Met de camper of caravan op vakantie?

Caravan op de camping

4 mei 2021

door Joris in Kamperen

Nederlanders houden van kamperen. Ga jij al een paar jaar met de auto en een tentje naar de bergen op vakantie en denk je erover na om een camper of caravan aan te schaffen? Dit zijn de voor- en nadelen van een vakantie met de camper of caravan.

Caravan: goedkopere optie

Gekeken naar de aanschafprijs en de kosten voor het hebben van een caravan of camper, is een caravan de meest voordelige optie. Een nieuwe caravan kun je over het algemeen aanschaffen en rijklaar hebben voor een bedrag tussen de €15.000 en €25.000. Dit kan natuurlijk ook een stuk hoger uitvallen, want je kunt de caravan zo luxe maken als je zelf wilt. De kosten kunnen ook lager uitvallen, als je kiest voor een tweedehands caravan. Je betaalt geen wegenbelasting voor de caravan en er is geen verplichte apk. Veroorzaak je schade terwijl de caravan aan de auto is bevestigd? Dan wordt schade vergoed vanuit de autoverzekering. Schade aan de caravan zelf dien je te verzekeren met een aparte caravanverzekering.

Ultieme vrijheid met een camper

Vaak hebben campers een hoge aanschafprijs, waardoor veel mensen ervoor kiezen om een camper te huren. De standaardprijzen voor koop liggen tussen de €50.000 en €80.000. Voor een luxere uitvoering betaal je al snel meer dan een ton. Gelukkig zijn er ook veel tweedehands opties en zijn er ook veel mensen die zelf een camper maken van een oud busje om zo de kosten te drukken. Ook betaal je voor een camper het onderhoud, de wegenbelasting en de apk. Je krijgt hier wel veel vrijheid voor terug. Alles dat je nodig hebt, heb je direct bij de hand. Kom je onderweg langs een mooi natuurgebied met een schitterend uitzicht? Zet de camper langs de kant, maak een mooie wandeling en geniet bij terugkomst van een verse bak koffie.

Camper of caravan?

Of jij kiest voor een camper of caravan is afhankelijk van je eigen wensen. Vaak kiezen mensen voor een caravan als ze wat langer op één camping blijven staan. Je parkeert jouw vakantiehuis en hoeft niet steeds je hele hebben en houwen in te pakken als je eropuit wilt. Je hebt dan ook wat meer tijd nodig voor het installeren en opzetten van een caravan dan bij de camper het geval is. Trek jij juist graag van camping naar camping en/of wil je zo veel mogelijk in de natuur kamperen? Dan is de camper waarschijnlijk een betere optie. Met de camper kun je niet alleen op campings kamperen, maar ook gebruikmaken van speciale camperplaatsen of wildkamperen, zoals in Noorwegen op veel plekken is toegestaan. Vaak is het gratis om op een camperplaats te overnachten en je vindt de plekjes door heel Europa. Twijfel jij of een caravan of een camper de beste keuze is? Kies er dan voor om eerst eens een camper of caravan te huren voordat je de knoop doorhakt.

Kamperen in de bergen

Zomervakantie tips