Skip to navigation Skip to main content
53278 - Vakantie naar Saksen in Duitsland: 6 tips
© Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Anja Upmeier

In de deelstaat Saksen in Duitsland vind je alle ingrediënten voor een heerlijke en afwisselende zomervakantie. Mooie steden met een historische binnenstad, enorme natuur- en berggebieden en prachtige culturele bezienswaardigheden voor jong en oud zijn er hier in overvloed. Ga je op reis naar onze oosterburen en wil je weten welke plekken je echt niet mag missen? In dit blog lees je 6 tips voor een heerlijke vakantie in de deelstaat Saksen in Duitsland!

Op vakantie naar Saksen in Duitsland

De deelstaat Saksen in Duitsland ligt in het oosten van het land tegen de grens met Tsjechië en Polen. Naast de hoofdstad Dresden kent de regio nog meer prachtige steden, zoals Leipzig, Görlitz en Freiberg. Veel van de steden hebben een historische kern en beschikken over een mooie, eeuwenoude architectuur. Toch hebben de Saksische steden echt hun eigen karakter en is het absoluut de moeite waard om een aantal te bezoeken tijdens je vakantie dit in deel van Duitsland. Naast een interessante cultuur, beschikt Saksen ook over een overweldigende natuur. Zo vind je hier het Saksisch Zwitserland, of in het Duits gezegd Sächsische Schweiz, een enorm nationaal park rijk aan fotografische spots. Maar ook het Ertsgebergte valt onder de staat Saksen in Duitsland en strekt zich uit langs de grens met Tsjechië. Kortom: er is geen tijd voor verveling tijdens een reis in Saksen. Wij geven je alvast een paar tips!

#1. Sächsische Schweiz

Ben je op vakantie in Saksen, dan mag je een bezoek aan de Sächsische Schweiz en het bijbehorende Nationaal Park Sächsische Schweiz absoluut niet overslaan. In het natuurpark ligt een deel van het Elbezandsteengebergte en het gebied bestaat uit een spectaculair landschap met kilometerslange dennenbossen, diepe kloven en ravijnen, bijzondere rotsformaties zoals de Bastei en waterstromen. Je kunt daarom perfect wandelen in de Sächsische Schweiz, maar ook vind je in de regio een stukje cultuur. Op een hoog rotsplateau in de gelijknamige plaats ligt namelijk het fort Königstein, dat honderden jaren oud is en is een van de grootste vestingen van Europa die boven op een berg ligt.

53278 - saksisch zwitserland
De Basteifelsen, een van de prachtigste elementen van het nationaal park (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Frank Richter)
De Basteifelsen, een van de prachtigste elementen van het nationaal park (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Frank Richter)

#2. Bezoek de steden

Een trip langs de mooiste steden van Saksen is ongetwijfeld de moeite waard. Hoewel de deelstaat over een groot aantal prachtige steden beschikt, zijn er een aantal in het bijzonder leuk om te bezoeken als je hier op vakantie bent. Deze steden moet je sowieso op je lijstje zetten:

  • Dresden: dit is de hoofdstad van de deelstaat Saksen in Duitsland en is niet alleen rijk aan geschiedenis, maar ook aan kunst en cultuur. Bezoek de Frauenkirche in de Altstadt, een markante kerk midden in de oude binnenstad, slenter door de charmante straten van de Kunsthofpassage en dineer in Die Neustadt.

  • Leipzig: een veelzijdige stad vol muziek, kunst en sport. Ook wel het 'klein Parijs' genoemd, in de woorden van de Duitse dichter Goethe. Een dag vol winkelplezier beleef je in Bachstad, en voor een kijkje bij het grootste monument van Europa kun je een bezoek brengen aan het 91 meter hoge bouwwerk Völkerschlachtdenkmal. Vanaf dit monument heb je overigens een waanzinnig panoramisch uitzicht over de stad en omgeving.

  • Freiberg: met een historische kern en gelegen aan de voet van het Ertsgebergte, kan dit met recht een van de mooiste steden in Saksen worden genoemd. Ben je in deze stad dan mag een bezoek aan slot Freudenstein absoluut niet ontbreken, een eeuwenoud kasteel in het centrum van de stad met een indrukwekkende tentoonstelling aan mineralen en edelstenen.

  • Görlitz: een bezoek aan deze stad staat gelijk aan een reis terug in de tijd. De Duitse stad staat bol met architectonische bezienswaardigheden die een jarenlange geschiedenis representeren. Waan jezelf in de middeleeuwen langs de oude handelsroute 'via regia' en neem een tour langs de historische bouwwerken van de binnenstad. Ben je begin juli op vakantie in Saksen in Duitsland? Dan is het aan te raden om het internationale straattheaterfestival van Görlitz bij te wonen.

