Oostenrijkse Alpenvereniging zoekt nieuwe huttenpachters

Oostenrijkse Alpenvereniging zoekt nieuwe huttenpachters

13 april 2021

door Miranda in Algemeen

Heb jij er altijd van gedroomd om je eigen berghut te runnen in de Alpen? Ver weg van het drukke stadse leven en de hele zomer je gasten verwennen boven op een berg? Dan liggen er nu kansen voor je in Oostenrijk! De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft 231 berghutten en zoekt op dit moment nieuwe pachters voor een drietal berghutten, waarvan er twee in Tirol liggen en eentje in Steiermark. Maar vergis je niet: het leven van 'Hüttenwirt' lijkt romantisch, maar het is natuurlijk keihard werken. Weliswaar op de meest mooie werkplekken die je je kunt wensen natuurlijk!

Werken op een droomplek

Hoe heerlijk klinkt dat: werken op grote hoogte, omgeven door een prachtige natuur en de mooiste bergtoppen zonder verkeer of stadse geluiden? Niet zo gek dat veel mensen dromen van het runnen van een berghut. Maar zo geweldig als het klinkt, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Als Hüttenwirt of -wirtin ben je zowel kok als technicus, entertainer en bergbeklimmer tegelijkertijd. En, je bent bijna altijd aan het werk. 

Werken op een droomplek
Werken op de mooiste plekken van de Alpen

Wat wordt er van je verwacht?

De baan van huttenpachter is een veelzijdige en drukke job. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de berghut. Denk hierbij onder andere aan het logistieke proces van de eten- en drankvoorraad in de hut. Veel berghutten zijn niet bereikbaar met de auto wat betekent dat de voorraad via een eigen materiaallift gaat, via de lucht met een helikopter, met de tractor en soms zelfs gedeeltelijk over het water of te voet.

De logistiek van een berghut is al een baan op zich. Daarnaast moet je handig genoeg zijn om zelf kleine reparaties uit te voeren, zorg je dat je gasten een goed aanbod hebben qua gerechten en dranken uit de regio en stuur je het team aan dat helpt in de keuken, bediening en schoonmaak. Ook dien je met alles wat je doet rekening te houden met de natuur waarin je berghut zich bevindt. 

Meewerken en opleidingen

Uiteraard laat de Alpenvereniging je niet zomaar aan je lot over. In de meeste berghutten werk je eerst mee voor je deze overneemt en je volgt in de winter diverse cursussen voor bijvoorbeeld brandpreventie, basisinstructie drinkwater, energievoorziening, afvalverwijdering en preventie en beheer van gezondheidscrises. Heb je nog helemaal geen ervaring in een berghut, dan is het verstandig eerst een aantal seizoenen mee te draaien in een andere berghut. Hier vind je de overige vacatures in de berghutten in Oostenrijk >

Hutten slaapkamer
De slaapkamers en -zalen moeten er iedere dag weer tiptop uitzien

Welke hutten kun je pachten?

Er komen een drietal hutten vrij om te pachten:

  • Steinseehütte, Tirol

In de Steinseehütte zoekt men vanaf de zomer van 2022 een nieuwe pachter. De hut ligt op een hoogte van 2069 meter boven Zams in de Lechtaler Alpen. Vanuit de berghut wordt veel geklommen en de Lechtalet Höhenweg loopt direct langs de hut, waardoor er veel wandelaars komen.

  • Lamsenjochhütte, Tirol

Midden in het natuurpark Karwendel ligt de Lamsenjochhütte op een hoogte van 1953 meter onder de rotsen van de Lamsenspitze en Hochnissl. De hut biedt 27 slaapplaatsen en ontvangt door de relatief eenvoudige wandeling naar de hut ook veel dagjesmensen, waaronder families met kinderen. Kindvriendelijkheid is in deze hut dus erg belangrijk!

  • Alois-Günther-Haus, Steiermark

Deze grote berghut ligt in Steiermark en is het gehele jaar geopend. Het zomerseizoen loopt van mei tot oktober en de winter van december tot april. Het Alois-Günther-Haus ligt op 1782 meter, wat tevens het hoogste punt is van de Fischbacher Alpen. In het restaurant is plek voor 90 gasten en er kunnen 50 mensen blijven slapen.

Bekijk hier de vacatures voor de huttenpachters in Oostenrijk >

Het leven in een berghut is zo anders dan wij gewend zijn! 8 dingen die je jezelf afvraagt wanneer je in een berghut bent >

Zomervakantie tips