergop rijden:

 • Oefen voor vertrek de hellingproef. Steeds meer moderne auto’s helpen je met een ‘Hill Start Assist’, maar oefening baart kunst.
 • Maak genoeg toeren. Als je te weinig toeren maakt, heeft je motor te weinig kracht. Zeker met een aanhanger heb je die trekkracht nodig. Schakel daarom op tijd terug. Het is niet gek om in de eerste of tweede versnelling omhoog te rijden op een bergpas.
 • Als je vanuit stilstand wegrijdt op een helling, mag je best met spinnende banden wegrijden. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te lang de koppeling laat slippen, want dat kan een dure grap worden. Als je de mogelijkheid hebt, kun je ook je aanhanger achteruit laten scharen voor het wegrijden. Vanuit de scharende beweging kun je gemakkelijker wegrijden op een helling.
 • Let op de temperatuur van de motor. Als die te hoog oploopt, kun je de verwarming en ventilator volledig aanzetten. Dat zorgt ervoor dat de warme lucht weg kan en dus bij het verlagen van de motortemperatuur. Vergeet je ramen niet open te zetten, anders wordt het te warm. Zet de auto stil als de temperatuur op blijft lopen of te hoog blijft.
 • Zet de airco uit als je merkt dat je te weinig vermogen hebt. De airco kan enkele pk’s van het maximum motorvermogen gebruiken die je misschien wel nodig hebt.
 • Heeft een camping in de bergen een hele steile aanrijroute? Vaak kan de eigenaar je het laatste stukje helpen met een tractor of vierwiel aangedreven auto.

Tips voor het bergaf rijden:

 • De remmen van de caravan (en die van de auto) hebben het bergaf zwaar. Om te voorkomen dat de temperatuur van de remmen te hoog oploopt, is het verstandig om regelmatig een pauze te nemen en de remmen af te laten koelen.
 • Strek de combinatie af en toe. Dat doe je door (op een vlakker stuk) eerst flink te remmen en daarna gas te geven zodat de oplooprem even niet hoeft te remmen.
 • Rem zoveel als kan af op de motor, dus zorg dat je in een lage versnelling de berg afrijdt. Dat spaart de remmen van je auto. Rijd je in een automaat, kies dan voor de berg- of sportstand of schakel handmatig.
 • Houd rekening met een langere remweg.

Voel je jezelf nog niet helemaal veilig met een caravan achter de auto? Overweeg dan eens een rijtraining te doen die specifiek gericht is op het rijden met een caravan achter de auto. Leerzaam én leuk! Rijd je wel in de bergen, maar zonder aanhanger? Bekijk dan onze algemene tips voor het rijden in de bergen.

Zomervakantie tips