Op pad in Paznaun: Galtür

Klettersteig Little Ballun

14 juli 2020

door Miranda in Reisverslagen

Galtür is het kleinste dorpje van Paznaun en ligt helemaal achterin het dal op bijna 1600 meter hoogte. Door deze ligging is Galtür het eerste luchtkuuroord van Oostenrijk en de op twee na hoogste gemeente van het land. Rondom het kleine plaatsje beleef je het echte hoogalpine gevoel en de pure natuur. Galtür is een bekende naam in de klimwereld, naast klettersteigen vind je hier het grootste boulderpark van Oostenrijk. In dit blog lees je wat wij gedaan hebben tijdens ons verblijf in het dorp en geven we je tips voor jouw vakantie in Galtür.

Galtür: charmant dorpje aan het einde van het dal

In de wintermaanden is Galtür letterlijk het einde van het dal, de weg gaat dan niet verder. In de zomer begint bij het dorp de Silvretta Hochalpenstraße, een prachtige bergpas die naar Montafon in Vorarlberg leidt. Deze pas is gedurende de winter verstopt onder een dikke laag sneeuw. Galtür ligt op een hoogte van 1584 meter en vanaf Utrecht is het ruim 900 km rijden. Door de hoge ligging is de lucht er puur, waardoor Galtür het eerste officiële 'luchtkuuroord' van Oostenrijk werd. Mensen met problemen aan de luchtwegen of allergieën ondervinden hier positieve effecten op hun gezondheid. Het dorpje zelf is vrij klein, maar ruim opgezet. Alle faciliteiten die je tijdens je vakantie nodig hebt, zoals een supermarkt, enkele restaurants en een bakker vind je er. Bij je accommodatie ontvang je de gratis Silvretta Card all inclusive, welke je onbeperkt toegang geeft tot de bergliften, bussen, zwembaden- en meren en diverse musea. Ook de eerder genoemde Silvretta Hochalpenstraße is gratis toegankelijk met de gastenkaart. Daarnaast is er een veelzijdig weekprogramma met diverse activiteiten en kunnen kinderen deelnemen aan de belevenissen van de Kids&Youth Club.  

Galtür in Paznaun
Het dorpje Galtür wordt beschermd door dikke muren (links)

Klettersteigen op de Little Ballun: ideaal voor beginners en families

Wij gaan 's ochtends met gids Christoph op pad. We nemen eerst de gondel omhoog en wandelen daarna richting ons doel van vanochtend, de klettersteig Little Ballun. Eerst wandelen we langs het boulderpark. Bij boulderen klim je op rotsen, zonder dat je gezekerd bent. Onder de rotsen ligt een mat voor wanneer je naar beneden valt of springt. Met ruim 160 boulders, is dit het grootste park van Oostenrijk. Voor liefhebbers van klettersteigen, liggen hier twee routes: een voor beginners en een helemaal naar de top van de bekende huisberg van Galtür, de Ballunspitze die 2671 meter hoog is. Wij wandelen naar de klettersteig Little Ballun, welke geschikt is voor beginners en ook families. Bij klettersteigen draag je een klimgordel, helm en klettersteigset en zeker je je de hele route aan stalen kabels. Hoewel ik een heel gemakkelijke route verwacht had, zitten er toch een paar pittige stukjes in deze klettersteig. En zoals bij de meeste klettersteigen, moet je geen last hebben van hoogtevrees: het is diep! Maar het uitzicht vanaf de rotsen op het dorp en het dal is waanzinnig mooi. Wanneer je voor het eerst gaat klettersteigen, is het verstandig dit met een gids te doen. Hij zorgt voor je veiligheid en geeft tips. Bovendien is het altijd erg leuk om met een local op pad te gaan; je krijgt zoveel extra informatie over de omgeving en de natuur.

Klettersteigen Little Ballun
Klettersteigen in Galtür met waanzinnig uitzicht

Panoramarundweg Galtür: heerlijke ontspannen wandeling met topuitzichten

Na een heerlijke lunch op de berg bij Faulbrunnalm, gaan we terug naar het dal voor een relaxte wandeling over de Panoramarundweg Galtür. Deze wandeling is 8,5 km lang, overbrugt 310 hoogtemeters en duurt zo'n 2,5 uur. Het is een eenvoudige en afwisselende wandeling die ook voor kleinere kids en beginnende wandelaars goed te doen is. Wij zijn echt onder de indruk van deze heerlijke ronde. Vanuit de vensters met zitjes, heb je een fantastisch uitzicht over Galtür en het dal. Echt zo'n plekje waar je uren kunt blijven zitten! De wandeling leidt ook door het begin van het Jamtal, waarbij je uitzicht hebt op de eeuwige sneeuw op de gletsjer kilometers verderop. Een tip is om een lunch of drankje te doen bij Rudi op de Mentaalm. De alm ligt aan het begin van het Jamtal en kun je eigenlijk niet missen.

Panoramarundweg Galtür
De Panoramarundweg Galtür met uitzicht op de gletsjer achterin het Jamtal

Tips voor een vakantie in Galtür

  • Het Alpinarium is een museum gevestigd in de 345 meter lange en 19 meter brede lawinebeschermmuur van Galtür. Het museum vertelt onder andere het verhaal over de grootste lawine in de Alpen die het dorpje in 1999 bedolf onder een enorme laag sneeuw en veel slachtoffers eiste.
  • Rondom Galtür liggen vele mooie bergmeren. De twee stuwmeren Silvretta en Kops zijn gemakkelijk bereikbaar te voet of per auto en zijn een bezoekje meer dan waard. Tip: ga 's avonds naar de Kopssee en geniet hier van de zonsondergang.
  • Het Jamtal is een idyllisch zijdal van Galtür. Je kunt hier met de (e)-mountainbike of te voet omhoog via een brede grindweg. Aan het einde van het dal ligt de Jamtalhütte waar je heerlijk kunt eten met uitzicht op de eeuwige sneeuw.

Meer informatie over een vakantie in Galtür >

Silvretta Hochalpenstraße
De Silvretta Hochalpenstraße is een prachtige bergweg die direct bij Galtür begint
Wandelen Galtür
Wandelen richting de Klettersteig over de rotsen
Kopssee
De prachtige Kopssee met haar bijzondere kleur
wandelen in Galtür
Met gids Christoph op weg naar de Klettersteig
Klettersteig Galtür
Tijdens het klettersteigen ben je altijd dubbel gezekerd
Vensters met uitzicht op Galtür
Houten vensters op de Panoramarundweg Galtür
Zondsondergang Galtür
De zonsondergang bij de dam van de Kopssee is prachtig

Zomervakantie tips