Mountainbikeroutes in Oostenrijk: 9 mooie tochten

Mountainbikeroutes in Oostenrijk die mooi zijn om te maken

29 maart 2021

door Marlous in Fietsen/MTB

Mountainbikeroutes in Oostenrijk: de keuze en het aanbod is enorm. Tijdens een sportieve zomervakantie in de Alpen kun je genieten van prachtige uitzichten tijdens een mountainbiketocht door de bergen. Of je nu een ervaren mountainbiker bent en op zoek bent naar uitdagende routes, of rustig aan de omgeving wilt verkennen, er is voor eenieder een passende tocht. Wil je gaan mountainbiken in de Alpen en wil je weten welke tochten aan te raden zijn? In dit blog vind je een aantal mooie mountainbikeroutes in Oostenrijk op een rij!

Mountainbikeroutes in Oostenrijk: voor ieder wat wils

Mountainbiken en een zomervakantie vol sportiviteit gaan perfect samen. Al fietsend kun je genieten van indrukwekkende uitzichten en het waanzinnige landschap in Oostenrijk biedt daarvoor een perfect decor. Wil je er je vakantie van maken, dan zijn er zelfs speciale mountainbikehotels in de Alpen om te verblijven. Daarnaast bieden de Alpen voor elke soort fietser wat wils. Er zijn routes waarbij je langs pittige stukken omhoog moet fietsen maar wil je liever op een wat vlakker landschap een tocht maken, dan is dat ook mogelijk. Zo is er dus voor zowel fanatieke mountainbikers als vakantiegangers die niet gewend zijn om uitdagende hellingen te fietsen een mooie route te vinden. Bovendien kun je tegenwoordig ook overal een e-bike huren; een mountainbike met een elektromotortje waarmee iedereen de berg opkomt. Ga je op vakantie naar Oostenrijk en ben je van plan je mountainbike tevoorschijn te toveren? En ben je benieuwd welke tochten de moeite waard zijn om te maken? Zie hier een greep uit de mooie mountainbikeroutes in Oostenrijk!

Bekijk fietsvakanties in Oostenrijk >

#1. Etappe 06 Ennsradweg – Steyr - Enns (makkelijk)

Deze vrij eenvoudige route begint in het dorpje Steyr in Stiermarken en loopt tot de stad Enns, wat bekend staat als de oudste stad van Oostenrijk. Naast een sportieve activiteit waarbij je je ogen uitkijkt bij het kleurrijke landschap, kun je tijdens deze tocht ook historische bezienswaardigheden bewonderen. In twee uur tijd leg je zo'n 28 kilometer af met de mountainbike, en het is een toegankelijke route om te fietsen, omdat je slechts 38 meter stijgt. De route loopt dus vrijwel alleen maar over een vlak landschap, waardoor je tijdens het mountainbiken vooral van de omgeving kan genieten. Je biket langs rivieren en een bergenlandschap, terwijl je ook wat van de cultuur kunt ontdekken door het bezoeken van de stad, op een relatief toegankelijke wijze.

Mountainbikeroute Steyr - Enns

Duur 2 uur
Hoogtemeters 38 meter klimmen, 87 meter dalen
Afstand 28 km
Ondergrond Asfalt
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Obere Regalm Tour 272 – St. Johann in Tirol (gemiddeld)

De Kitzbüheler Alpen zijn een waar walhalla voor fanatieke mountainbikers. De regio kent meer dan 1000 km aan mountainbikeroutes waarvan er ruim 200 in en door St. Johann in Tirol lopen. Een aanrader in dit gebied is de Obere Regalm Tour 272, een middelzware route voor fietsers die enige uitdaging willen, maar niet een al te zware tocht willen maken. In ongeveer drie uur leg je een afstand van bijna 29 kilometer af en fiets je tot het hoogste punt op 1322 meter. Tijdens de route maak je een klim van 821 meter. Het startpunt van de tocht is bij het informatiebureau van het dorp en daar eindigt de route ook weer. Tijdens de tocht ben je verzekerd van prachtige uitzichten op onder andere de Kitzbüheler Horn en de Wilder Kaiser. 

