8 eisen waar een wandeljas voor in de winter aan moet voldoen

wandeljas tijdens wandeling winter

27 januari 2021

door Jahna in Materiaal

Nederlanders zijn dol op wandelen: uit onderzoek van Gastvrij Nederland, het CBS en NBTC-NIPO blijkt dat wandelen in Nederland alsmaar populairder wordt. Om veilig op pad te gaan, is het verstandig om een goede voorbereiding te treffen. Hierbij moet je niet alleen kijken naar je wandelschoenen en welke rugzak je meeneemt; het is net zo belangrijk om een comfortabele wandeljas aan te schaffen. Hoe weet je welke jas de juiste is voor een flinke wandeling? In dit artikel lees je meer over de nodige kenmerken van de ideale wandeljas.

1. Comfortabele jas met optimale bewegingsvrijheid

Kies je voor een wandeljas dan moet je kiezen voor een jas waarin je heerlijk vrij kunt bewegen. Een fijne wandeling wordt al een stuk minder prettig wanneer je een jas draagt die te strak is of veel te wijd is. Je wilt immers niet tijdens het wandelen steeds aan je jas hoeven te trekken, omdat het geheel net niet lekker zit. Koop daarom altijd een jas die gemaakt is van een elastisch materiaal zodat je er optimaal in kunt bewegen. Zo’n comfortabele jas om in te wandelen brengt je wandeling naar een hoger niveau.

2. Kies voor een wind- en waterdichte wandeljas

Wat ook van groot belang is, is dat je voor een wandeljas gaat die wind- en waterdicht is. Nederland heeft een heel wisselend weertype: waar het het ene moment lekker warm is, kan het weer zomaar omslaan. Dit geldt ook voor andere landen, helemaal wanneer je in de bergen gaat wandelen. Waar het in het dal windstil kan zijn, kan het flink waaien op de berg. En een onverwachte regenbui? Die kan zomaar ontstaan! Daarom is het ook wel erg prettig wanneer je wandeljas naast winddicht waterdicht is.

wandeljas in de winter
Met een wind- en waterdichte jas kom je een sneeuwbui goed door.

3. Wandeljas met een ademend karakter

Een waterdichte jas zorgt ervoor dat de regen van buitenaf wordt tegengehouden. Is de jas ook nog eens ademend dan wordt het vocht van binnenuit, dat bijvoorbeeld is ontstaan door zweet, eenvoudig en snel afgevoerd. Een ademend karakter is belangrijk bij een wandeljas. Zelfs op koudere dagen zweet je bij een activiteit als wandelen. Om het niet benauwd, vochtig en uiteindelijk koud te krijgen, moet je altijd kijken naar een jas die gemaakt is van een ademende stof.

4. Ga voor een jas van licht gewicht

Wanneer je regelmatig gaat wandelen, weet je als geen ander hoe belangrijk het is om een lichtgewicht jasje te dragen. Je wilt immers niet het gevoel hebben dat je naast je rugzak nog ander gewicht met je meedraagt. Een wandeljas moet je wat dat betreft niet ‘voelen’, waardoor een lichtgewicht jas de juiste oplossing is. Het voordeel van dit soort jasjes is dat je de jas eenvoudig mee kunt dragen wanneer je de jas een keer uittrekt op een warme dag. Dergelijke stoffen zijn vaak ook nog eens eenvoudig op te vouwen en op te bergen in je rugzak.

5. Let op de zichtbaarheid van je wandeljas

Waar je ook op moet letten in het kader van veiligheid is hoe zichtbaar je wandeljas is. Je kunt bijvoorbeeld beter kiezen voor een felgekleurde wandeljas dan voor een jas in natuurlijke kleuren. Een felle kleur zoals roze, geel of oranje valt beter op dan een jas in een natuurlijke kleur. Let er direct op of er lichtgevende onderdelen op de wandeljas bevestigd zitten. Daarmee val je helemaal goed op wanneer het slecht weer is of het begint te schemeren.

opvallende wandeljas winter
Deze felrode jas valt goed op tijdens slecht weer!

6. Kies voor een sneldrogende jas

Wedden dat je hartstikke blij bent wanneer het heel hard begint te regenen en jij een waterdichte jas hebt? De buitenkant van zo’n jas blijft na zo’n bui wel even nat. Dit loopt niet heel comfortabel, waardoor het aan te raden is om te kiezen voor een jas die snel op kan drogen. Een wandeljas die bijvoorbeeld gemaakt is van Gore-Tex is niet alleen stevig en duurzaam, maar is ook snel weer droog na een regenbui. Bij dit soort materialen is je jas vaak binnen een half uurtje droog.

7. Wandeljas met ventilatie

Een goede wandeljas moet niet alleen ademend zijn en water en wind tegen kunnen houden; het moet ook beschikken over de nodige ventilatiemogelijkheden. Een groot deel van de kwalitatieve wandeljassen beschikt over ritsjes of klittenband onder de oksels die je open kunt zetten. Dit is handig wanneer het warm is en je begint te zweten, maar het niet warm genoeg is om je jas helemaal uit te trekken. Door dergelijke openingen open te zetten, krijgt je lichaam alsnog voldoende ventilatie.

8. Let op een aantal details en accessoires

Tot slot is het goed om te weten dat een goede wandeljas het liefst over een aantal details beschikt. Let er bijvoorbeeld op of de jas over diepe zakken en binnenzakken beschikt; dat komt altijd goed van pas. Ook is een hoge kraag en/of een capuchon prettig bij een jas om in te wandelen. Wanneer het gaat regenen of wanneer het koud is kun je de capuchon op doen en de hoge kraag zorgt ervoor dat je geen wind in je hals en nek krijgt. Je zult zien dat hoe duurder een wandeljas is des te meer handige details en accessoires de jas heeft en des te comfortabeler het geheel aanvoelt. Daarom is het goed om te weten dat je 

Zomervakantie tips