  • Chemnitz: deze derde grootste stad van Saksen heeft een geheel eigen karakter. Hier zijn vooral moderniteit, een industriële sfeer en tal van musea te vinden. Interessant is bijvoorbeeld het industriemuseum dat in een oude fabriek gevestigd is, of het natuurkunde museum, dat zich in een voormalig warenhuis bevindt. De binnenstad schetst het beeld van de rijke en vooral bewogen geschiedenis die Chemnitz kent.

  • Zwickau: deze afwisselende stad beschikt eigenlijk over alles waar je naar op zoek bent. Heerlijke restaurants, fijne hotels, gezellige winkelstraten, een interessante geschiedenis en diverse parken en musea. Ben je een autofanaat, dan is een uitstap naar het August Horch Museum aan te bevelen, waar originele modellen van de afgelopen 100 jaar aan autotechniek te bekijken zijn. Ook is het prachtig om de kleine karakteristieke priesterhuizen te bewonderen, die nog uit de 13e eeuw dateren.

#3. Ertsgebergte

Natuurliefhebbers kunnen niet alleen hun hart ophalen in de Sächsische Schweiz, ook het Ertsgebergte ligt onder andere in Saksen in Duitsland en is een fantastisch natuurgebied voor het maken van wandel- of fietstochten. Het Ertsgebergte strekt zich uit over de Duits-Tsjechische grens en de hoogste berg in Duitsland is de Fichtelberg die tot 1215 meter reikt. Iets waar het gebergte bekend om staat, zijn, zoals de naam al zegt, de ertsmijnen. Deze kunnen worden bezocht en gecombineerd worden met het maken van wandeltochten door de regio. Neem bijvoorbeeld de wandelroute rondom Altenberg, waarbij je tijdens het wandelen een oude mijn kunt bezoeken. Bovendien loopt er een schitterende lange-afstandswandeling door het natuurgebied: de Kammweg, met een lengte van maar liefst 285 km!

#4. Kastelenroute van Saksen in Duitsland

Het jarenlange bestaan van Saksen, de ontwikkeling en de historie gaan samen met talrijke kastelen en bezienswaardigheden. Een leuke manier om (een aantal van) deze te bewonderen is door het volgen van de kastelenroute. Schlösserland Sachsen organiseert tours langs de mooiste kastelen, burchten, kloosters en tuinen van de deelstaat, ingedeeld per thema. Zo kun je bijvoorbeeld de 'Sprookjes-route' nemen, een route die zich over zo'n 200 km uitstrekt langs vijf van de meest sprookjesachtige kastelen in Saksen. Deze tour begint bij Barockgarten Großsedlitz en eindigt bij kasteel Hartenfels, dat het verhaal van Doornroosje vertelt.

53278 - kastelenroute saksen
Ook Schloss Rochlitz is onderdeel van de sprookjesachtige kastelenroute (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Manfred Lohse)
Ook Schloss Rochlitz is onderdeel van de sprookjesachtige kastelenroute (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Manfred Lohse)

#5. Vogtland

Nog zo'n gebied waar natuur de overhand neemt, bevindt zich in het zuidelijkste gedeelte van Saksen in Duitsland: het Vogtland. Ook hier kun je fantastisch wandelen door het volgen van de Vogtland-panoramaweg, dat zoals de naam al doet vermoeden, langs panoramische uitzichten loopt. Maar ben je met het hele gezin op vakantie, ook dan zijn er in dit gedeelte van Duitsland leuke dingen te doen. In de stad Zwickau ligt bijvoorbeeld Pretpark Plohn, waar kinderen hun hart op kunnen halen met de vele attracties die er zijn.

#6. De Saksische wijnroute

Een echte aanrader voor liefhebbers van wijn en culinaire hoogstandjes is de bijna 65 km lange 'wijnstraat' langs de oevers van rivier de Elbe door Saksen. De route loopt van Pirna, langs Dresden, naar Diesbar-Seusslitz. Onderweg kom je langs een groot aantal tavernes, kleurige wijngaarden, dorpen van de streek en typische wijnbouwgebieden van Duitsland. Uiteraard staat de hele tour in het teken van het bewonderen van de wijnbouw én het genieten van diverse regionale wijnen en lokale delicatessen.

53278 - wijnroute saksen
Een van de mooiste plekken langs de wijnstraat is Schloss Wackerbarth in Radebeul (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Sebastian Rose)
Een van de mooiste plekken langs de wijnstraat is Schloss Wackerbarth in Radebeul (Foto: © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen / Sebastian Rose)


Dit zijn slechts een paar tips voor als je op vakantie gaat naar Saksen in Duitsland, maar de veelzijdige deelstaat biedt nog veel meer leuks en moois. Het is een fijne bestemming waar je zowel een stedentrip kunt maken als de ongerepte natuur in kunt trekken.

Wat staat er op jouw lijstje om te bezoeken of heb jij nog tips? Laat het ons weten!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.