Mountainbikeroute St. Johann in Tirol

Duur 3 uur
Hoogtemeters 821 meter klimmen, 818 meter dalen
Afstand 28,8 km
Ondergrond Bosgrond, asfalt
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Drei Hütten Tour 48 – Millstatt am See (zwaar)

Deze uitdagende route is voor fanatieke mountainbikers een hele leuke om te maken. Niet alleen bike je langs prachtige panoramische uitzichten, ook rijd je langs heerlijke berghutten voor een rustpauze of om te genieten van Oostenrijkse specialiteiten tussen het fietsen door. De route start op een hoogte van 600 meter in het dorpje Milstatt am See in de deelstaat Karinthië. Tijdens de tocht stijg je zo'n 1300 meter, dus een pittige klim is het zeker. In totaal ben je ongeveer zes uur kwijt bij het maken van deze tocht, maar dat is wel inclusief tussenstops bij de drie berghutten waar je langs komt. Het mountainbikepad heeft een lengte van iets meer dan 26 kilometer en fiets je op grote hoogte, dan kun je genieten van het weergaloze uitzicht over de Millstättersee.

Mountainbikeroute Millstättersee

Duur 6 uur
Hoogtemeters 1300 meter klimmen, 1300 meter dalen
Afstand 26,4 km
Ondergrond Bergpaden, droge grond, stenen en kiezels
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Rondweg Ehrwald naar Seebensee (makkelijk)

Een prachtige ronde die niet al te veel conditie en uithoudingsvermogen van je hoeft te vragen, is de mountainbikeroute van Ehrwald naar Seebensee in de Tiroler Zugspitz Arena. Deze route kun je overigens zo moeilijk maken als je zelf wilt. De tocht start namelijk bij het dalstation van Ehrwald waar een asfaltweg omhoog loopt. Kies je ervoor deze weg te fietsen, dan moet je 400 hoogtemeters overbruggen waarbij enkele steile stukken zitten. Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan je ook de gondel naar boven nemen en vanaf de top de mountainbikeroute volgen. Het pad leidt over een weg richting een plek waar je een panoramisch uitzicht hebt op de Seebensee. Ook kun je genieten van een lunch boven alvorens je je op het pad naar beneden begeeft richting het dalstation. In totaal zit je zo'n twee uur en 15 minuten op de fiets en leg je een afstand van ruim 17 kilometer af. Vind een passende outfit voor je mountainbiketour >

Mountainbikeroute Ehrwald naar de Seebensee

Duur 2 uur en 15 minuten
Hoogtemeters 757 meter klimmen, 757 meter dalen
Afstand 17,3 km
Ondergrond Asfalt, bergpad
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. 3E Mittelstation Wildkogel – Neukirchen (gemiddeld)

Deze route behoort zeker in het rijtje mooie mountainbikeroutes in Oostenrijk, want het pad loopt dwars door het Nationaal Park Hohe Tauern. Prachtige aanblikken en indrukwekkende uitzichten gegarandeerd! In drie uur tijd leg je nog geen 10 km af, maar vooral de klim is wat deze route pittig maakt: tijdens de tocht overbrug je 920 hoogtemeters. Je begint met fietsen vanaf het centrum van het dorpje Neukirchen, en vervolgens sla je linksaf bij het knooppunt Stockenbaum / Neuhaushof. Daarna vervolg je de weg via het bospad naar het middelstation van Wildkogel. 

Mountainbikeroute Neukirchen

Duur 3 uur
Hoogtemeters 920 meter klimmen, 18 meter dalen
Afstand 9,8 km
Ondergrond Bosgrond, asfalt
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#6. Mountainbikeroute rondom Ifen (zwaar)

Deze veeleisende route is alleen geschikt voor fanatieke en ervaren mountainbikers. Maar ben je toe aan een uitdagende tocht die veel van je fysieke vermogen vraagt, dan is het maken van deze tocht absoluut de moeite waard. Op ontspannen wijze kun je aan deze tour beginnen doordat het op rustige en vlakke paden van start gaat, voordat het echte werk op de steile hellingen begint. De klim bestaat uit maar liefst 1480 hoogtemeters, dus van een pittige mountainbikeroute ben je met deze tour verzekerd. In ongeveer zes uur tijd leg je een route van iets meer dan 48 kilometer af. En hoewel de tocht ontzettend veel energie vergt, word je boven op de top beloond met een fantastisch uitzicht over de vallei van het Kleinwalsertal. Let op: tijdens deze tocht zijn er klein stukjes waar je moet lopen.

