De mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt

 © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH / Michael Bader 
Bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt

8 april 2021

door Marlous in Bestemmingen

Saksen-Anhalt is rijk aan bezienswaardigheden die absoluut niet mogen worden overgeslagen wanneer je hier op vakantie bent. Met een geschiedenis die honderden jaren terug gaat telt de Duitse deelstaat veel historische en architectonische hoogtepunten. Sterker nog: in Saksen-Anhalt liggen de meeste natuurlijke en culturele attracties die onder het werelderfgoed gebied van Duitsland vallen. Aan prachtige plekken om te bezichtigen dus geen gebrek en reden genoeg voor een zomervakantie bij onze oosterburen. Welke je niet mag missen? Hier op een rijtje een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt!

Bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt

Centraal gelegen in Duitsland vind je de deelstaat Saksen-Anhalt met haar hoofdstad Maagdenburg. Niet alleen telt de stad een flink aantal bewonderenswaardige plekken om te bezoeken, in de gehele deelstaat zijn er historische bouwwerken en prachtige parken of musea om een uitstap naar te maken. Ga je op zomervakantie naar dit deel van Duitsland, dan zijn er zeker een paar plekken die niet op je lijstje mogen ontbreken. Saksen-Anhalt beschikt namelijk over een groot aantal attracties die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Welke plekken absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn? Lees hier onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt!

#1. Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

Langs de rivieren de Elbe en de Mulde ligt het prachtige tuinenrijk van Dessau-Wörlitz. Met een oppervlakte van 142 km2 is het een uitgestrekt gebied dat niet alleen bestaat uit mooi aangelegde tuinen, maar ook uit markante gebouwen en kunstobjecten. Het ontwerp van het park stamt uit de 18e eeuw uit het tijdperk van de Verlichting en dat is terug te zien aan de stijl van dit park. Naast bijzondere aanzichten hebben de tuinen een educatieve functie en het is niet voor niets dat dit tuinenrijk sinds 2000 op de werelderfgoedlijst is komen te staan. Het is een geliefde locatie voor een wandeling door de natuur, terwijl je je ogen uit kunt kijken bij de mooie bouwwerken waar je langs wandelt.

#2. Lutherstadt Wittenberg

Een bezoek aan deze gemeente mag niet ontbreken als je een liefhebber bent van historie en cultuur. De eeuwenoude stad Wittenberg dateert al uit de 12e eeuw, maar wordt sinds 1922 ook wel 'Lutherstadt Wittenberg' genoemd. Dat heeft de stad te danken aan theoloog Maarten Luther, die volgens de geschiedenisboeken in deze Duitse plaats de reformatie is begonnen. Tijdens een bezoek aan de stad kun je een tour volgen die langs alle bijzondere plekken van de stad gaat. Veel staat hier in het teken van Luther en de reformatie, zoals monumenten, de kerken waar hij heeft gebeden of het Lutherhuis waar het grootste historische reformatiemuseum zich in bevindt. 

Lutherhaus Wittenberg (© Stiftung Luthergedenkstätten in Sachsen-Anhalt / Anne Hasselbach)

#3. State Museum of Prehistory in Halle

Geïnteresseerd in de prehistorische geschiedenis van Saksen-Anhalt? Dan zit je bij dit museum in de stad Halle goed. Het museum is een van de belangrijkste musea in Europa met een bijzonder grote collectie aan archeologische objecten. Hier kun je een enorme tentoonstelling bewonderen van archeologische vondsten die uit de prehistorie komen. Bovendien staat dit museum bekend om de Hemelschijf van Nebra, een belangrijke vondst en zover bekend is het oudste object dat een weergave geeft van de hemel en het sterrenstelsel. 

#4. Dom van Naumburg

Het stadje Naumburg in het zuiden van Saksen-Anhalt wordt gedomineerd door een prachtig bouwwerk: de dom van Naumberg, oftewel de plaatselijke kathedraal. Het gebouw ademt middeleeuwse kunst en architectuur en de bouw van de kathedraal begon al in 1028. De dom vormt een van de belangrijkste gebouwen uit de middeleeuwen en heeft zowel vanbuiten als vanbinnen een spectaculair aanzicht. Naast dat je een rondleiding in de kathedraal kunt volgen, worden er ook activiteiten voor kinderen georganiseerd in de 'KinderDom Bauhütte'. Deze plek kun je dus gerust met het hele gezin bezoeken.

Zicht op de dom van Naumburg (© Stadt Naumburg-Kultur und Tourismus)

#5. Bauhaus Dessau

Bauhaus was een school dat in het begin van de 20e eeuw jonge designers opleidde en aan het begin stond van een revolutie in de architectuur, kunst en design. Mede hierdoor is het gebouw een bijzondere plek om te bezoeken, omdat het vooral in de vorige eeuw op creatief gebied wat teweeg gebracht heeft. De school was eerst in Weimar gevestigd, later verhuisde het naar Dessau en tegenwoordig is het een van de vele bezienswaardigheden in Saksen-Anhalt die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Naast dat je hier tentoonstellingen kunt bekijken, worden er ook workshops voor kinderen georganiseerd, is er een designshop en kun je er zelfs overnachten.

#6. Maagdenburg

Ook in de hoofdstad van Saksen-Anhalt kom je ogen en tijd te kort. Maagdenburg kent een veelzijdig aanbod aan activiteiten, authentieke gebouwen en er is voor zowel jong als oud veel te doen in deze stad. Neem bijvoorbeeld de Grüne Zitadelle, een indrukwekkend kleurrijk bouwwerk dat ontworpen is door de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Naast dat het een prachtig aanzicht is, zijn er ook diverse shops, eetgelegenheden en een art-hotel. Een andere aanrader is het Elbauenpark, dat niet alleen uit verschillende bloemrijke tuinen bestaat, maar waar ook meer dan 200 soorten vlinders te bewonderen zijn. Daarnaast kunnen kids hier spelen in het klimpark, zich vermaken op de zomerrodelbaan en de zipline of genieten van de waterattracties. Andere bezienswaardigheden die je ook zeker niet mag missen tijdens een zomervakantie in Maagdenburg:

  • De dom van Maagdenburg, dat al sinds 968 als kathedraal fungeert en een schitterend bouwwerk is.
  • Het Onze Lieve-Vrouwe-klooster, een ruim 1000 jaar oud klooster in het centrum van de stad.
  • Magdeburger Zoo, een grote dierentuin dat ruim 1400 dieren telt.
  • Gründerzeitviertel, een bijzondere wijk vol uitgaansgelegenheden, en die ook wel wordt vergeleken met het Amsterdam van de Gouden Eeuw.
Dom van Maagdenburg en Kloster Unser Lieben Frauen (© Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH / Michael Bader)


Bovendien worden er vanuit Maagdenburg diverse excursies georganiseerd naar verschillende delen van Saksen-Anhalt. Zo kun je een tour doen door de hele regio, maar kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar het oosten te gaan richting Wittenberg, of naar het westen, richting de Harz, dat op zijn beurt weer vele andere bijzondere bezienswaardigheden kent. 

Eén ding is zeker: welke route je ook kiest of waar je ook naartoe gaat, er zitten altijd mooie plekken bij om te bezoeken. Er is geen deelstaat in Duitsland als Saksen-Anhalt dat over zoveel bezienswaardigheden beschikt dat tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. Welke staan op jouw lijstje?

Zomervakantie tips