Gratis testen voor toeristen in Oostenrijk?

Maar zijn deze testen gratis voor toeristen?

26 mei 2021

door Miranda in Nieuws

Niet alleen voor toegang tot het land, maar ook bij het inchecken in je accommodatie, toegang tot de horeca en diverse activiteiten moet je op dit moment een negatieve coronatest tonen in Oostenrijk, tenzij je gevaccineerd bent of genezen bent van corona. Maar zijn deze testen gratis voor toeristen? In sommige deelstaten zijn de gratis testen voor toeristen al ingevoerd en georganiseerd en zoals het er nu uitziet zal dit ook in de rest van Oostenrijk uitgerold gaan worden. Dit betekent dat wanneer je deze zomer naar Oostenrijk op vakantie wilt gaan, en het is tegen die tijd nog steeds verplicht om regelmatig te testen, dat je hier dus geen extra kosten voor kwijt bent. En dat is wel zo fijn!

Grüner Pass

Op dit moment is het op veel plaatsen noodzakelijk om een 'Grüner Pass' te laten zien in Oostenrijk, oftewel een bewijs dat aangeeft wat je coronastatus is: getest, genezen of gevaccineerd. Denk hierbij aan de toegang tot de horeca, maar ook bij het inchecken in je accommodatie, het bezoeken van bezienswaardigheden zoals musea of als je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld zwembaden of wellnessfaciliteiten. Je zult bij de entree moeten aantonen dat je gevaccineerd, (recent) getest of genezen bent. Voor kinderen geldt dit vanaf de leeftijd van 10 jaar. Op dit moment kan dit nog middels een bewijs op papier of digitaal, maar de bedoeling is dat deze 'groene pas' vanaf juli in de hele Europese Unie wordt ingevoerd en digitaal is. Wanneer je dus niet gevaccineerd of genezen bent, betekent dit regelmatig testen wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de faciliteiten in je hotel zoals het restaurant, maar ook voor een lunch in de berghut. Er zijn drie soorten testen die je hiervoor kunt doen:

  • PCR test: deze is 72 uur geldig vanaf het moment van afname
  • Antigeen test: deze is 48 uur geldig vanaf het moment van testen
  • Zelftest: deze is 24 uur geldig nadat je hem gedaan hebt
  • Point-of-sale-test: voor eenmalige toegang tot sportfaciliteiten, bedrijfspanden, restaurants, hotels of een evenement. Deze zijn alleen geldig voor toegang en tijd van het bewuste bezoek.
Grüner Pass voor toegang tot een berghut
Ook voor een pauze op het terras van een berghut heb je op dit moment de Grüner Pass nodig

Gratis testen voor toeristen: op veel plekken al geregeld

Om toeristen niet op kosten te jagen, is het de bedoeling dat het testen voor toeristen - net zoals voor de inwoners - gratis zal zijn. Dit is vanuit de overheid reeds genoemd om het toerisme te bevorderen, echter is het nog niet in elke deelstaat al duidelijk geregeld. Vorarlberg en Salzburg hebben het testen voor toeristen bijvoorbeeld al wel helemaal georganiseerd. Als toerist in Vorarlberg kun je kiezen uit een gratis antigeen- of zelftest, welke dus 48 uur of 24 uur geldig is. Wil je een PCR test die 72 uur geldig is, dan zijn er wel kosten aan verbonden. Maak je geen gebruik van faciliteiten waarvoor je een Grüner Pass nodig hebt, dan hoef je natuurlijk ook niet te testen. Een afspraak maken voor een test gaat eenvoudig online, maar wel alleen in de Duitse taal. Vind je het handiger om te bellen, dan kan dat ook: 0800 201360. Op deze pagina vindt je alle testmogelijkheden per deelstaat in Oostenrijk >

Wachten op een geel reisadvies

Hoewel we natuurlijk niet kunnen wachten om weer naar Oostenrijk te gaan, is op dit moment het reisadvies vanuit onze regering nog oranje. Een oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Familiebezoek of vakanties vallen hier niet onder. Reis je toch naar Oostenrijk, dan moet je bij thuiskomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaineverplichting beëindigd. Ook de Oostenrijkse regering heeft maatregelen genomen. Lange tijd waren toeristen niet welkom in het land, maar dit sinds19 mei veranderd. Vanaf die datum is het binnenlandse toerisme weer opgestart en kunnen buitenlanders weer naar Oostenrijk afreizen. Voor Nederlanders die niet gevaccineerd of recent genezen zijn geldt helaas nog steeds een quarantaineplicht van tien dagen, welke eventueel te verkorten is tot vijf dagen na het overleggen van een negatieve coronatest. Hopelijk verdwijnt deze quarantaine snel, nu de cijfers in Nederland rap aan het dalen zijn.

Meest gestelde vragen en antwoorden over corona in Oostenrijk

Zomervakantie tips