Mountainbikeroute rondom Ifen

Duur 6 uur
Hoogtemeters 1480 meter klimmen, 1471 meter dalen
Afstand 48,4 km
Ondergrond Bosgrond, asfalt, grindpad
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#7. Rondweg St. Martin bei Loferer (makkelijk)

Deze rondweg telt iets meer dan 17 kilometer en is relatief toegankelijk om te doen voor beginnende mountainbikers die simpelweg willen genieten van de omgeving. De start ligt in het dorpje St. Martin bei Lofer en daar eindigt de ronde ook weer. Het bijzondere aan deze mooie mountainbikeroute in Oostenrijk is dat je tijdens deze tocht langs een aantal mooie bezienswaardigheden in de omgeving komt, namelijk de bijzondere grot Lamprechtshöhle en een schitterende kloof, de Seisenbergklamm. Hier kun je de tijd nemen om de natuurverschijnselen te bewonderen en/of verkoeling te zoeken tijdens je rit. Bovendien is deze route uitermate geschikt als je op pad wilt met het hele gezin, want de route is heel goed te doen met kinderen. De mountainbikeroute loopt bijna alleen op vlakke ondergronden en je stijgt tijdens de hele ronde slechts 50 meter.

Rondweg St. Martin bei Lofer

Duur 2 uur (langer zodra je de tijd neemt bij de tussenstops)
Hoogtemeters 50 meter klimmen, 50 meter dalen
Afstand 16,4 km
Ondergrond Verharde fietspaden
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#8. Romantiktour Mariazeller Land (gemiddeld)

De naam geeft het al aan: deze route komt langs uitzichten om bij weg te dromen. Kristalheldere meren, stromende beekjes, imposante bergtoppen en bosrijke gebieden komen allemaal aan bod tijdens deze mountainbikeroute van bijna 50 kilometer lang. De tour begint bij de Erlaufsee en dat is ook de plek waar de tocht eindigt, ideaal om na inspanning tijdens zomerse dagen een duik in het frisse water van het meer te nemen. Dankzij het variërende landschap waar je doorheen fietst is het een zeer afwisselende tocht en daarom absoluut een aanrader om te maken als je het randje van uitdaging zoekt tijdens je tour.

Romantiktour Mariazeller Land

Duur 5,5 uur
Hoogtemeters 1040 meter klimmen, 1040 meter dalen
Afstand 47,3 km
Ondergrond Bosgrond, bergpad, zandpad
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#9. Mountainbiketour Hundstein "Hundstoa biag di" (zwaar)

Aan prachtige uitzichten geen gebrek tijdens deze mountainbiketour in Oostenrijk. En eveneens geen gebrek aan uitdaging, want dit is een pittige tour op de top van de berg Hundstein waarbij je een klim maakt van 1450 meter. De tocht start bij het toerismebureau van Maria Alm en eindigt, nadat je ruim 18 kilometer hebt afgelegd, bij Statzerhaus Hundstein. Voor deze tour is er flink wat van je conditie gevergd, maar dat wordt allemaal dubbel en dwars goedgemaakt met de uitzichten over het kleurrijke landschap van de regio Pinzgau waar je langs biket. 

Hundstein "Hundstoa biag di"

Duur 4 uur
Hoogtemeters 1450 meter klimmen, 120 meter dalen
Afstand 18,6 km
Ondergrond Bosgrond, bergpad
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Dit zijn slechts een aantal van de vele mooie mountainbikeroutes in Oostenrijk. Heb jij nog tips? Laat het ons weten op een van onze social kanalen!

Zomervakantie tips