Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie Frankrijk 2020: regels en advies omtrent corona

52418 - Zomervakantie Frankrijk 2020: regels en advies omtrent corona

Dit weblog wordt niet meer geactualiseerd. De actuele coronamaatregelen in Frankrijk vind je in het weblog: Zomervakantie Frankrijk 2021: regels en advies omtrent corona >

Zomervakantie in Frankrijk, het kan weer! Op 13 juni werd bekendgemaakt dat de grenzen voor alle Schengenlanden weer geopend gingen worden. We kunnen dus weer de Alpe d’Huez beklimmen op de racefiets, wandelen door het Parc National du Mercantour of zwemmen in het Lac de Annecy. Het coronavirus in Frankrijk is onder controle en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat op geel. Toch zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je in 2020 op zomervakantie naar Frankrijk gaat. In dit weblog hebben we de belangrijkste adviezen en regels omtrent het coronavirus en een vakantie in Frankrijk voor je op een rijtje gezet.

Reisadvies Frankrijk

Sinds 2 juni mogen inwoners van Frankrijk weer vrij rondreizen in eigen land. Er is geen sprake meer van ‘rode’ departementen, met extra strenge regels. Op 13 juni maakte de Franse regering bekend dat het vanaf maandag 15 juni weer mogelijk is om vrij naar Frankrijk te reizen. Voor alle Schengenlanden zijn er geen grensrestricties meer van kracht. Sinds augustus is het Nederlandse reisadvies voor delen van Frankrijk opgeschaald naar code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Dit geldt onder andere voor de departementen Ain, Alpes Maritimes en Isère, de Pyreneeën en een groot gebied rondom Lyon. Kijk voor het volledige reisadvies op nederlandwereldwijd.nl. Op zomervakantie naar Frankrijk is mogelijk, maar niet in alle departementen. Dus blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal snel veranderen en het reisadvies dus ook.

52418 - wielrennen frankrijk

Algemene coronaregels in Frankrijk

De volgende regels gelden in heel Frankrijk:

  • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
  • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
  • Groepsvorming is verboden. Je mag met maximaal 10 personen samenkomen, met inachtneming van de 1 meter maatregel.
  • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
  • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden je handen goed met zeep.
  • Mondkapjes:Sinds 20 juli is de maskerplicht aangescherpt in Frankrijk. Het dragen van een masker is sowieso verplicht waar de 1 meter afstand niet gehouden kan worden. Daarnaast ook in onder andere afgesloten publieke ruimtes, het openbaar vervoer, musea, winkels, supermarkten (grote supermarktketens, zoals Aldi, Lidl, Carrefour, Colruyt, Cora, Groupe Casino, Intermarché, Leclerc en Netto), bibliotheken, op vliegvelden, in berghutten, hotels en restaurants. Mensen die dit niet doen, riskeren een boete van 135 euro. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet. De plicht geldt voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen. Koop je mondkapje online bijBever,ANWB ofBol.com.
  • Publieke evenementen met meer dan 5000 personen zijn verboden tot september.

Let op: deze regels kunnen dus per departement soms net iets anders zijn. Check deze van tevoren via de plaatselijke websites of informeer bij je vakantie-accommodatie. Zij zijn goed op de hoogte van de lokale adviezen en maatregelen. Klik hier voor de regels per departement in Frankrijk >

Reizen naar, in en door Frankrijk

  • Grenscontroles:sinds 15 juni 00:00 uur zijn de Franse grenzen geopend voor inwoners van de EU en Schengenlanden.
  • Doorreis:sinds 15 juni kun je vrij door Frankrijk reizen tussen de diverse regio's.
  • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een mondkapje is verplicht.
  • In de auto: geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden. Bij meerdere huishoudens mogen er maximaal 2 mensen uit 2 huishoudens naast elkaar zitten, met een meter afstand. Bij zakelijk vervoer (taxi, carpool, deelauto's) is een mondkapje verplicht tenzij er tussen de bestuurder en passagier een fysieke beveiliging is geplaatst in de auto.
52418 - auto frankrijk

Winkels en markten in Frankrijk

  • In Frankrijk zijn alle winkels inmiddels weer open.
  • Een mondkapje is in winkels verplicht. Winkels bepalen zelf hun veiligheidsregels.
  • Markten in Frankrijk zijn toegestaan. Gemeenten/departementen bepalen zelf hun regels, maar doorgaans is het dragen van een mondkapje verplicht.

Horeca in Frankrijk

  • Cafés, bars en restaurants zijn geopend, maar met beperkingen en zeer strenge hygiëneregels.
  • Maximaal 10 personen van één gezelschap aan één tafel (mag van verschillende huishoudens zijn).
  • Ook in de horeca geldt een verplichte afstand van minimaal één meter ten opzichte van anderen.
  • Eenmondkapje is verplicht wanneer je je door de bar of het restaurant verplaatst. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.
  • Nachtclubs tot in ieder geval 31 augustus gesloten.
52418 - wijn en kaas frankrijk

Accommodaties in Frankrijk

  • Hotels, pensions, campings, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Frankrijk. Er gelden strenge (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
  • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is hetdragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
  • Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen. Hier kunnen aangepaste openingstijden, gedoseerde toegang of andere regels van toepassing zijn.
  • Reserveren, ook voor campings, is deze zomer vrijwel overal verplicht.
  • Vakantiehuizen mogen worden gehuurd met meerdere huishoudens (max. 10 personen).

Booking.com

Openbaar vervoer in Frankrijk

  • Het openbaar vervoer rijdt in Frankrijk, maar op sommige trajecten minder frequent. In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal.

Zomerliften in Frankrijk

  • In de meeste regio’s mogen de bergliften sinds 13 juni weer draaien, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften.
  • Houd rekening met langere wachttijden, omdat men veelal minder gasten tegelijk toelaat in een lift.
  • Vaak is het gebruik van een mondkapje in de lift verplicht.
  • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
52418 - gondel terras frankrijk

Overige faciliteiten in Frankrijk

  • Zwembaden:in sommige regio's zijn openbare buitenzwembaden geopend, zij het met beperkingen en strenge regels. Zo geldt er vaak een ‘rotatiesysteem’ waarbij je binnen een bepaalde tijd mag zwemmen. Ook geldt er vaak een maximum aantal bezoekers en staan er minder ligbedden rond het zwembad.
  • Speeltuinen: geopend.
  • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand.
  • Attractieparken en dierentuinen: openen geleidelijk, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers, mondkapjes en afstand. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
  • Musea: open sinds 15 juni, een mondkapje is verplicht. Vaak is vooraf reserveren verplicht.
  • Concertzalen en theaters: openen sinds 22 juni geleidelijk met veiligheidsmaatregelen en een maximaal aantal bezoekers.
  • Bioscoop: open sinds 22 juni

Een reis in de Alpen boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP.

 

Officiële kanalen Franse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Frankrijk in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je opNederlandwereldwijd.nl. HetMinistère de L’Interiérieur biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@indebergen.nl

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.